Spaghetti carbonara! Ziet er lekker uit, of niet? Heb je nog nooit eerder veganistisch gekookt? Hoe lijkt het je om een geheel plantaardige maaltijd te bereiden en totaal niet afdoet aan smaak? Na het weekend begint de VeganChallenge dus dit is het ideale moment je eens te wagen aan een lekkere vegan maaltijd.
Misschien denk je er nooit aan om plantaardig te koken of ben je juist wel nieuwsgierig, maar kwam het er tot nu toe niet van. Deze spaghetti carbonara is niet alleen een lust voor het oog, het smaakt ook nog eens super lekker. De versies die we normaal gewend zijn bevatten veel ongezonde vetten. Dat komt door de spekjes en de roomsaus. Deze variant is juist best voedzaam en helemaal niet zo ongezond. Het merk Vivera heeft heerlijke plantaardige bacon. Echt, het smaakt superlekker.
Toen ik daarachter kwam, wilde ik het zelf proberen en proeven. Ongelofelijk toch dat er tegenwoordig zoveel vegan vleesvervangers zijn die ook nog eens goed smaken? De roomsaus in deze spaghetti carbonara maak je van onder andere plantaardige melk en avocado! De groene vriend zorgt voor de romige smaak en nodige vitamientjes. Hoe je een kazige smaak creëert? Door edelgistvlokken eraan toe te voegen. Dat is iets waar veganisten bij zweren. Het heeft een hartige, zoutige en kazige smaak. Zelfs Albert Heijn verkoopt het tegenwoordig zodat je er niet speciaal voornaar de biowinkel hoeft. Het recept is eigenlijk heel
makkelijk te maken als je eenmaal de ingrediënten in huis hebt. In 20 minuten ben je klaar 🙂
Recept spaghetti carbonara – Voor 2-3 personen
Wat je nodig hebt voor dit recept: foodprocessor, blender of staafmixer
Bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
* 160 Gram spaghetti (volkoren)
* 1 Pak bacon van het merk De Vegetarische Slager (bijv. bij Coop, Dirk of AH)
* 1 Rode ui (of gewone) in kleine dunne reepjes gesneden
* Optioneel: verse peterselie
Voor de saus:
* 250 ML havermelk Barista edition van het merk Oatly – is romiger – of ongezoete amandelmelk
* 1 Grote avocado of 1,5 avocado
* 5 Eetlepels edelgistvlokken (AH of Holland & Barrett)
* Een halve theelepel gerookte paprikapoeder (ook supermarkt)
* 1 Theelepel uienpoeder en 1,5 theelepel knoflookpoeder
* Theelepel zout
* Flinke snuf zwarte peper
Bereiding
1. Kook de spaghetti gaar in de aangegeven tijd op de verpakking.
2. Doe alle ingrediënten voor de saus in de foodprocessor en mix tot een gladde saus (kan ook in een blender of met een staafmixer)
3. Bak de bacon en rode ui in een minuut of 6 met wat olie in een koekenpan.
4. Giet de spaghetti af in een vergiet wanneer het klaar is en spoel af met wat lauwwarm water.
5. Doe de spaghetti nu terug in de pan, giet de roomsaus erbij en roer goed door elkaar. De saus warmt op door de hete spaghetti. Dit is in principe voldoende, want bij verhitting gaan de vitaminen in de edelgistvlokken verloren.
6. Doe nu de bacon, uitjes en eventueel peterselie erbij. Roer nog een keer goed door elkaar.
7. Serveer de spaghetti op een bord en strooi met nog wat zwarte peper en edelgistvlokken.
Wil je meer van mijn recepten zien of uitproberen? Hier vind je allerlei lekkere recepten voor je ontbijt, lunch, diner of snacks. En als je het leuk vindt om mijn blogs
hier te lezen, zou ik je willen vragen om op mij te stemmen. Ik ben namelijk genomineerd voor Vegan bloggers award! Super leuk, nu alleen nog winnen ;-).