Champagnestreek: 10 hotspots in Reims en Epernay die je niet mag missen

In mijn koelkast liggen standaard een paar champagneflessen koud dus het was best gek dat ik tot afgelopen zomer nog nooit in de Champagnestreek was geweest. Uiteraard heb ik vier dagen lang alleen maar gegeten en champagne gedronken en deel ik in dit artikel mijn favoriete Champagnestreek hotspots in Reims en Epernay die je niet mag missen.

Overnachten + vervoer in de Champagnestreek

Wij verbleven in een airbnb-appartement in Reims en hebben vanuit daar tripjes gemaakt. Een auto is eigenlijk onmisbaar als je veel van de omgeving wilt zien maar wij zijn vooral in Reims en Epernay gebleven en daarvoor heb je geen auto nodig. Er is namelijk een hele goede treinverbinding tussen Reims en Epernay en het kost je slechts 15 euro voor een retourtje. Zo kun je onbeperkt genieten van champagne en hoeft niemand terug naar huis te rijden. Ideaal.

Restaurants in Reims

Café du Palais: Dit is echt een typische authentieke Franse bistro die meteen opvalt als je er langsloopt. Bij Café du Palais kun je plaatsnemen op het gezellige terras of binnen in het klassieke restaurant waar ze een driegangenmenu serveren voor 39 euro. Denk aan gerechten met foie gras of eend. Wij hebben hier niet gegeten maar wel heerlijke glazen champagne gedronken.

Voor slechts 9 euro per glas heb je hier een glas champagne van het huis.

The Glue Pot: Ik kreeg hier een beetje Moulin Rouge-vibes van. Het interieur van The Glue Pot lijkt echt een beetje op een hoerentent in combinatie met een oude bioscoop uit Parijs. ‘S avonds is dit een gezellige plek om te borrelen en dit is echt een ideale tent om even snel een hapje te eten als je net bent aangekomen. Zeker als je van een stuk goed vlees houdt.

Op het menu vind je steak tartaar, entrecote en hamburgers met friet. Niks bijzonders maar wel erg lekker, zeker na een lange reis.

Au Bon Manger: Voordat je in de auto stapt naar de Champagnestreek moet je me beloven dat je een tafel reserveert bij Au Bon Manger. Dit is by far mijn favoriete restaurant in Reims. Je gaat nergens leuker en beter eten dan hier.

Dit restaurantje wordt gerund door een stel uit Parijs. De eigenaresse werkte ooit in de fashionwereld maar gaf al haar geld uit aan wijn en eten. Dat ze al gauw, samen met haar partner Eric, een restaurant ging runnen verbaasde geen van hun vrienden.

Bij Au Bon Manger eet je kleine gerechten die je met je gezelschap kunt delen en daarbij wordt bijpassende natuurwijn geschonken. Je krijgt pas achteraf te horen wat je hebt gedronken en wordt dus uitgedaagd om zelf te ontdekken wat je proeft. Bij Au Bon Manger houd je trouwens je telefoon in je tas en geniet je puur en alleen van je gezelschap en het eten.

Les Coudes sur La Table: Dit is een wijnbar met wat ons betreft het gezelligste terras waar je alleen maar locals vindt. Hier gingen we elke avond na het eten nog even een goed glas Blanc de Blancs (14 euro) drinken om de dag af te sluiten.

Bollingrin Bistro: Bij restaurant Bollingrin Bistro moest ik ook erg aan een typische bistro in Parijs denken. Het restaurant ziet er fantastisch uit en hier eet je verschillende Franse gerechten. De vleesgerechten vonden wij niet zo bijzonder maar als je zin hebt in fruit de mer en oesters dan is dit zeker een toffe plek voor lunch of diner.

Restaurants in Epernay

Chez Max: Toen wij in Epernay waren was er helaas geen plek meer bij Chez Max om te lunchen of dineren maar volgens velen is dit wel een bezoekje waard vanwege de befaamde steak tartaar, die de chef voor je neus aan tafel bereid.

Dit is echt een populaire hotspot onder de Franse locals en vanaf het middaguur hangen hier allemaal oude mannetjes met een glas bier aan de bar. Je kunt hier dus ook borrelen maar om te eten moet je vooraf zeker even reserveren.

Sacre Bistro: Een hele fijne plek om te lunchen met een glas champagne is Sacre Bistro. Volgens de reviews zijn de burgers daar het hoogtepunt maar ik vertik het om in een goed restaurant een broodje hamburger te bestellen. Gelukkig maar want we aten hier een heerlijk stuk vis en dat is ook zeer welkom want bij veel restaurants staat er vooral vlees op het menu.

Champagnehuis bezoeken

Avenue de Champagne is sowieso een straat die je gezien en bewandeld moet hebben. Hier zitten de meest grote champagnehuizen gevestigd waar je voor een flink bedrag een glas champagne op het terras kunt proeven of een rondleiding kunt doen. Wij hebben ervoor gekozen om een kleine huis te bezoeken.

Champagnehuis Jacquinot: Hier betaal je slechts 30 euro per persoon en daarvoor krijg je van een enthousiaste gids in een kleine groep een rondleiding door de kelders van Epernay. Na afloop krijg je bij Jacquinot maar liefst 3 volle glazen champagne te proeven.

In een restaurant betaal je meestal tussen de 12 en 20 euro voor een glas champagne. Door het boeken van proeverijen kun je vaak voor weinig geld meerdere champagnes proeven. Ideaal dus.

Champagne drinken vanuit een luchtballon

Dit is echt een toeristische attractie maar toen wij er waren was er geen toerist te bekennen en hadden we de luchtballon helemaal voor ons zelf.

Deze ballon gaat 150 meter de lucht in en vanaf daar heb je uitzicht over de prachtige champagnevelden en de omgeving van Epernay.

Entree kost 14 euro en voor 10 euro heb je er ook nog eens een glas champagne bij.

andere artikelen