10 x tips voor een bourgondisch weekendje Zeeland

Als wij aan Zeeland denken dan denken we aan oesters, mosselen, pittoreske vissersdorpjes en kilometers strand. Ideaal dus voor een lang weekendje weg als je even helemaal wilt bijkomen of lekker een bourgondisch weekend wilt vieren met vrienden. Wij geven je in dit artikel de lekkerste tips.

1.Boek een vakantiehuisje bij Roompot Beachresort Brouwersdam

Wat veel mensen niet weten is dat Roompot al een paar jaar ook hartstikke luxe appartementen verhuurd. Roompot Beachresort Brouwersdam ligt in Scharendijke en is sinds vorig jaar geopend waardoor alles nog gloednieuw is. Van de buitenkant maar ook zeker het interieur.

De huisjes zijn simpel ingericht maar wel met goede meubelen, de keuken is lekker ruim en heeft alle benodigdheden om uitgebreid te kunnen koken en in een vierpersoons-huisje heb je twee aparte slaapkamers die beiden, hoe chill, een eigen regendouche hebben.

Behoefte aan nog meer verwennerij? Op dit park heb je ook huisjes met een Finse sauna en een hottub. Wij mochten deze uitproberen en het water bleef uren warm waardoor je het park niet meer af hoeft. Neem je favoriete personen mee, flessen champagne en lekkere borrelhappen en je bent voor een paar uur de gelukkigste persoon op aarde.

Heb je een trouwe viervoeter thuis? Die mag ook gezellig mee als je de gloednieuwe ‘pets lodge’ boekt.

2. Oesters proeven in Yeserke

De oesterteelt heeft zijn oorsprong in het dorp Yerseke. Als je van oesters houdt dan is er een betere en versere plek waar je ze kunt proeven dan in dit kleine dorpje dat stikt van de oesterproeverijen. Hier onze tips:

De oesterproeverij Pekaar: Het restaurant bevindt zich bovenop de authentieke oesterputten waar de oesters kakelvers uit worden geplukt. Bij Pekaar kun je kiezen uit tien verschillende Zeeuwse oesters zoals die met Pornstar Martini, cava en framboos, passievrucht en wasabi. Ze zien er prachtig uit en de oesters zijn lekker vol en romig, precies zoals je ze hebben wilt.

Meer trek? Op het menu staat ook kreeftensoep, mosselen en Oosterscheldekreeft.

De Oesterij: Bij het populaire proeflokaal de Oesterij proef je de Dutch Imperian oester, maar ook heb je keuze uit Creuse oesters en gegratineerde oesters. Extra leuk: je kunt hier een rondleiding boeken om meer over het oesterproces te leren en ook organiseren ze een jaarlijks Oesterfestival.

Oesterput 14: Zin om uitgebreid te lunchen of dineren dan is de Oesterput 14 een uitstekende optie. Hier eet je een driegangenmenu voor 45 euro maar ook heb je er uiteraard een uitgebreide oester- en mosselkaart.

3. Wandel door het prachtige dorpje Veere

Dit is volgens de Zeeuwen het mooiste dorpje van Zeeland. Je kunt hier prachtig wandelen door het oude centrum, de haven en over de oude stadswallen. Het leukste is om het dorpje te bezoeken als er markt is. Dat is in de zomerperiode elke dinsdag. Zin om te lunchen of borrelen?

Suster Anna: Dit is het gezelligste en meest knusse terras van Veere aan de markt. Bestel hier een wijntje en kijk uit over de mooiste straat van Veere.

Jachtclub Veere: De ideale plek om na een lange wandeling te genieten van een portie bitterballen en een speciaalbiertje. De vrouw die in de bediening werkt is ook ontzettend gastvrij en vertelt je met alle liefde alles over de omgeving.

4. Rondslenteren in Middelburg

Zeeland heeft naast oesters, lange stranden natuurlijk ook een gezellige hoofdstad waar je kunt shoppen, wandelen, uitgaan en heerlijk kunt eten. Onze favoriete adresjes zijn:

Fromagerie Forianne: Bij deze kaaswinkel in hartje centrum kun je ontbijten met broodjes kaas en lunchen met een heerlijke kaasplank. In de achtertuin van Forianne zit een heel fijn terras waar je ook heerlijk een kopje koffie kunt drinken.

Basalt Middelburg: Het populairste visrestaurant van Middelburg is Basalt. Je luncht en dineert hier met fruit de mer, oesters of mosselen, fish & chips en nog meer heerlijke visgerechten. Het menu is groot en er is veel keuze.

De Juf: De place to be voor zoetekauwen en een begrip in Middelburg. Bij deze bakkerij eet je zelfgemaakte ambachtelijke taartjes en kun je in de middag aanschuiven voor een high tea.

5. Oesters rapen

In Zeeland heb je meerdere plekken waar je oesters kunt rapen. Bijvoorbeeld in de buurt van Zierikzee of in de omgeving van Goes zijn plekken waar je ze bij laagwater kunt vinden. Op de website van Nationaal Park de Oosterschelde staan tips en regels voor het oester rapen.

andere artikelen