Een echt zomers recept dat – helaas – wel even wat tijd kost. De tomaten moeten namelijk zo’n 40 minuten in de oven roosteren, maar daardoor worden ze wel verrukkelijk! De geroosterde tomaten vormen een perfecte combo met de frisse ricotta en citroen. Kortom, een ideaal recept voor te serveren als hapje bij de borrel of voor de lunch met een frisse salade erbij. Zin in een nog iets hartigere plaattaart? Scheur wat plakjes goede parmaham en verdeel over de plaattaart. Nu alleen nog een heerlijk glaasje chardonnay…
Wat heb je nodig?
(voor 1 middelgrote plaattaart)
Voor de geroosterde tomaten:
- 400 gram kleine romatomaatjes
- 2 theelepels kristalsuiker
- 2 theelepels grof zeezout
- Verse of gedroogde tijm
- Peper
Voor de plaattaart en ricotta:
- 200 gram rol vers bladerdeeg uit de koeling
- 200 gram ricotta
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1 theelepel citroensap
- Rasp van een halve citroen
- Peper en zout
- Handje verse basilicum
Bereidingswijze
Voor de geroosterde tomaten:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Snijd de tomaten in dunne plakjes en leg op een bakplaat met bakpapier.
- Strooi de kruiden er gelijkmatig over.
- Zet de tomaten ca. 40 minuten in de oven totdat ze mooi geroosterd zijn. Haal de tomaten uit de oven en zet apart.
Voor de plaattaart en ricotta:
- Verwarm de oven voor en rol het deeg uit over een bakplaat. Vouw de randjes van het deeg een centimeter naar binnen.
- Prik gaatjes met een vork in het deeg en bak 10-15 minuten in de oven.
- Meng de ricotta in een kom met de kruiden. Breng eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout.
- Haal de bladerdeegbodem na 10-15 minuten uit de oven en laat afkoelen.
- Besmeer de bodem met de ricotta en verdeel de geroosterde tomaten erover.
- Bak de plaattaart nogmaals ca. 15 minuten in de oven totdat de randen mooi bruin zijn.
- Scheur wat blaadjes basilicum en strooi deze over de plaattaart, eventueel met nog wat peper en zout.
Meer recepten van Lisa vind je op haar eigen blog: Mangiare By Lisa of volg Lisa op Instagram.