Tip: lekker lang tafelen bij restaurant De Provenier in Schiedam

In het Proveniershuis, een monumentaal pand in Schiedam, zit sinds 2016 restaurant De Provenier gevestigd. Een zaak die gerund wordt door chef-kok Marcel, een ondernemer pur sang die vol passie heerlijke gerechten uit de Franse keuken voorschotelt. 

Door Anne Tonen

Wanneer we de sfeervolle zaak met hoge plafonds, kroonluchters en houten tafels binnenkomen worden we verwelkomd door een van de gastheren. Het is nog maar 18.30 uur en het restaurant, waar een hele goede sfeer hangt, zit al helemaal vol. Ietwat gestresst wijst de jongeman ons naar ons tafeltje en vraagt ons meteen wat we willen drinken. We gaan voor de huiswijn die prima is maar niet heel bijzonder. 

Hoewel de twee mannen in de bediening het ontzettend druk hebben nemen ze wel uitgebreid de tijd voor ons en krijgen we na uitleg van het menu (wij gaan voor een driegangen verrassingsmenu van de chef) al gauw onze eerste amuse op tafel: gesneden hertenham met rode biet. Heerlijk! Ook de tweede amuse van wild zwijn, buidelzwam en truffelbouillon is een hele goede binnenkomer. 

Voordat we aan het menu beginnen worden we nog verwend met een plankje met zelfgebakken brood met verschillende dipjes, waaronder de geitenkaascreme. Eens even iets anders dan die saaie boter. Die geitenkaascreme is overigens super snel op en we krijgen van de gastheer nog een nieuw bakje en extra brood omdat we er niet over uit kunnen hoe lekker dit smeersel is. Gelukkig weten we op tijd te stoppen en ruimte over te houden voor het voor-, hoofd- en nagerecht want het beste moet nog komen. 

prov 1

Mijn tafelgenoot eet vis en ik ga dit keer voor vlees. We krijgen als voorgerecht een pata negra met wilde tomaat, parmezaan, appel en een crumble van gedroogde zwarte olijven, walnoot en biet. Het visgerecht is een schaar van kreeft met sojabonen in zoetzure venkel, zeewier, rode witlof en een gel van wasabi mayonaise en passievrucht. Veel verrassende ingrediënten die erg goed met elkaar matchen en ervoor zorgen dat je geniet van elke hap. 

prov 2

Door naar het hoofd. Dat is een dry aged entrecote met truffeljus, rode kool, een crème van pastinaak en kastanje en een krokante van paarse aardappel. Lekker, maar niet zo bijzonder als de voorgaande gerechten en het vis hoofdgerecht. Dat is een snoekbaars met zuurkool en gamba’s, algenpoeder en een saus van kokos en kerries. We hopen dat dit visgerecht, wanneer je hier gaat eten, nog op de kaart staat want dit gerecht is er een om niet te vergeten. 

prov 3

Qua dessert krijgt mijn tafelgenoot een kunstwerkje op zijn bord. Een appel die gemaakt is van een soort gelei. Ik zelf ben niet zo van de zoetigheden en sluit de avond af met een kaasplank en een heerlijk glaasje port. 

Al met al hebben we een heerlijke avond gehad. De wijnen die ik geproefd heb vond ik niet heel bijzonder. De gerechten daarentegen wel. Ook de opmaak van de borden was keurig en de porties waren niet te klein en niet te groot. Mocht je dus een keer in de buurt zijn van Schiedam en jezelf willen trakteren op een culinair avondje uit dan weet je nu dus waar je moet zijn. 

Adres: Overschiesestraat 7, Schiedam
Reserveren: www.restaurantdeprovenier.nl

andere artikelen