Zakendoen met familie. Zussen Sandra en Marlies zouden niet anders willen

Moet je zakelijk en privé gescheiden houden? Als het aan Sandra (38) en Marlies (32) van der Horst ligt, gaat het prima samen. De zussen runnen ruim vier jaar Wonen voor jou, een webshop en interieuradviesbureau. “Bij ons wordt alles meteen op tafel gegooid.” 

Door Eline Vedder 

Wat is het verhaal achter Wonen voor jou?

Marlies: “We liepen al jaren met de droom rond om iets voor onszelf te beginnen. Ik werkte als visual merchandiser voor een groot warenhuis en had een jaar interieurstyling gedaan. Ik wilde met eigen producten op beurzen staan en een eigen onderneming beginnen. Om dit alleen aan te pakken zag ik niet zo zitten, ik wilde het samen met Sandra doen.”

Sandra: “We zijn allebei creatief, maar op een ander gebied. Waar Marlies haar creativiteit kwijt kan in styling, kan ik dat met tekst, foto’s en beelden. Toen ik zwanger raakte en de babykamer inrichtte werd ik getriggerd door hoe leuk het is om met interieurstyling bezig te zijn. Ik raakte mijn baan kwijt als redacteur en opeens leken er dingen op hun plaats te vallen. Marlies had aan het begin een sterkere visie en richting voor ogen dan ik, maar die visie werd nog sterker nadat we onze koppen bij elkaar staken en het plan voor Wonen voor jou ontstond.” 

Mensen raden het vaak af om zaken te doen met vrienden of familie. Hoe dachten jullie daarover? 

Sandra: “We hebben nooit twijfels gehad of het goed zou gaan. Het was juist heel vanzelfsprekend om dit te doen. We sporten samen, hebben dezelfde vriendengroep en gaan graag samen naar een feestje.”

Marlies: “We zijn echt een kleffe dikke mik en zakelijk met elkaar in zee gaan kon er nog wel bij. Juist omdat we al zo veel weten van elkaar vertrouwen we elkaar 100 procent. Dat is uiteindelijk waar zakendoen om gaat. Het is een vertrouwenskwestie.” 

Sandra: “Tegelijkertijd weten we ook dat het niet voor iedereen hoeft te werken. Voor ons is het perfect, maar het is niet voor alle zussen weggelegd om samen te werken.” 

Hoe versterkt jullie ‘zus-zijn’ de onderneming? 

Marlies: “Onze opvoeding draaide om openheid en alles tegen elkaar kunnen zeggen. Dat doen we al ons hele leven en dat veranderde niet toen we Wonen voor jou startten. Met collega’s of zakenpartners die geen familie zijn, schuilt er bijna altijd een vorm van beleefdheid in wat je zegt. Soms weerhoudt dat je ervan om meteen iets te zeggen wat je niet bevalt. Bij ons valt dat scherm van beleefdheid weg en kunnen we zelfs met een snauw elkaar laten weten waar we niet tevreden over zijn. ”

Sandra: “Wanneer een van ons met een smoelwerk zit te werken waar niemand vrolijk van wordt, vraag je meteen wat er is en gooit de ander de problemen op tafel. We helpen elkaar met het oplossen, het issue verdwijnt en we kunnen verder met goed werk leveren.”  

foto 2

Wat zijn van de ander de sterke punten? 

Sandra: “Marlies is conceptmatig heel sterk. Ze kan mij opbellen en door de telefoon schreeuwen dat ze helemaal ‘aan’ staat. Dan komt ze met talloze ideeën voor nieuwe producten, er vloeien prachtige schetsen uit haar handen en ideeën blijven opborrelen. Ik vind het heel mooi om dat creatieve proces te zien.”

Marlies: “Ik ben erg spontaan in ons bedrijf, maar om het concreet te maken heb ik Sandra nodig. Zij blinkt uit in het goed neerzetten van de ideeën en door haar schrijfkunsten komt alles pas echt tot leven.”

Sandra: “We hebben heel erg onze eigen taken en kwaliteiten maar tillen elkaar daarnaast telkens omhoog door te helpen als de ander vastloopt.”

Stel jullie hebben een meningsverschil. Hoe pakken jullie dat aan?

Marlies: “Als er een meningsverschil is dan heeft dat altijd te maken met risico’s nemen. Durven we te investeren? Is het slim om dit of dat te doen? Moeten we hier niet voorzichtiger mee omgaan?” 

Sandra: “We hebben afgesproken dat degene die het risico wil nemen, haar zin krijgt. Veel durven komt Wonen voor jou tot nu toe altijd ten goede. Als de terughoudendheid van ons beide de overhand dreigt te nemen, houden we onszelf scherp door te kiezen voor de meest uitdagende optie.”  

Hoe combineren jullie een gezin en een onderneming?

Marlies: “We werken vanuit huis en vaak zitten daar de kinderen gewoon bij. Dat is lastig. We voelen ons regelmatig óf een slechte moeder óf een slechte ondernemer. Maar nu er meer geld binnenkomt, is er ook meer ruimte voor kinderopvang. Op dinsdag zijn al onze kinderen ondergebracht. Die dag is heilig voor Wonen voor jou.”

Sandra: “Mijn meiden gaan inmiddels beiden naar school. Dat geeft al veel meer rust en regelmaat voor zowel gezin als bedrijf. Bovendien is het heel belangrijk dat onze partners achter ons staan. Nu we als bedrijf groter zijn, is het ook logischer dat zij bijspringen bij calamiteiten in het gezin.” 

Hadden jullie ooit twijfels over jullie onderneming? 

Marlies: “Als ondernemer moet je eerst door een onzekere tijd heen. Veel webshops verdwijnen binnen een jaar omdat ze niet rendabel genoeg zijn. Met die onzekere tijden zijn wij maar al te goed bekend. We spraken van tevoren af om het drie jaar de tijd te geven zonder hoge verwachtingen over onze inkomsten. We zijn nu vier jaar verder, hebben onze investeringen eruit en geven onszelf een bescheiden maar goed salaris.”

Sandra: “We verdienen nu minder dan toen we nog in loondienst werkten. Gelukkig hebben onze mannen een salaris dat ons ruimte biedt om Wonen voor jou te laten groeien. De eerste winst wil je gebruiken voor investeringen in het bedrijf en dan ben je bereid er zelf minder aan over te houden. Toch moet je daarmee uitkijken. Investeringen in de zaak zijn nodig, maar het is ook belangrijk om onszelf iets te gunnen en er iets aan over te houden.” 

Marlies: “Elke fase heeft z’n uitdagingen en we moeten scherp blijven. Ondernemen blíjft spannend. Maar aan stoppen willen we niet denken. Van het idee alleen al moeten we spontaan janken.” 

Jullie zijn heel veel samen. Worden jullie nooit gek van elkaar? 

Sandra: “Geloof het of niet, maar echt nooit. De enige valkuil van zo veel samen zijn is de afleiding. Er is altijd iets om over te praten. We hebben dezelfde vriendengroep, gaan samen naar festivals en onze kinderen zijn veel samen. Zij zitten ongeveer in dezelfde leeftijdsfase dus ook daar kunnen we veel over vertellen. Soms verliezen we de focus op werk en houden de gesprekken over privézaken niet op. Het wordt dan vooral té gezellig.”

Marlies: “Het gaat van de hak op de tak, maar zakelijk komen we dan niet verder. De laatste roddels of de levens van onze kinderen bespreken, kan buiten werktijd.”

Sandra: “Daar moeten we voor Wonen voor jou op letten. Maar behalve dat is er niemand met wie ik dit liever zou willen aanpakken of beter zou kunnen uitvoeren.”

Lees ook:
Marlieke Koks zegde haar baan op voor haar succesvolle blog Cotton and Cream

Fotocredits: Robin van Lonkhuijsen

andere artikelen