Marlieke Koks zegde een paar jaar geleden haar baan bij een pr-bureau op om haar droom achterna te gaan: schrijven over mode en eten. En met succes, want in slechts drie jaar tijd groeide haar lifestyleblog Cotton and Cream uit tot een goedlopend bedrijf! Deze ambitieuze en bloedmooie dame maakte speciaal voor YourDailyLife een gaatje vrij in haar overvolle agenda en sprak met ons over hoe het is om in je eentje een bedrijf te runnen. 

Had je toen je aan Cotton and Cream begon er vertrouwen in dat je weblog zo’n groot succes zou worden? 

“De website Cotton & Cream ben ik begonnen vanuit mijn passie voor schrijven, mode en eten. Maar ik ben een ambitieus type dus ik wilde wel opvallen en snel groeien qua volgers. Daarnaast ben ik doelgericht en heb altijd een stip aan de horizon gehad waar ik naar toe werkte. Wanneer je hard werkt en hier veel voor over hebt, dan kun je meer bereiken dan je soms denkt en komen dingen vanzelf op je pad.” 

Ik neem aan dat je je blog eerst combineerde met een andere baan. Hoelang waren jouw dagen toen? En hoe hield je dit vol?

“2.5 jaar lang heb ik Cotton & Cream gecombineerd met mijn baan bij 'Het PR Bureau'. Het eerste jaar werkte ik daar fulltime en kluste in de avonden tot in de vroege uurtjes, plus natuurlijk de weekenden, aan mijn blog. Dat was soms wel pittig, maar ik vond het leuk om te doen dus ging het vanzelf. Daarna ben ik 4.5 dag gaan werken om een halve dag aan mijn 'kindje' te werken. Al snel wijzigde ik mijn contract naar 4 dagen per week en daarna (na heel lang intern "strijden") werkte ik nog maar 3 dagen per week voor mijn toenmalige baas. Maar het was lastig om de focus steeds te verleggen. Toen dacht ik: het is nu of nooit. Mijn gevoel vertelde me dat ik het moest doen, anders zou ik er later spijt van krijgen. En daar luister ik graag naar, want dan is het nooit een verkeerde keuze. Vervolgens heb ik mijn vaste baan opgezegd. Mijn plan was om na een half jaar te evalueren: word ik gelukkig van fulltime bloggen en komen er voldoende inkomsten binnen? Wanneer een van de antwoorden "nee" zou zijn, was het hoe dan ook super leerzaam geweest. Gelukkig ben ik na een jaar nog steeds blij met mijn keuze.” 

schermafbeelding-2016-11-23-om-17-58-13

Je blog is erg succesvol. Hoe heb je het voor elkaar gekregen om zo groot te worden? Met andere woorden: hoe onderscheid je je van andere lifestyleblogs?

“Ik heb vooraf duidelijk nagedacht over de positionering van Cotton & Cream, als de eerste online plek waar fashion en food samenkomen. Zo viel ik op tussen alle andere blogs en werkte ik aan mijn herkenbaarheid. Daarnaast heeft doorzettingsvermogen, hard werken en passie voor de onderwerpen waarover ik schrijf, me gebracht waar ik nu ben.” 

Er zijn tegenwoordig zoveel lifestyleblogs. Heerst er veel jaloezie/concurrentie tussen bloggers?

“Zelf ben ik een beetje een "vreemde eend" aangezien ik over verschillende onderwerpen schrijf en daardoor niet echt in een hokje pas. Die jaloezie of concurrentie voel ik zelf dus totaal niet, maar ik weet wel dat er onderling best veel gepraat kan worden. Maar goed, dat gebeurt ook onder collega's op kantoor. We zijn tenslotte vrouwen. Maar ik trek me daar zo weinig mogelijk van aan.”

Je hebt ontzettend veel volgers op Instagram. Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

“Op Instagram is het belangrijk om zo actief mogelijk te zijn. Interactie is de key, alleen dan ben je zichtbaar en kun je groeien. Wanneer je op een gegeven moment de grens van 20K hebt bereikt, gaat de groei sneller.” 

Sinds wanneer kan je leven van je blog en hoe is het om geld te verdienen met je grootste hobby? Is dit niet een valkuil of kan je je werk ook wel loslaten? 

“Sinds een jaar kan ik leven van Cotton & Cream. Werk en privé lopen ontzettend door elkaar heen, maar daar ben ik inmiddels wel aan gewend. Bovendien is mijn werk geen straf en is mijn privé leven er ook (door alle reizen, etentjes en andere "voordelen") niet vervelender op geworden. Soms dwing ik mezelf om mijn telefoon weg te leggen en aan iets anders te denken. Dit is moeilijk, maar niet onmogelijk. Daarnaast heeft iedere ondernemer ups en downs. Maar ook hier leer je mee leven.” 

schermafbeelding-2016-11-23-om-18-10-17

Wat zijn de voor- en nadelen van zelfstandige zijn? 

“Je hebt veel vrijheid in de invulling van je werkdagen, mag zelf de koers bepalen en hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Dat is heerlijk, maar ook meteen het nadeel. Soms mis je een sparring-partner waarmee je aan hetzelfde doel werkt. Bovendien ben je niet altijd lief voor jezelf. Overal liggen kansen en wanneer je perfectionistisch bent ingesteld kan het werk altijd beter. Er is niemand die mij om 18.00 uur naar huis stuurt, dus ik maak lange dagen.”

Heb jij do's and don'ts voor beginnend bloggers die ook van hun hobby hun werk willen maken?

“Heb duidelijk voor ogen waar jij en je blog voor staan en bepaal de koers. Weet hierbij ook echt iets toe te voegen. Denk na waarom Nederland op jouw artikelen zitten te wachten, what's in it for them?  Samen met de hierboven genoemde punten, plus kennis over de onderwerpen waarover je wilt schrijven en een flink portie discipline en geduld, zou je een heel eind kunnen komen.” 

Tot slot. Wat wil je nog bereiken met Cotton and Cream?

“Cotton & Cream wil ik verder uitbouwen als merk, op verschillende platformen en voor nog meer mensen. Maar ik wil ook mijn relatie met lezers nog meer versterken. Als persoon wil ik nog meer leren, ontdekken en inspireren. Online, maar misschien ook wel offline.” 

Meer inspirerende verhalen van ondernemers lees je hier:
Interview: Jules en Sebastiaan gooien het roer om
Een restaurant met als hoofdmenu yoghurt: het is een groot succes​
SLA eten is hip​

4 reacties

Geef een reactie