Wie een weekendje of dagje Rotterdam op de planning heeft staan en zin heeft in een uitgebreide brunch of diner met een mega grote kaart met originele shared dining gerechtjes dan is restaurant KITA in Hendrik Ido Ambacht zeker wat voor jou. Je kunt de plek uiteraard bereiken per auto, maar vanaf de Erasmusbrug in Rotterdam vertrekt er ook ieder kwartier een waterbus die jou in 45 minuten tijd naar het restaurant brengt.
Bij restaurant KITA kun je elke dag lunchen en dineren. Wij kiezen ervoor om er op zondagmiddag lekker uitgebreid te gaan lunchen. Rond 12:15 uur zet de waterbus ons af in Hendrik Ido Ambacht en het ideale is dat het restaurant meteen aan het water ligt.
Het restaurant is in handen van Björn van Dijl en van Barry van Wilgenburg, die vorig jaar november een Entree Award, de vakprijs voor beste bars, restaurants en hotels, in de wacht slepen. Ze worden uitgeroepen tot ‘Beste Dine & Drink Concept > 150 guests’. Dit zijn niet de minste prijzen dus onze verwachtingen zijn hoog gespannen.
Al bij binnenkomst zijn we meteen onder de indruk van de enorme wijnkamer, de prachtige ronde (cocktail)bar en de verlichte blauwe vloer. Dit is echt een trendy restaurant dat zo’n prachtig interieur heeft dat, ook als het mooi weer is, je het liefst binnen wil zitten.
We starten de middag met een glaasje cava en krijgen de menukaart in handen. Hier eet je geen saaie broodjes en standaard gerechtjes, maar heb je keuze uit een enorme kaart met shared dining gerechtjes geïnspireerd op de Aziatische keuken.
Wij laten ons deze middag verrassen door de chef, want die weet als geen ander wat de mooiste en lekkerste gerechtjes van de kaart zijn. Een gerecht dat je sowieso moet bestellen is de Gerookte Burrata met Truffel en Tomaat. Hierbij is de burrata gerookt en deze wordt onder een stol waar de rook nog onder zit geserveerd. Echt een Instagrammable gerechtje, dat ook nog eens heerlijk smaakt in combinatie met de pesto. Van de rokerige smaak proef je alleen niks, maar dat is misschien maar beter ook.
Daarna worden we verrast met vier kleine heerlijke pulled chicken taco’s en daarna beginnen we aan de heerlijke sushirolls. We proeven de California Maki Roll, de Dragon Tuna Roll en de Rainbow Roll. Omdat we nog ruimte moeten overhouden voor ons ‘hoofdgerecht’ kunnen we heel veel niet proeven maar op de kaart hebben ze ook veel sashimi staan onze favoriet: nigiri’s met geflambeerde zalm. Daarvoor moeten we nog eens terugkomen.
Vervolgens bestellen we zelf nog de verrukkelijke Crispy Spicy Tuna en de Iberico Ribs. Vooral het eerst genoemde gerecht is het bestellen waard. Voor een dessert hebben we helaas geen ruimte meer, dus vervangen we die door twee cocktails en dat blijkt een uitstekende keuze want de bartender, ook al is hij nog maar 19, kan cocktails shaken op een heel hoog niveau. Hij is dan ook in de leer geweest bij meerdere cocktailmasters en showt nu hier zijn cocktailkunsten.
De recepten voor de cocktails verzint hij zelf en regelmatig experimenteert hij met nieuwe smaken en ingrediënten. Ook is hij ontzettend creatief. Zo maakt hij de Pornstar Martini net iets anders en kiest hij ervoor om de cocktail zonder prosecco te serveren maar met een schuim van passievrucht. Ook denkt hij met je mee en helpt hij je de cocktail uit te kiezen die het best bij jou past. Een aanwinst voor de zaak deze jongen.
Mocht je hier willen gaan eten dan zouden we je toch aanraden om voor een diner te kiezen. Het restaurant ziet er net wat gezelliger uit en we hebben ons laten vertellen dat er ‘s avonds na het diner ook vaak een dj komt draaien. Sowieso is dit een plek waar je waarschijnlijk nog regelmatig zal terugkeren omdat je wel een stuk of vier bezoekjes nodig hebt om die heerlijke grote menukaart volledig te proeven.
Restaurant KITA
De Noordkade 4, Hendrik Ido Ambacht
Reserveren doe je hier