Je huis inrichten blijft een vak apart. Wat je ziet bij iemand anders of in de winkel staat heel anders in je eigen woning. Dat heeft te maken met de vorm van je kamer, de kleuren van je muren en meubilair en zelfs met lichtinval. Ik ben inmiddels zes jaar werkzaam als interieuradviseur en heb in die jaren het nodige opgepikt. Hieronder vind je een aantal tips om jouw interieur net wat gezelliger te maken met de juiste verlichting of de perfecte fotowand.

Door Stefan Hut

Persoonlijke touch

Tijdschriften, tv en social media zijn er om ons te inspireren. Zie jij in een tijdschrift of winkel een interieur wat je heel erg aanspreekt? Maak daar dan gebruik van. Een persoonlijke touch is hierbij heel belangrijk. Je kunt dit doen door bijvoorbeeld een mooie oude vitrinekast in te richten met al je souvenirs van je reizen, erfstukken van je familie of andere dierbare bezittingen. Dit hoeft natuurlijk niet perse in een vitrine, maar kan ook op een plank, kast of de schouw van je open haard. Het mooie aan zo'n verzameling is dat het unieke voorwerpen zijn die dierbaar voor jou zijn en dus niet bij elkaar hoeven te passen of op kleur te matchen.

kleur 1

Kleur

Het is een van de meest omstreden onderwerpen als het gaat om je interieur. Trendkleuren veranderen namelijk elk seizoen en ik begrijp dat je niet elke vier maanden je interieur over de kop wilt halen. Daarnaast houdt de een van ontzettend veel kleur en gaat de ander liever voor basickleuren. Als je het mij vraagt heeft elk interieur wat kleur nodig maar kies de kleur die jij mooi vindt. Het is jouw thuis, jij moet je er prettig voelen en de populariteit van een kleur heeft daar weinig mee te maken.

Er zijn natuurlijk vele opties om kleur te brengen in je interieur, bijvoorbeeld door het verven van een muur. Dit blijft een van de makkelijkst te wijzigen opties. Ben je het zat? Dan gooi je er gewoon een andere kleur overheen. Wil je toch echt zeker zijn van je beslissing? Tegenwoordig bieden vele verfmerken de mogelijkheid om de verf eerst uit te proberen. Mocht dit voor jou niet gelden dan is het verstandig om een groot schilderdoek en een potje van de door jou uitgezochte kleur te kopen. Beschilder het doek met de verf en zet het voor de muur die je wilt schilderen, zo krijg je een goed beeld wat de kleur zal doen bij jou in huis.

Ook accessoires zoals kussens, kandelaren en plaids zijn makkelijk te vervangen mocht je uitgekeken zijn op de kleur, alleen blijkt dit vaak een stukje kostbaarder dan het opnieuw schilderen van een muur. Ben jij niet bang voor een long time commitment met kleur, kies dan voor een gave kleur op je bank, stoel of voor je vloerkleed.

stoelen 1

Design of geen design

Designmeubelen kosten ontzettend veel geld. Een klein gedeelte van dit bedrag heeft ongetwijfeld te maken met de merknaam, maar een veel grote gedeelte met kwaliteit. Meubelen van grote designmerken als bijvoorbeeld Vitra, Hay, Arco of Gelderland zullen tientallen jaren langer mee gaan dan het meubel van de meubelboulevard op het industrieterrein. Daarnaast hebben ontwerpers een lang creatief proces achter de rug voor het bedenken van een dergelijk meubel en dat kost tijd en geld. Helaas is niet iedereen geboren met een zilveren lepel in de mond en is design daarom voor velen niet te betalen, ook niet voor mij. Ik spaar soms een paar maanden of langer voor een lamp, stoel of bijzettafel, maar ik weet dat ik er dan nog vele jaren van kan genieten.

foto ydl

Kunst

Ook kunst is iets wat je interieur een compleet andere sfeer kan geven. Mijn mening over kunst is hetzelfde als mijn mening over design, het kan ontzettend kostbaar zijn maar dan heb je ook wat. Er zijn geen regels als je kunst uitkiest, maar kies het product waar je opslag verliefd op wordt. Voor zulke bedragen is “gewoon leuk” niet voldoende. 

Mocht je wel een mooi product willen, maar er geen geld aan willen uitgeven dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met verf en een kwast. Of creëer, voor een warme sfeer in de ruimte, bijvoorbeeld zelf een fotowand met kurkbehang. Kurkbehang is online verkrijgbaar en is vrij makkelijk om op de muur aan te brengen. 

lampen

Verlichting

Licht is een bepalende factor voor je huis. Iedereen wil natuurlijk die torenhoge ramen in dat grachtenpand in Amsterdam, maar ook met kleinere ramen kun je er zeker een licht en gezellig huis van maken. Begin met de basis en koop een algemene lamp die de hele woonkamer verlicht. Deze lamp gebruik je alleen wanneer je deze nodig hebt en kan uit wanneer je een meer sfeervolle verlichting wilt. Een handig manier om sfeer te creëren is te zorgen dat in elke hoek van de kamer een lamp is. Wissel af tussen een tafellamp, vloerlamp of een uplighter. Een uplighter schijnt licht naar boven zodat het weerkaatst via het plafond, dit is een stuk vriendelijker dan direct licht. Dure verlichting is geen must maar voor de liefhebber vaak wel gewenst. Een kleine tip waar je ver mee komt? Dimmers. Mocht je thuis niet het perfecte lichtplan hebben dan kom je alsnog heel ver als je lampen kunnen dimmen.

Geef een reactie