Zien: De Reuzen van Royal de Luxe op 17, 18 en 19 augustus in Leeuwarden

Omdat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad 2018 is worden er in de Friese hoofdstad elke dag verschillende culturele activiteiten georganiseerd. Door de stad en de bewoners wordt echter het meest uitgekeken naar de reuzenmarionetten. De iconische reuzenpoppen, van theatermakers uit Frankrijk, zullen op 17, 18 en 19 augustus het centrum van Leeuwarden op stelten zetten. 

Het Meisje, hond Xolo en de duiker zijn de reuzenmarionetten die in Leeuwarden te bewonderen zijn. Er worden zo'n 40.000 bezoekers verwacht die naar het verhaal 'De grote schaats in het ijs' gaan kijken. Het verhaal is speciaal geschreven voor Leeuwarden en Friesland en is geinspireerd op de Elfstedentocht en de strijd van de Friezen tegen het water. 

Credit: Serge Koutchinsky
Credit: Serge Koutchinsky

De Franse theatergroep Royal de Luxe maakt straattheater met reusachtige mechanische marionetten. In 1979 werd de groep in Nantes door jean Luc Courcoult. De reuzen hebben internationaal geschitterd in Europa, Korea, China, Vietnam, Chili en Afrika.

Wanneer je regelmatig in Antwerpen komt bestaat de kans dat je ze al eens gezien hebt, want hier traden ze op in 1998, 2006, 2010 en 2015. Een van de meest iconische marionetten is de olifant, maar ook de Duiker die in 2010 in Antwerpen te zien was is legendarisch. Maar liefst 800.000 mensen kwamen de Duiker in 2010 bekijken. 

Meer info over de reuzen en hun tocht door Leeuwarden vind je hier. 

Credit hoofdfoto: Pascal Victor

andere artikelen