Geen vakantiekilo’s? Marina’s tips voor een slanke lijn in de zomer

We willen allemaal op vakantie een leuke tijd hebben. En daar hoort lekker eten en drinken bij. Maar daarom is het ook altijd meteen zo’n lastige periode, omdat je ook niet wilt aankomen. Hoe zorg je er nou voor dat je dit jaar geen last hebt van je vakantie kilo’s? Lees hier mijn top 5 tips voor een Happy Summer. 

Door: Marina Snijder

Tip 1 – DO – Blijf in beweging!

Het is natuurlijk heerlijk om 3 weken op het strand te liggen met een boek om te ontspannen. Maar ontspannen kun je ook op een actieve manier. Ga je een verre reis maken dan kun je ervoor kiezen om een dag te gaan hiken bij een berg of een vulkaan op. Vergeet niet je goede schoenen mee te nemen, zodat je geen blessures oploopt. Voor intensieve parcours is het verstandig om voorafgaand aan je vakantie alvast een beetje te trainen zodat je spieren alvast wennen aan de inspanning. Voor een goede been training lees mijn tips hier. Leuke bijkomstigheid: Je ziet meteen de coolste dingen in de omgeving.

Tip 2 – DON’T – Overeten

Het principe ‘overeten’ is ontstaan om aan te geven dat wanneer je eigenlijk al vol zit, je toch nog door eet. Met andere woorden; de lekkere trek. Deze is killing voor je slanke lijn, want hier tellen de extra calorieën hard mee. Alles wat je naast je normale eetgedrag eet, zijn de calorieën die je niet verbrand. Natuurlijk kun je wel een toastje met brie eten, en neem er ook lekker een glas wijn bij. Maar houdt het bij 2-3 toastjes, en bij 2 glazen wijn. En als je dit ook maar 2 of 3 keer per week doet, in plaats van elke dag, dan houdt je die vakantiekilo’s ook onder controle.

hiken marina

Tip 3 – DO – Balansdag

Heb je ondanks je goede voornemens toch een beetje te veel gegeten gister? Las dan vandaag een balansdag in. En dat betekent niet dat je jezelf moet straffen en de hele dag alleen maar water moet drinken en je schuldig moet voelen. Juist niet! Accepteer dat wat gister was niet meer veranderd kan worden, en dat hoeft ook niet. Denk terug aan gister met een lach (want je hebt ervan genoten!) en wees je bewust van je gedrag voor een volgende keer. Je hoeft niet altijd de teugels strak aan te trekken. Af en toe een beetje vieren is ook prima! En pak het de volgende dag weer op. Een balansdag kun je ook invoeren door een extra rondje over de camping te lopen, of een stuk te gaan fietsen of trek een paar extra baantjes in het zwembad. #compenserenkunjeleren

Tip 4 – DON’T – Go all psycho on yourself

Ik zei het hierboven al, maar ik wil dit toch nog even een keer benadrukken: Stop met jezelf te straffen! Je bent een mens, er zijn er 7 miljard van ons. Het is oké om een ijsje te eten, het is oké om die pizza te eten, en het is ook oké om een glas wijn te drinken. Maar geniet er dan ook van! Het is pas echt zonde als je dit allemaal hebt gegeten en gedronken en je vervolgens de hele avond schuldig voelt. Probeer je bewust ze zijn van je eigen gedrag en kies bewust voor de dingen die je wel en niet wilt eten. Als je iets niet wílt eten in plaats van MAG eten, dan wordt het ineens een stuk makkelijker.

Tip 5 – DO – Geniet!

Geniet, maar drink met mate. De reclame zegt het al jaren. Je hoeft niet de hele fles leeg te drinken. Als je nou 1 of maximaal 2 glazen wijn drinkt, en daar extra van geniet, dan heb je die derde en vierde niet meer nodig. Voor je idee: 1 glas wijn bevat ongeveer 100 calorieën. Als je er dus maar 2 drinkt, in plaats van 4, dan heb je dus maar 200 calorieën gedronken, in plaats van 400. Klinkt logisch? Ja, dat is het ook. Het is niet moeilijker dan dit. Maar die 200 calorieën die jij bespaard hebt op deze twee glazen wijn, kun je vanavond bij het diner extra eten. En dan voel je je automatisch ook weer minder schuldig over je gedrag. Wil je een beetje bijhouden wat je eet en drinkt? De caloriechecker van het Voedingscentrum kan je hierbij helpen of installeer de app van My Fitness Pal op je telefoon. Handig voor onderweg!

Fijne zomer!
 

andere artikelen