Terence Roelofsen is het vertrouwen in de liefde verloren: “Ik heb een hoge muur om mijn hart heen gebouwd”

Bedrogen worden door de persoon waar je zo gek op bent. Het is ontzettend pijnlijk en het duurt vaak lang om over dit verdriet heen te komen. Sommige vragen zich af of ze ooit nog wel iemand kunnen vertrouwen en het vertrouwen in de liefde weer terug krijgen. Zo ook de 30-jarige Terence Roelofsen uit Utrecht. Hij kwam er na een relatie van zes jaar achter dat zijn vriendin het bed in was gedoken met een ander. Sindsdien vindt hij het ontzettend lastig om zich weer open te stellen en zich te binden aan een vrouw. “Ik heb een dikke hoge muur om mijn hart heen gebouwd.” 

Door Anne Tonen 

Kun je iets vertellen over de relatie die zes jaar duurde?

“Het was mijn eerste serieuze relatie en ook de enige tot nu toe. De relatie was op zich wel goed, hoewel ze wel een stukje jonger was dan ik. Zij is vanuit haar ouders met mij gaan samenwonen en had daarvoor dus nooit op kamers gewoond. Dat is denk ik te snel gegaan. Het is sowieso niet gezond om, wanneer je van de middelbare school komt, samen te gaan wonen zonder eerst op jezelf te hebben gewoond.” 

Hoe verliefd was je op deze vrouw? 

“Ik was heel erg gek op haar. Ik heb met haar de mooiste reis van mijn leven gemaakt. Naar Indonesië was dat. We waren toen ook nog best wel jong. Zij was 20 en ik 23 en we zijn toen zes weken door Indonesië gaan reizen.” 

Wanneer merkte je dat je vriendin niet helemaal te vertrouwen was? 

“Dat was gek genoeg tijdens die mooie reis die we samen hebben gemaakt. Op de een na laatste avond zijn we flink gaan zuipen met een Australisch koppel. Die avond kwam ik erachter dat zij niet zo goed tegen drank kon en blijkbaar iets bij mij mistte waardoor ze nogal genoot van aandacht van anderen. Wat ze deed? Ze was zo lam dat ze voor mijn neus met een andere jongen aan het flirten en zoenen was en niet eens meer door had dat ik daar ook was. Dat kwam natuurlijk door de alcohol maar dat vond ik best heftig. Het was de mooiste reis van ons leven en op de terugweg zat ik best wel verdrietig in het vliegtuig terug naar huis." 

Wat heb je toen gedaan?

“Ik had mijn ouders en die van haar beloofd dat we samen veilig thuis zouden komen dus ik heb me er een soort van over heen gezet. Eenmaal thuis, toen we terug in het normale leven waren, ontdekte ik dat me dit me eigenlijk veel meer deed. Toen ontstonden de eerste barsten en merkte ik dat het vertrouwen weg was.” 

Hoe ging je met het wantrouwen om? 

“Ik zei altijd dat ik niet jaloers was, maar ik ben er achter gekomen dat ik dat wel was. Ik durfde dat alleen niet tegen haar te zeggen. Daardoor heb ik een kloof tussen ons gecreëerd. Ik zoek de fout dus ook wel wel bij mijzelf. Als ik mezelf wat kwetsbaarder had opgesteld en openlijk had uitgesproken dat ik dit niet fijn vond, had dat wellicht iets kunnen redden. In plaats daarvan zette ik me tegen haar af en ging ik zelf de popie jopie in de kroeg uithangen. Daar is een soort frictie ontstaan.” 

Toch bleven jullie nog een poosje bij elkaar…..

“Ja en dat terwijl het vertrouwen bergafwaarts ging. We werkten destijds allebei in hetzelfde restaurant in Utrecht en op een gegeven moment ben ik in een ander restaurant gaan werken. Ik maakte me toen al een beetje zorgen omdat ze altijd heel veel aandacht kreeg van mannen, zij met allemaal mannen samenwerkte en ik daar, toen ik daar wegging, geen controle meer over had. In de horeca zit je natuurlijk altijd nog even na en wordt er veel geborreld. Eerst deden we dat samen en nu apart van elkaar. Daardoor ontstonden veel ruzies omdat ik haar niet vertrouwde. Ook leefden we vanwege onze verschillende werktijden sindsdien veel langs elkaar heen.” 

Hoe ging je met die jaloezie om? Begon je haar te controleren?

“Ja. Op een gegeven moment ging ik haar onverwachts opzoeken op plekken waar ze aan het naborrelen was bijvoorbeeld. Dan deed ik alsof ik daar toevallig was beland. Eerlijk gezegd denk ik dat ik daar een grote fout heb begaan.” 

En toen kwam de dag dat je je vriendin opnieuw betrapte op vreemdgaan. Moest je hier zelf achterkomen of heeft ze je dit eerlijk verteld?

“Een gezamenlijke vriend van ons wist ervan en waarschuwde haar dat als zij het niet zou vertellen hij dat zou doen. Ze heeft me toen in de kroeg uitgenodigd en me huilend opgebiecht dat ze met een collega, die ik ook kende, had gezoend. Ik werd nog meer paranoia, het vertrouwen was toen volledig weg en ik geloofde niet dat dit alles was. Later op de avond kwam ik thuis en er stond een lege fles rode wijn op tafel. Ze had die samen met een oude vriendin van haar school opgedronken, vertelde ze. Die vriendin kwam ik toevallig een paar dagen later tegen en ik vroeg aan haar hoe ze ons nieuwe huisje vond. Waarop zij antwoordde: “Ik moet nog steeds een keer komen kijken.” Ik ben naar huis gegaan, confronteerde mijn vriendin hiermee en toen heeft ze opgebiecht dat ze ook het bed met hem had gedeeld.” 

Kun je vertellen hoe je je voelde toen je op deze manier bedrogen werd? 

“Alsof iemand je een stomp in je maag geeft. Het leek wel alsof ik twintig bakstenen aan mijn lijf had hangen. De grond zakte onder mijn lijf vandaan. Ik voelde mij boos, bang, misselijk, verdrietig en machteloos. Er kwamen zoveel emoties tegelijk in mij los waardoor ik echt niet meer wist hoe ik verder moest.” 

Jaren later heb je nog steeds last van dit bedrog. Hoe uit zich dat? 

“Het uit zich in een extreme vorm van bindingsangst. Ik flirt wel en ik houd van seks, maar zodra iets te dichtbij komt klap ik dicht. Ik heb een grote betonnen muur om mijn hart heen gebouwd en dat vind ik heel erg kut.” 

Betekent dat ook dat je niet meer datet met vrouwen?

“Nou, onlangs heb ik die deur dus weer eens op een kiertje gezet. Ik ben dertig en ik zou het super leuk vinden om weer een leuke vrouw te ontmoeten en ik ben toen gaan daten met een meisje. We leerden elkaar steeds beter kennen en we hadden erg leuke dates. Op een zondagavond stuurde ze me een berichtje met de vraag of ik ergens in een kroeg wilde afspreken. Ik sprong op de fiets richting die kroeg en bij binnenkomst zag ik haar met een andere gast zoenen. Ik ben op haar afgestapt en heb haar gevraagd waar ze in godsnaam mee bezig was. Ze begon te huilen en bood haar excuses aan en zei later dat ze probeerde te provoceren omdat ik geen emoties toonde. Ik dacht echt: zak er maar lekker in.” 

Neem je het je ex kwalijk dat je het vertrouwen in vrouwen bent verloren?

“Ik neem het haar niet kwalijk nee, want ik weet zeker dat ik er ook een aandeel in heb gehad. Het is super kut hoe het is gegaan en het fysieke gedeelte is not done. Maar het is niet voor niks dat ze het deed. Er zat iets niet goed in onze relatie en daar hebben we allebei een groot aandeel in gehad.” 

terence optreden

Zou je overwegen om in therapie te gaan om van je bindingsangst af te komen?

“Ik heb een manier gevonden waardoor ik mijzelf meer kan uiten. Sinds twee maanden ben ik aan het leren mediteren en ik ben twee jaar geleden begonnen met muziek maken. In mijn liedjes kan ik mijn gevoelens uiten. Dat is mijn manier van me kwetsbaar opstellen. Ook probeer ik wat liever voor mezelf te zijn. Er is mij vaak verteld dat je pas van iemand kan houden wanneer je van jezelf houdt. En ik heb mijzelf de laatste jaren best wel verwaarloosd. Daarom ben ik nu ook niet meer op zoek naar een vrouw. Ik doe gewoon wat ik leuk vind en dan komt er hopelijk vanzelf een leuke vrouw op mijn pad.” 

Tegenwoordig geloven weinig mensen nog in monogamie. Hoe zit dat bij jou? 

“Ik weet van mezelf dat het bij mij bestaat. En omdat ik de pijn en het verdriet heb gevoeld zou ik zoiets nooit iemand anders aan doen. Ik ga er nog steeds vanuit dat er op deze wereld vast wel iemand te vinden is die ook monogaam is. Hoe sterk mijn bindingsangst op dit moment ook is, blijf ik wel positief. Er is niks groter dan liefde en ondanks al het verdriet probeer ik er in te blijven geloven. Alleen ben ik daar op dit moment nog wel heel voorzichtig in.”

Lees ook:
Help, ik heb bindingsangst. Wat nu?
Isabeau Jensen (24) heeft een poloyamoreuze relatie

andere artikelen