Wat te doen tijdens Museumnacht 2022? 10 tips!

Het is weer bijna tijd voor één van de gezelligste Amsterdamse nachten, namelijk de Museumnacht. Op zaterdag 5 november openen zestig verschillende musea hun deuren tijdens de 22e editie van Museumnacht. Ook dit jaar staat er weer fantastisch programma voor je klaar met workshops, flashmob musicals, toffe rondleidingen, karaoke en heerlijke after party's. Your Daily Life zet de leukste activiteiten voor je op een rij. 

1. NXT Museum – UFO

Tijdens Amsterdam Dance Event was het decor van NXT Museum ons hoogtepunt en nu met Museumnacht gooien ze weer hun duren open om tot diep in de nacht op en in een kunstwerk van 370m2 te feesten. Daarnaast betreed je in dit museum de wereld van UFO – 'Unidentified Fluid Other' waarin je jezelf ontdekt in een toch van mens naar online superheld. Onderweg pas je de collectie van digitaal mode-collectief The Fabricant, zwaai je naar je LED-licht evenbeeld in de installatie van Ksawery Kirklewski, en leer je nieuwe moves van de virtuele vogue-dansers van Jacolby Satterwhite.

Uiteraard doe je dit alles onder het genot van heerlijke cocktails en muziek van lokale dj's. 

Locatie: NXT Museum
Adres: Asterweg 22, Amsterdam

2. STRAAT – Live street art (Amsterdam-Noord)

Gek op street-art? Dan kan een bezoekje aan STRAAT niet ontbreken. Hier zie je de tofste street artists live in actie een muurschildering maken, maar ook kun je zelf met een spuitbus in je hand ontdekken hoe het met je graffiti-skills zit. In dit unieke museum, dat gehuisvest zit in een vroegere scheeploods, kun je ook terecht voor een hapje, drankje en maak je kennis met de grootste internationale, maar ook aanstormend talent. 

Locatie: STRAAT Museum – 19.00 – 2.00 uur 
Adres: NDSM-plein 1, Amsterdam

3. Museum het Schip – Indonesische spookverhalentour

Dit museum is gebouwd in de Amsterdame School-stijl. Een stijl die toonaangevend is voor de architectuur in onze stad. Normaal gesproken doe je hier rondleidingen langs bijzondere gebouwen in de Spaarndammerbuurt en leer je over de geschiedenis van deze stroming maar ijdens Museumacht kun je je opmaken voor Halloween-achtige taferelen want op deze avond neemt een gids je mee naar de verlaten bovenverdieping van het museum waar je de spannendste Indonesische spookverhalen te horen krijgt. Waarschuwing: deze tour is niet geschikt voor bangerikken. 

Rondleidingen bij Museum het Schip:

20:15 – 20:45 
22:15 – 22:45 
00:15 – 00:45

Adres: Oostzaanstraat 45, Amsterdam

4. Hermitage – Speeddaten & dansen

Helemaal klaar met al die datingapps en vermoeiende doodlopende gesprekken? In het restaurant van de Hermitage kun je tijdens een avondje speeddaten wellicht je toekomstige lover vinden. Is er een klik dan kun je daarna gelijk door naar de dansvloer waar DJ Guzz je trakteert op soul, funk, afro, hiphop en dancehall plaatjes. 

Speeddaten bij Hermitage:

Speeddate ronde 1: 20:30 – 21:05 
Speeddate ronde 2: 22.00 – 22.35 uur
Speeddate ronde 3: 23:15 – 01:45 

Adres: Amstel 51, Amsterdam

5. Fatih Moskee – Islam voor beginners

Altijd al eens een kijkje willen nemen in een moskee? Bij Fatih Moskee kun je terecht voor een rondleiding en kom je meer te weten over de Islam. 

Rondleidingen Fatih Moskee:

20:30 – 21:00 
22:00 – 22:30

Adres: Rozengracht 150, Amsterdam

6. Tropenmuseum – Plastic Crush Speedtours

De 'Plastic Crush'-tentoonstelling wordt tijdens de Museumnacht geopend en gaat over hoe we wereldwijd samenleven met plastic. Plastic-expert Daniël Poolen, bekend van het boek 'Tot over mijn oren op plastic' spreekt over onze haat-liefde verhouding met plastic en vindt het hoog tijd voor een break-up. 

Speedtours – Tropenmuseum:

20:00 – 21:30 
21:00 – 21:30 
23:00 – 23:30

Adres: Linnaeusstraat 2, Amsterdam

7. Mediamatic – Duivenkaraoekoe

Als groot karaokeliefhebber moet je hier natuurlijk bij aanwezig zijn! Tijdens 'Duivenkaraoekoe' kun je erachter komen of jij ook als een duifje klinkt. Breng deze avond een serenade aan je innerlijke duif en zing samen met levende showduif Willem Wits je favoriete duivenliedje. 

Locatie: Mediamatic 19.00 – 2.00 uur
Adres: Dijksgracht 6, Amsterdam

8. Pianolo Museum 

Dit museum staat in het programma onder 'hidden gems' en alleen daarom lijkt dit ons al een bezoekje waard. In het Pianola Musuem staan piano's, vleugels en andere instrumenten die geen mensenhanden nodig hebben om muziek te maken. Verwacht een knus en klein museum met prachtige pianoconcerten. Helemaal leuk voor muziekliefhebbers!

Locatie: Pianolo Museum – 19.00 – 02.00 uur
Adres: Westerstraat 106, Amsterdam

9. The Black Archives – Facing Blackness by Night

In deze multimediale tentoonstelling laat je je meenemen in de onderbelichte geschiedenis van de Nederlandse beeldvorming over zwarte mensen vanaf de koloniale periode tot aan de hedendaagse samenleving. Aan de hand van uniek archiefmateriaal wordt getoond hoe deze beeldvorming onderdeel werd van onze denkbeelden. Aan de andere kant toont de tentoonstellling ook hoe er altijd sprake is geweest van verzet tegen verschillende vormen van racisme en hoe zwarte mensen zelf betekenis hebben gegeven aan hun cultuur en identiteit. 

Locatie: The Black Archives – 19.00 – 2.00 uur
Adres: Zeeburgerdijk 19B, Amsterdam

10. Tropenmuseum – Ongemakkelijke gesprekken

De meeste mensen gaan ongemakkelijke situaties en gesprekken over bepaalde onderwerpen het liefst uit de weg. In de hoektoren van het Tropenmuseum wordt geen één onderwerp vermijden en kun je in gesprek gaan over vreemdgaan, dubbele moraal, de cancel cultuur, adoptie en twee culturen op één kussen. De onderwerpen zullen onderdeel worden van de 'Ongemakkelijke Gesprekken'-tentoonstelling die volgend jaar geopend wordt in het Tropenmuseum.

Locatie: Tropenmuseum – 19.00 – 1.00 uur
Adres: Linnaeusstraat 2, Amsterdam

Mocht je zin hebben om het hele programma zelf door te spitten dan kun je terecht op de website van Museumnacht. Verder raden wij je aan om een goede planning te maken, ruim op tijd te zijn voor tours en om drukte te vermijden te kiezen voor kleinere musea. Download in elk geval de app van Museumnacht zodat je op dezelfde avond kunt checken of er een rij staat bij de plek die je graag wilt bezoeken. 

andere artikelen