3 x tips voor een summerproof gezicht

De zomer is in aangebroken en dan is er natuurlijk niks lekkerder dan urenlang op een terrasje vertoeven, op het strand te liggen of in het park te hangen. Eigenlijk zijn we al snel tevreden, zolang de zonnestralen maar in ons gezicht schijnen. Wat veel mensen echter vergeten is om zorgzaam om te gaan met je lichaam en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Teveel zon kan niet alleen leiden tot huidkanker, maar ook tot een versnelling van het huidverouderingsproces. Zit je niet op te wachten toch? Daarom geven we je vier handige tips zodat je optimaal beschermd bent en je verantwoord kunt zonnen. 

Tip 1: Scrubben, hydrateren en insmeren

Voordat je de zon ingaat is het belangrijk om je huid regelmatig te scrubben. Scrub je lichaam en je gezicht zo'n 1 tot 2 keer per week. Zo verwijder je de dode huidcellen en zorg je ervoor dat ze zich vernieuwen. Door te scrubben zal je huid egaler bruin worden en houd je je bruine kleurtje ook langer. 

Daarnaast is het enorm belangrijk om je huid het hele jaar door te laten hydrateren, maar vooral voor je veel in de zon gaat liggen. Hydratatie verbetert de kwaliteit van de huid en zorgt er dus voor dat je mooier bruin bent. Zorg ervoor dat je een product kiest dat bij jouw huidtype past en vergeet ook niet je handen te hydrateren. Dit lichamsdeel wordt gek genoeg snel vergeten en dat mag niet gebeuren. Onze handen hebben namelijk het meest te lijden onder de zon.

 Dan is het tijd om je in te smeren met zonnecrème. Kies voor een zonnecrème met beschermingsfactor en smeer je om de twee uur in. Hoe lichter en gevoeliger je huid, hoe hoger de beschermingsfactor. Oh en dat je niet bruin wordt met een crème van factor 50 is een groot fabeltje!

Voor wie extra zuinig op zijn huid is: vermijd de zon wanneer de uv-straling het sterkst is. Dat is altijd tussen 11.00 en 15.00 uur. 

Tip 2 : Bescherm je ogen met een zonnebril en/of UV lenzen

Je kunt veel geld neertellen voor een nieuwe zonnebril, maar dat wil niet zeggen dat je ogen ook beschermd worden tegen de zon. Zonnebrillen met de indicatie UV400 zorgen ervoor dat de UV-straling wordt tegengehouden en biedt daardoor de beste bescherming. Let ook op de grootte van de bril. Zo bieden grote glazen en een montuur dat om het gezicht sluit een betere bescherming dan kleinere glazen. 

Wil je je ogen nóg beschermen tegen de zon, want zelfs de allerbeste zonnebril laat nog straling door langs de randen van het montuur, dan kan je kiezen voor contactlenzen met UV-absorberende filters. Deze zitten direct op het hoornvlies van het oog en geven exta bescherming. Wil je het helemaal goed doen? Draag dan lenzen én een bril! 

Tip 3: Verzorgen na het zonnen 

Verzorging na het zonnen is net zo belangrijk als ervoor. Ten eerste is het van belang dat je goed afkoelt na het zonnen. En nee, dat doe je niet door een ijskoude douche te nemen. Wel kun je onder de douche springen maar douche dan met lauw warm water en houd het kort. Je huid is immers al behoorlijk uitgedroogd door de zon. 

Wil je je huid gezond én bruin houden? Gebruik dan na het zonnen altijd after sun. Heb je je toch niet aan deze tips gehouden en is je huid toch verbrand geraakt? Schakel dan de hulp in van de tropische vetplant aloë vera, die bekend staat om zijn verzorgende werking voor een huid in nood. Voor je het weet is je huid weer helemaal de oude. 

andere artikelen