Jolynn heeft een maatje meer: Ik ben te zwaar, maar ik leid wel een gezond leven

Terwijl ik dit schrijf, draag ik een spijkerbroek in maat 40. Plussize, volgens ‘de maatschappij’. Maar wie bepaalt dat eigenlijk? De vrouw mag gevierd worden, en dat gaan we doen in 
een reeks over vrouwen in alle ‘soorten en maten’. De eerste vrouw in deze serie is Jolynn Haarhuis-Smies, een 28-jarige dame uit Lochem, die trots is op haar fijne gezicht en volle vormen. Ik 
leg Jolynn een aantal stellingen voor in de hoop haar beter te leren kennen en het geheim achter haar positiviteit te ontrafelen. 

Door: Suzanne Borghart

vrouw wat ben je mooi 4Jolynn: “Ik weet nog dat ik een aantal jaar geleden in een winkel voor plussize kleding stond, en gewezen werd op een Plussize Verkiezing. Ik kocht een setje kleding waarin ik mij voor het eerst een heel ander mens voelde. Ik was best wel verlegen en een beetje teruggetrokken, maar door deze kleding had ik het gevoel dat ik uitstraalde wie ik ben. De verkoopster wees mij vervolgens op een Plussize Verkiezing: een verkiezing voor de vollere vrouw waarin je laat zien wat je in je hebt: dat gaat veel verder dan de buitenkant. Na enige aarzeling besloot ik mee te doen. De sfeer was fantastisch: niet op de calorieën letten omdat je anders te dik bent, maar samen een hapje gaan eten waarbij we grapten over natuurlijk wel op gewicht moesten blijven. De dames waren allemaal mooi en verzorgd en dat deed me inzien dat het niet gaat om je kledingmaat, maar om wat je uitstraalt. Ik eindigde in de finale, een gedeelde vierde plek. Een mooi resultaat, maar het gevoel dat die dag mij heeft gegeven, was veel belangrijker.”

Vrouw wat ben je mooi 2 Size doesn’t matter
“Eens. Er zijn altijd mensen die vasthouden aan een ideaalbeeld. Ik denk dat het alleen maar goed is dat iedereen er anders over denkt. Wat voor mij slank is, kan voor een ander dik zijn. Het gaat volgens mij veel meer om de waarde die je hebt voor jezelf en je omgeving dan om de grootte van je jeans.”

Een (te) dikke of (te) dunne vrouw is ongezond
“Dat vind ik een moeilijke, het antwoord is namelijk niet zo zwart wit: ik ben qua gewicht een te dikke vrouw. Toch doe ik aan sport, leid ik een actief leven en let ik op mijn voeding. Er zullen ook slanke vrouwen zijn die elke dag voor eten uit de frituur kiezen, dat lijkt me niet gezond. Ik link gezondheid dus niet aan het cijfer op de weegschaal maar aan leefstijl.”

Vrouw wat ben je mooi 5 Mannen willen alleen slanke vrouwen​
“Oneens. Ik ben zelf getrouwd met een hele leuke vent en we hebben dit onderwerp regelmatig besproken. Het gaat hem niet om een ideaalbeeld: hij vindt het veel belangrijker dat een vrouw zich goed voelt in haar eigen lijf. Het is ook niet zo dat hij alleen op vollere vrouwen valt. Verzorgde vrouwen vindt hij mooi, en daar ben ik het dan ook zeker mee eens.”

vrouw wat ben je mooi 6

Slank zijn maakt gelukkig
“Oneens. Een vriendin van mij is onlangs zestig kilo afgevallen. Heel knap natuurlijk. Ze was al prachtig maar ze dacht dat ze gelukkiger zou zijn in een slank lijf. Toen ze eenmaal een gewicht rond de vijftig kilo bereikte, was ze nog steeds niet tevreden over zichzelf. Dat bewijst voor mij dat het veel meer gaat om het accepteren van jezelf. Je goed voelen in je eigen lijf is per persoon gerelateerd aan een ander gewicht of een andere look, maar je moet er zelf gelukkig mee zijn."   

Vrouw wat ben je je mooi1 

Ik voel mij (qua uiterlijk) vertegenwoordigd in de media.
“Het antwoord ligt een beetje in het midden. Er is voor mijn gevoel een verandering gaande in het beeld van wat “normaal” is. Slank is niet alleen meer de standaard. Toch vind ik dat er wel meer gedaan mag worden aan de beeldvorming rondom vrouwen: diversiteit en multicultiraliteit komen vaak terug in de media, maar laten we de verschillende figuren ook een thema maken. Ik vind het jammer dat er nog zo weinig variatie te zien is op televisie.

Aan de andere kant zie ik op Facebook wel het een en ander veranderen: ik volg bijvoorbeeld de groep “Wondervol” en lees de blogs van Hermina de Vries. Dat zijn vrouwen die echt trots zijn op hun lijf en ook met hun ‘maatje meer’ naakt durven te poseren. Dat vind ik echt van lef getuigen en laat zien dat elke vrouw er mag zijn.”

Tips om je goed te voelen
“Ik heb altijd al een ‘take it or leave it’ instelling gehad. Tuurlijk, ook ik heb dagen waarop ik vind dat het wat minder mag, maar dat heeft toch elke vrouw? Ik zou daarom als tip meegeven om je te focussen op je krachtige punten. Waar ben je tevreden over? Benoem dat en benadruk het ook. Ik vind mijn gezicht bijvoorbeeld mooi en verzorgd. Daar ben ik dan ook trots op. Ook draag ik kleding die matcht met mijn karakter: energiek en kleurrijk.

Heb je moeite met het vinden van je goede punten? Dan moet je daar wel ​iets mee doen, denk ik. Stel haalbare doelen voor jezelf waardoor jij je beter of mooier voelt. 
Tot slot zou ik iedereen willen aanraden om te stoppen met het meten aan anderen. Kijk om je heen: zijn de mensen waarvan je houdt echt bezig met het feit of jij een fitgirl of een volle vrouw bent? Zij vinden het veel  belangrijker dat jij je goed voelt, op welke manier dan ook. En dat verdient elke vrouw!”

andere artikelen