Simpel, lekker en vega: tomaten tartaar met avocado

Hoewel ik gek ben op vlees, eet ik al een paar jaar een paar keer per week vegetarisch. Vaak met vleesvervangers van de Vegetarische Slager bijvoorbeeld. Maar als voorgerecht in een kerstmenu moet je wel met iets originelers aankomen. Ik herinnerde me het moment dat ik voor het eerst bij restaurant Le Jardin in Utrecht ging eten en er een vegetarische steak tartaar bestelde, die ontzettend veel weg had van een echt stuk vlees. Dit verrassende gerecht is altijd in mijn hoofd blijven zitten en heb het voor een pre-kerstdiner voor het eerst zelfgemaakt. En ik kan je vertellen dat dit lichte én smaakvolle recept het perfecte voorgerecht is tijdens kerst. 

Hoeveelheid: 4 stuks
Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

3 vleestomaten
3 zongedroogde tomaten
3 el kappertjes
7 kalamata olijven
1,5 sjalot
3 tl mosterd
peper en zout
2 avocado
Sap van een halve citroen
een snuf knoflookpoeder
peper en zout
optioneel: een paar takjes peterselie

Benodigdheden:

Een kookring 

Bereiding

1. Breng water aan de kook en snijd ondertussen de boven- en onderkant van de tomaten kruislings in. Dompel de tomaten 2 minuten onder in het kokende water en spoel af met koud water. Zodra de tomaten zijn afgekoeld kun je de velletjes eraf te trekken. Laat ze daarna goed uitlekken. 
2. Snijd de tomaat in kleine blokjes, plaats ze in een vergiet en laat het vocht eruit lekken. 
3. Snipper het sjalotje fijn en hak de zongedroogde tomaten, kalamata olijven en kappertjes fijn. Meng deze ingrediënten vervolgens samen met de blokjes tomaat. Breng het op smaak met peper, zout en meng 1 theeleper met mosterd en een klein scheutje olijfolie er doorheen. 
4. Prak de avocado en met het citroensap fijn in een bakje en breng het op smaak met peper en zout
5. Leg de kookring op een bord. Voeg eerst een laagje avocado toe. Strijk glad af en voeg hierboven op de tomatentartaar toe. Strijk dit ook glad af. 
5. Serveer de tomatentartaar met een toefje moesterd en garneer met takjes en stukjes bieslook 

Heb je trouwens meer zin in een klassieke Franse steak tartaar? Check dit recept dan even. 

Geniet! X 

 

andere artikelen