Blogger Wimke Tolsma geeft in haar boek Smûk tips voor een gelukkiger leven: “We moeten back to basic”

De 37-jarige Wimke Tolsma uit Friesland deelt al vier jaar haar recepten, doe het zelf tips en ontspannende uitjes op haar prachtige blog Wimke.nl. Met deze simpele maar ontzettend leuke tips wil ze laten zien dat je niet veel nodig hebt om blij te zijn met je leven en dat het geluk in kleine dingen zit. Onlangs werd ze ontdekt door een bekende uitgeverij die wel wat zag in de schrijfkunsten en de creatieve ideeën van deze Friezin. Ze gingen in gesprek en daaruit rolde het idee voor Smûk, een boek waarin al Wimke haar adviezen en handige tips voor een gelukkiger leven gebundeld zijn. 

Door Anne Tonen

Gefeliciteerd met je eerste boek! Hoe is het om je naam op een eigen boek te zien staan?

“Heel onwerkelijk. Als ik van tevoren had geweten dat het zoveel werk zou zijn was ik er misschien niet aan begonnen, haha. Bij het idee dat het straks in de boekhandel ligt, springen de tranen in mijn ogen. Er zat namelijk echt ontzettend veel werk in. Van juni tot eind december heb ik eraan gewerkt en ik heb van het begin tot het eind alles zelf gedaan. Van het maken van foto’s, het schrijven en het bedenken van alle recepten en zelfmakers." 

Hoe kwam je op het idee om dit boek uit te brengen?

“Uitgeverij Kosmos is op mijn blog gestuit en stelde mij de vraag of ik hier niet iets mee wilde doen. Daarbij kwam ook dat er net een onderzoek was uitgebracht door het CBS waaruit bleek dat Friezen de gelukkigste Nederlanders zijn. Zo zijn we samen op Smûk gekomen.” 

Hoe ben je aan inspiratie gekomen voor dit boek?

“Mijn dochters zijn een hele grote inspiratie voor mij, want met hen knutselde ik veel. Ook haal ik mijn inspiratie uit Pinterest en Franse en Scandinavische blogs. Zoals het maken van een adventkaars bijvoorbeeld. Want hoe kan je zoiets nou handig doen? Daar zijn dus allemaal trucjes voor en die deel ik dan met je. Verder is het zaak om goed om je heen te kijken. We gooien veel te veel spullen weg die we makkelijk kunnen hergebruiken om leuke dingen mee te maken. Het is dus eigenlijk allemaal heel erg simpel.” 

lente eieren

Wat kunnen we van Smuk verwachten? 

“Er staan super snelle recepten in en 60 zelfmakers. Dit zijn tips voor spulletjes die jezelf kunt maken en waar je rustig van wordt, zoals het maken van een bloemenkrans. Het zijn eigenlijk allemaal tips dit niet veel moeite kosten, maar waar je wel heel blij van wordt. Of je er handig voor moet zijn? Helemaal niet! Ik ben zelf nooit heel creatief en precies geweest, maar ik ben erachter gekomen dat je met minimale inspanning een maximaal resultaat kan creëren. Je hoeft dus echt niet creatief te zijn om iets er leuk uit te laten zien. Het gaat er meer om dat je het een beetje slim aanpakt." 

Uit onderzoek blijkt dus dat mensen uit Friesland de gelukkigste Nederlanders zijn. Hoe komt dat volgens jou?

“Ik denk, maar dat is mijn mening, dat het geluk voor ons Friezen wat meer om de hoek ligt. Wij hoeven bijvoorbeeld niet ver te zoeken voor een mooi stuk natuurgebied. In Friesland is meer rust en ruimte en wij hebben minder nodig dan mensen in grote steden waar het allemaal wat gehaaster en opgejaagder is. Hier is het leven wat beperkter en nuchterder. Daarnaast hebben wij niet gauw het gevoel ergens bij te moeten horen of mee te doen aan trends. Het eenvoudige en de nuchtere mentaliteit maakt het dat je hier in Friesland meer rust vindt en weinig druk van buitenaf.” 

Wat heb je volgens jou nodig om een gelukkig leven te leiden?

“Rust en natuur. Dat klinkt vast heel geitenwollensokkerig, maar ik word daar heel erg zen van. Ik ben dol op eenvoudige momenten. Van even een glas wijn drinken, mijn favoriete serie kijken op Netflix of mijn Spotify-lijstje aanvullen met mijn lievelingsliedjes word ik ook heel blij. Het zijn allemaal kleine dingen die niets kosten. Nu wil ik trouwens niet beweren dat je van shoppen niet gelukkig wordt, want dat word ik ook zeker, maar dat geluksgevoel is meestal van korte duur.” 

Kun je alvast een paar tips verklappen die we in je boek kunnen vinden? Wat is voor jou bijvoorbeeld het ultieme geluk?

“Duik bijvoorbeeld eens in je keukenkastje en kijk wat je kan hergebruiken. Augurkenpotten zijn bijvoorbeeld fantastische vazen en bermbloemen, die je zelf kunt plukken, passen daar dan weer perfect in. Een andere favoriete tip van mij is limonade maken van onkruid of in het bos op zoek gaan naar tamme kastanjes en die thuis boven het vuur poffen. Dat zijn voor mij ultieme geluksmomentjes. Geluk zit dus zoveel dichterbij dan dat je eigenlijk zelf in de gaten hebt.” 

Picknickers
Picknickers

Wat zijn jouw favoriete plekjes om even helemaal tot rust te komen in Friesland?

“In Laaksum zit het kleinste haventje van heel Europa. Ik ben gek op het water en er zit ook een heel oud visrestaurantje. Het is zo idyllisch. Als ik ooit ga trouwen dan wordt dat de plek! Verder is vakantieboerderij It Flinkeboskje een ideale en prachtige plek om even met je vriendinnen of partner helemaal tot rust te komen of de streekmarkten te bezoeken. Ook kan ik Picknickers in Terherne aanraden voor een heerlijke lunch of bbq op het terras waarbij je uitkijkt over het Sneekermeer . Daar kun je goed biologisch eten, een bootje huren of een picknickmand vol lekkers afhalen. Allemaal in de middle of nowhere. Heerlijk! Wat ik trouwens ook echt kan aanraden zijn de Scandinavische boshuizen Friesche Duin en Nij Hildenberg. Deze zijn prachtig Scandinavisch ingericht met onder andere een houtkacheltje en je zit midden in de natuur.” 

Wat hoop je met dit boek te bereiken?

“Ik hoop natuurlijk dat ik niet alleen Friezen met dit boek ga aantrekken, maar heel Nederland want mijn tips zijn voor iedereen heel bruikbaar. Met Smuk ga je terug naar de basis en heb je minder nodig. Minder spullen misschien ook. Ik ben er oprecht van overtuigd dat het voor iedereen goed zou zijn om weer een beetje back to basic te gaan.”

andere artikelen