Thaise pompoensoep met citroengas en kokosmelk

Wedden dat jij je met dit soepje weer even in wat tropische temperaturen waant? In plaats van een saaie pompoensoep te maken, besloot ik om er een Thais tintje aan te geven met ingrediënten zoals chilipeper, limoen en citroengras. Deze pompoensoep is dus niet alleen spicy en fris maar ook heerlijk romig door de kokosmelk. Om het helemaal af te maken, garneer je de soep met wat crunchy zaden zoals pompoenpitten en pijnboompitten. 

Wat heb je nodig?

(voor ca. 700 ml soep)

  • 400 gram pompoen in blokjes gesneden
  • 600 ml groentenbouillon 
  • 150 ml kokosmelk 
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • ½ chilipeper fijngehakt
  • Sap van een ½ limoen 
  • 15 à 20 gram verse gember geraspt 
  • Stengel citroengras
  • Gembersiroop
  • Komijnzaad gemalen 
  • Evt. zakje geroosterde zadenmix pompoenpitten, pijnboompitjes etc. 
  • Blender of staafmixer 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Spreid de zaden uit over een bakplaat met bakpapier en breng op smaak met wat grofgemalen zeezout. Bak de zaden vijf tot 8 minuten in de oven totdat ze lekker crunchy zijn. 
  2. Verhit een scheut olijfolie in een soepketel en fruit de knoflook, chilipeper en gember ca. twee minuten. Voeg de blokjes pompoen toe, schep even goed om en breng op smaak met een scheutje gembersiroop en gemalen komijnzaad. 
  3. Kneus het citroengras en voeg samen met de bouillon toe. Laat de pompoen ca. 15 minuten koken op middelhoog vuur. 
  4. Pureer de soep, wanneer de pompoen gaar is, met een staafmixer of in de blender. Denk er wel aan dat je nog even de stengel citroengras eruit vist, voordat je gaat pureren! Voeg de kokosmelk toe en roer de soep goed door. Pers een halve limoen uit en voeg het sap toe aan de soep. Proef en breng eventueel nog wat op smaak met kruiden zoals peper, zout, gedroogde gember en gemalen komijnzaad. 
  5. Garneer de soep met de geroosterde zaden en eventueel met nog wat druppeltjes kokosmelk. 

andere artikelen