5 x lunchen in Amsterdam tijdens lockdown

De nieuwe lockdown hakt er opnieuw stevig in bij de horeca. Gelukkig mag er nog wel worden bezorgd en afgehaald en ook op de markten in Amsterdam is er genoeg lekkers te scoren. Als foodie eet ik natuurlijk graag buiten de deur, maar nu dat niet meer kan ben ik op zoek gegaan naar plekken waar je nog wel de lekkerste hapjes en drankjes kunt afhalen. Hier een paar tips voor als je er tijdens de lunch even tussenuit wil en jezelf even flink wilt verwennen. 

1. Himalyan Kitchen – Ten Kate Markt

Op de Ten Kate Markt in Amsterdam West wemelt het van de culinaire klassiekers, zoals Boer Geert en Ten Kate Friet maar als je van Libanees, Aziatisch, Braziliaans of Nepalees eten houdt dan zit je hier helemaal goed. Een van onze favoriete kraampjes is die van Himalayan Kitchen. Hier eet je Nepalese dumplings (6 stuks voor 4 euro) en die lijken alles behalve op de Chinese variant. Deze gestoomde dumplings zijn gevuld met garnalen of kip en groenten en erwten. Daarbij wordt een verrukkelijke saus geserveerd die nogal pittig is en de dumpling helemaal af maakt. Houd je niet van dumplings? Ze hebben nog veel meer lekkers! 

Adres: Ten Katestraat 34, Amsterdam

2. Indonesiah Inda – Javastraat

In de Javastraat stikt het van de toko's en bijzondere eettentjes maar voor het lekkerste broodje hete kip ga je naar Indonesiah Inda. Mocht je niet van hete kip houden dan heb je de kip ook nog in allerlei andere varianten, zoals met kokos en kerrie. Kost je nog geen 4 euro en je hebt een complete lunch. Ook voor Indische food liefhebbers is het avondmenu een dikke aanrader. Voor slechts 8,50 euro per persoon heb je een complete maaltijd bestaande uit groenten, 1 x vlees naar keuze, 1 ei en bami of nasi. Yum!

Adres: Javastraat 73A, Amsterdam

Credit: Dignita
Credit: Dignita

3. Dignita 

Voordat de horeca de deuren moest sluiten kwam ik wel twee keer per maand bij Dignita. Waarom? Omdat ze er, en ik overdrijf niet, de BESTE 'Eggs benedict' serveren. Je krijgt de twee gepocheerde eitjes op krokante aardappelkoekjes en de Hollandaise-saus die erbij wordt geserveerd is goddelijk. Keuze heb je uit avocado, zalm én buikspek. Ga je dit afhalen voor de lunch? Sla je ontbijt dan maar over want deze Benny Boy's vullen behoorlijk goed. 

Adres: Spaarndammerstraat 55 of Nieuwe Herengracht 18A, Amsterdam

4. Noordermarkt

Een uitje dat in deze tijd nog leuker is is wandelen over de Noordermarkt op zaterdag. Hier vind je verse haring, glühwein en…. oesters die je uit het vuistje kunt eten. Zin in een goed glas/flesje wijn erbij? Bij Boca's op de Westerstraat verkopen ze wit, rosé en rood per glas en fles. 

Adres: Noordermarkt, Amsterdam

rodja

5. Rodja

De Pijp is niet bepaald mijn favoriete wijk, maar voor Rodja fiets ik graag een blokje om. De zaak is van mijn kapster Rodja (overigens de gezelligste kapper van Amsterdam) en toen de zaak net open ging ben ik er snel langs gegaan om zoveel mogelijk te proeven. Wat je hier vindt? Veel te veel lekkers en dus is het moeilijk om een keuze te maken en betekent dit dus dat je er nog geregeld terug gaat komen. Van falafel, wraps, broodjes, salades tot lekkere hapjes zoals aardappelkoekjes, dolma's, kipballetjes en borani's: je vindt hier alles wat lekker is uit het Midden-Oosten. 

Adres: Van Woustraat 43, Amsterdam

andere artikelen