Waar zijn mannen onzeker over?

Wanneer wij vrouwen net met iemand aan het daten zijn kunnen we de man zijn gedrag en whatsapp-berichtjes urenlang analyseren met onze vriendinnen. Dat gaat ongeveer zo: 'Wat zou hij met dit berichtje bedoelen?', 'denk je dat hij hetzelfde voelt voor mij?', of 'waarom heb ik al een paar uur niks van hem gehoord?'. Deze week ondervragen wij ons mannenpanel naar hun onzekerheden op het gebied van liefde en seks.

Ben je wel eens onzeker wanneer je met een leuke vrouw aan het daten bent? 

Frans: “Meestal wanneer ik een vrouw écht leuk vind en ik niet weet of het wederzijds is, ga ik me allemaal dingen in mijn hoofd halen. Vind ze mij wel leuk? Heeft ze de gevoelens die ik voor haar heb ook voor mij? Ik denk dan teveel na, maak me zorgen en vanaf dat moment word ik ineens onzeker. Gelukkig vind een vrouw mij vaak leuker dan dat ik haar vind en is het meestal behoorlijk veilig.”  

Gauke: “Ik ben nooit onzeker bij een vrouw. Zowel over mijn persoonlijkheid als over mijn lichaam niet. Wel vind ik het soms lastig om op een bloedmooie vrouw af te stappen, maar dat heeft denk ik niet met onzekerheid te maken. Meer met de angst om iemand te benaderen.”

Amresh: “Wanneer ik echt iemand leuk vind kan ik in de beginfase wel onzeker zijn, ja. Dan vraag ik me af of die persoon hetzelfde zou voelen als wat ik voor diegene voel. Maar ik kan ook onzeker worden van iemand die in mijn ogen er heel goed uitziet en een succesvol leven heeft. Dan denk ik: dat is ver boven mijn niveau, dat matcht niet.”

Ben je ook wel eens onzeker over je bedprestaties of over je geslachtsdeel?

Frans: “Eigenlijk nooit. Ik zie namelijk overal de lol wel van in. Als ik eerlijk ben heb ik mijn tarzan natuurlijk niet altijd onder controle. Soms hebben tarzan en ik een hele goede avond, kan ik iemand drie keer tot een hoogtepunt brengen en kan ik heel lang doorgaan. Maar tarzan heeft ook wat vrouwelijke trekjes. Dat houdt in dat hij ook wel eens niet zo stabiel is en het maar één minuut volhoudt. Sommige vrouwen beginnen dan te klagen en zeggen vervolgens: ‘ben je nu al klaar? Kun je niet nog een keer? Toe nou even’. Daar erger ik me aan, maar onzeker worden? Nee joh, ik kan er de humor wel van inzien."

Gauke: “Nee, ik schaam niet om mijn lul uit mijn broek te halen en met haar broek uitdoen heb ik ook geen enkele moeite. Kijk, als ik iets lekker vind in bed dan zal zij dat vast ook wel lekker vinden. Ik vraag me ook niet af wat zij van mijn bedprestaties vindt. Wat interesseert mij dat? Ik ben het kwijt en ik vond het lekker."

Amresh: “Als ik voor de eerste keer met iemand naar bed ga kan ik wel onzeker raken. Vooral als ik me niet geschoren heb of wanneer ik een tijdje niet heb gesport en mijn blokjes weg zijn. Verder ben ik niet onzeker. Ik weet wat mijn vaardigheden zijn in bed en die zijn tot nu toe altijd uitstekend beoordeeld.”

Bespreek je je onzekerheden wel eens met de persoon met wie je aan het daten bent of hou je dit liever voor jezelf?

Frans: “Ik zou nooit aan een vrouw die ik écht leuk vind vragen hoe het tussen ons zit. Ben je helemaal gek geworden? Nee, ik analyseer alle berichtjes die ik van haar krijg met mijn vrienden. ‘Wat zal ze hiermee bedoelen?’, vraag ik dan aan hen. Achter alles wat ze zegt zoek ik dan iets achter en daar kan ik mezelf helemaal gek mee maken. Daarom heb ik het liefst dat iemand anders verliefd op mij is en dat ik diegene gewoon leuk vind.”

Gauke: “Als ik iemand echt leuk vind dan bewaar ik vooral afstand. Ik peil wel eens in een gesprek met een vrouw wat ze van mij vindt om erachter te komen of het toekomst heeft. Ik vraag dan niet ‘goh, vind je mij ook leuk?’, maar ik check dan bij haar of ze het leuk vindt om te blijven afspreken door voorstellen te doen. Wanneer ze afhoudend reageert weet ik eigenlijk wel genoeg en sluit ik het af. Daar baal ik dan uiteraard wel van, maar ik word er niet onzeker van. Ik vat het namelijk niet persoonlijk op. Soms klikt het wel en soms niet, zo simpel is het.”

Amresh: “Ik zou dat eigenlijk wel moeten doen, maar ik bespreek dat soort dingen liever met mijn vrienden. Maar als ik mijn scharrel of vriend eenmaal vertrouw dan besef ik dat het goed is om het ook over mijn of zijn onzekerheden te hebben. Dat maakt je band juist sterker.”

Vrouwen vinden het belangrijk om complimentjes te krijgen. Hoe zit dat bij jullie?

Frans: “Ik voel meestal wel aan of iemand mij leuk vindt of niet, dus dan hoeft een compliment niet per se. Als een vrouw met me wilt afspreken, vind ze me leuk. Reageert ze op een appje van me? Dan heeft ze interesse. Zo kijk ik er naar.”

Gauke: “Ik zou er nooit om vragen, maar een compliment is natuurlijk altijd leuk om te krijgen. Zeker als het uit onverwachte hoek komt of als het een compliment is die ik nog nooit eerder heb gehoord. Maar als ik ze niet krijg dan is dat ook niet erg. Bevestiging kan je ook op andere manieren ontvangen. Bijvoorbeeld door lichaamstaal of wanneer ze echt laat merken dat ze er voor me is en ik het gevoel krijg dat ik op haar kan bouwen. Dat vind ik veel belangrijker dan dat ze tegen me zegt dat ik knap ben of een goede lul heb.”   

Amresh: “In mijn onzekere periodes zou ik het leuk vinden om te horen dat iemand mij sexy, leuk of aantrekkelijk vind maar over het algemeen hoeft het voor mij niet. Ik verwacht het ook niet van iemand. Mijn vriend geeft mij weinig complimenten, maar als ik er dan wel een krijg heeft dat veel meer waarde. Teveel complimenten geven een hoge eigendunk en dat is niet gezond. Laat ik het zo zeggen: ik hoef niet te vissen naar complimenten, maar onverwachts beet hebben is wel leuk."

Lees ook:
Hoe denken mannen over een vriendschap tussen een man en vrouw?
Wat vinden mannen van online daten?
Hoe denken mannen over vreemdgaan?
Hoe gaan mannen om met een gebroken hart?

Foto v.l.n.r Frans Gottmer, Gauke de Jong, Amresh Jokhoe

andere artikelen