Vincent van Kallen maakt unieke (kunst)meubelstukken

Meubelmaker Vincent van Kallen (Mr. Vinne) maakte lange tijd óf meubelen óf schilderijen, tot hij op een moment dacht: waarom kan ik mijn passies niet combineren? Daaruit is het idee voor een nieuwe collectie ontstaan van eigen ontworpen meubelen die hij zelf tot waar kunststuk omtovert.

Hoe ben je op dit idee gekomen?

“Ik heb als meubelmaker lang gewerkt in opdracht: iemand wil een meubel, ik maakte een tekening en leverde dat vervolgens af. Ik voelde dat het steeds meer ging wringen dat ik in mijn werk niet vrijer kon zijn en liep daarin vast. Ik heb toen in eerste instantie besloten om zelf meubelen te gaan ontwerpen. Op het moment dat ik dat besloot ging mijn creativiteit ook ineens weer stromen en kwam mijn passie voor schilderen ook weer om de hoek kijken. Ik dacht: waarom zou ik dat niet kunnen combineren? Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest in mijn werk. Ik hoef me niet te houden aan wensen, kan alles laten vloeien. Juist omdat het eindresultaat niet vaststaat mag het onderweg veranderen, het heeft de ruimte om te ontstaan. Ik ben ook aan de slag met verschillende technieken: zowel echt schilderwerk als spuitbussen en andere manieren om een meubel mooier te maken. Het klinkt misschien gek, maar daarom is het ook spannend om een nieuw meubel te maken: het creatieve proces kan alle kanten opgaan. En elk stuk is letterlijk one of a kind. Daar wordt ook geen tweede van gemaakt.

vincent schilderij

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Tot nu toe krijg ik op een moment een idee voor een meubel dat ik wil maken, hoe dat er ongeveer uit moet komen te zien. Dan vallen soms heel veel dingen samen die ik ergens heb gezien of gehoord. Muziek speelt een hele belangrijke rol in mijn werk. Ik draai altijd muziek, vooral hiphop, en verschillende sferen in de muziek wakkeren ook verschillende ideeën aan. Maar ook kleursamenstellingen die ik in het park zie, of een lijnenspel dat is ontstaan door de zeegsnedes die de zagen hebben achtergelaten op een onderplaat in onze werkplaats. Ik doe ook altijd hard mijn best om mijn meubelen betaalbaar te houden, zodat iets aanschaffen voor een breed publiek binnen bereik ligt.

Schermafbeelding 2017-10-05 om 14.08.49

Wat kun je vertellen over de nieuwe creaties?

“Op dit moment ben ik nog druk aan het ontwerpen, maar de eerste meubelen zijn af. Het eerste kastje is ontstaan omdat ik moest denken aan kantoorruimtes die soms saai kunnen zijn en het eigenlijk ideaal zou zijn als je een (archief)kastje kunt neerzetten dat tegelijkertijd kunst is en je zo je kantoor kunt opleuken. Het zijn er op dit moment drie, maar het idee erachter is dat je de deuren kunt wisselen. Zo heb je dus op kantoor (of thuis natuurlijk) niet alleen kunst, maar kun je ook afwisselen. Als je verder denkt zie ik het voor me dat ondernemers ze onderling met elkaar uitwisselen en op die manier ook nieuwe contacten opdoen.

Op welk ontwerp uit de collectie ben je het meest trots?

"Het moderne meubel met de jaren 80-vibe heet ‘Colortastic’. Ik wilde heel graag een dressoir/side table maken en ik wou iets doen met felle kleuren en een lijnenspel. Uiteindelijk is het maar één echte lijn geworden voor de rest vlakken. Ik was bezig toen er in mijn muzieklijst ineens een nummer met jaren 80-feel langs kwam. Die heb ik gevolgd, zowel in de vormen als kleursamenstelling. Ik ben nu bezig met een hoogglans rode salontafel die kan draaien op een draaischijf. Die ga ik langs de randen inzagen en invullen met een andere kleur, zodat er weer een mooi lijnenspel ontstaat. Omdat het dus een onvoorspelbaar creatief proces is weet ik zelf ook nog niet hoe het er precies uit komt te zien. Maar ik zou zeggen: hou vooral mijn Facebook-en Instagrampagina in te gaten."

Volg Vincent op Facebook en Instagram

andere artikelen