Wat te doen tijdens Museumnacht Amsterdam 2019? 15 x tips

Tijdens alweer de achttiende editie van de Museumnacht Amsterdam kun je zaterdag 2 november op maar liefst 56 verschillende locaties op een feestelijke manier je culturele kennis bijspijkeren. Het programma is breder dan ooit, dus wij helpen je graag een handje. Dit zijn volgens ons de plekken die je dit jaar niet mag overslaan.

1. Schrijversboot

Ook dit jaar kan je weer terecht op de schrijversboot van het Harry Mulisch huis. Stap aan boord met een lekker drankje, neem plaats en vaar over de Amsterdamse grachten terwijl jonge schrijvers en gevestigde namen je voorlezen uit eigen werk. 

Locatie: Harry Mulisch Huis
Tijd: 20.30 – 23.30 (vertrek elk half uur) 

2. Ilahi

Neem plaats in de ISN Faith Moskee en geniet van gedichten van verschillende Islamitische dichters. Ook leuk: zolang de voorraad strekt proef je hier de lekkerste gerechtjes uit de Turkse keuken

Locatie: ISN Faith Moskee
Tijd: 20.45 – 21:15 uur

3. Naar de Teringbar

In sanatorium Zonnestraal, waar je in het Schip een tentoonstelling over kunt zien, verbleven TBC-patiënten. Tuberculose – tering – lijkt als ziekte vergeten, maar is nog steeds niet verdwenen. Drinken voor een goed doel doen we hier, want van elke cocktail die jij bestelt gaat er 50 cent naar het TBC-fonds. 

Locatie: Museum het Schip
Tijd: 20.00  – 23.30 uur

4. Winestories Natuurwijnbar

Tijdens de Museumnacht mag een (of meerdere) drankjes natuurlijk niet ontbreken. Las tussendoor een pauze in tussen bij het Van Eesteren waar Winestories, onze lievelings wijnwinkel, een verzameling van hun lekkerste flessen natuurwijnen schenkt. Wijn zonder toevoegingen, gemaakt van biodynamische, biologische druiven, die zonder kunstmest of pesticiden groeien. Wij drinken het al jaren en willen niet meer zonder. 

Locatie: Van Eesteren Museum
Tijd: 19.00 – 02.00 uur

5. Bello 4 Ever

Voor alle dierenhebbers een must see: Bello 4 Ever, een ontroerende korte documentaire van HKU-studenten Pascalle van Dijk en Aron van Blooijs. De film gaat over het afscheid tussen mens en dier waarbij je gebeurtenissen in een Nederlands dierencrematorium volgt. 

Locatie: Museum Tot Zover
TIjd: 19.00 – 02.00 uur

6. Kalan Sherrad

Vanuit New York is hij komen overvliegen om met zijn donkere puppet shows door Europa te touren. Performer Kalan Sherrard laat een mix zien van elementen uit zijn oeuvre: een show met tijgerhuiden, haaientanden, insecten en vreemde planten. Geef je over en dwaal mee in deze electische mix van poppen, objecttheater en een performance van een ecologisch psychisch wezen. 

Locatie: Arti et Amicitiae
Tijd: 20.00 – 20.30 & 22.30 – 23.00 uur

7. Boy's won't be Boys

Rikkert van Huisstede vertelt hoe het is om een jurk te dragen en draagt een stuk uit zijn show Boys Won't Be Boys op. Wat je kunt verwachten? Dansers, zangers, rappers, dichters en theatermakers die laten zien dat het stoer is om je (als man) kwetsbaar op te stellen. 

Locatie: Tropenmuseum
Tijd: 20.00 – 20.20 uur

8. Live radio door De Pontcast

Op de pont tussen de NDSM-werf en Centraal station interviewt Sammie van den Broek elke tien minuten verschillende gasten over kunst, cultuur, Amsterdam Noord en Museumnacht Amsterdam. De gasten worden op de avond zelf bekend gemaakt. 

 Locatie: Pontje tussen NDSM-werf en centraal
 Tijd: 20.00 – 01.00 (elke 10 minuten)

9. Make Amsterdam Green Again

In de Hortus Botanicus gaat Robin Cox in gesprek met drie gasten met een groen hart. Zo deelt Lize Korpershoek haar tuintips, wil Tim de Broekert Amsterdam met de Gezonde Stad groener en duurzamer maken en architecte Antonia Weiss bestudeede de genderspecifieke betekenis van stedelijke groengebienden in 18-eeuws Amsterdam en Berlijn. 

Locatie: Hortus Botanicus

10. Next Nature's Bistro in Vitro

Bistro in Vitro is een fictief restaurant met een menu van gerechten van kweekvlees in allerlei smaken en teksturen. Ga in discussie over de toekomst van vleesproductie bij hun ijskar, terwijl je een selectie hartig kweekvlees-ijs proeft. De Bistro is een concept van Next Nature Network, een internationaal netwerk voor bio-kunstenaars en -designers, en voor iedereen die graag meepraat over een toekomst waarin natuur en technologie versmelten.  

Locatie: Arti et Amicitiae
Tijd: 19.30 – 23.30 uur

11. Kaarslichtconcert: Amsterdams Andalusisch Orkest

Luisteren naar middeleeuwse muziek van muzikanten uit Nederland en Marokko in een synagoge vol met kaarsen. Het kan niet anders dat dit een heel bijzondere ervaring wordt. 

Locatie: Portugese Synagoge
Tijd: 20.30 – 23.45 uur

12. Death One-on-One

Stilstaan bij de dood doe je tijdens de Museumnacht samen met kunstenaar Irina Birger. Een kwartier lang gaan jullie in gesprek terwijl Irina ondertussen een kunstwerk maakt. 

Locatie: Mediamatic
Tijd: 19.00 – 02.00 uur

13. Spoedcursus Bier Brouwen

Altijd al willen weten wat er precies in jouw biertje zit? Tijdens deze spoedcursus leer je alles over fermentatie en wilde gisten. 

Locatie: Artis-Micropia
Tijd: 19.00 – 02.00 uur

14. Beauty Kit Spa

Bij deze bijzondere spa kan je jezelf oplappen met massages, stoombaden en krachtige energiepillen. Je moet alleen geen problemen hebben met producten gemaakt van menselijke (afval)materialen. Kunstenares Isabel Burr Raty kan je er alles over vertellen. Zij onderzoekt of we menselijke orgastische vloeistoffen kunnen transformeren tot beauty- en gezondheidsproducten.

Locatie: Arti et Amicitiae
Tijd: 20.00 – 00.00 uur

15. We gaan nog niet naar Houseparty

Nog geen zin om na de Museumnacht je bed in te duiken? Geen probleem, want Bij Arcam sluiten ze niet om 02.00 maar om 04.00 uur de deuren. 

 Locatie: Arcam
Tijd: 00.00 – 04.00 uur

andere artikelen