Rose maakt met Treats from Rose traktaties waar iedereen blij van wordt

Zou het niet geweldig zijn om te genieten van een Snicker cheesecake en – zomaar een suggestie – pindakaaskaramel slices met zelfgemaakte chocolade, zonder je druk te maken over wat erin zit? Food Editor en food lover Rose Disseldorp (24) zette deze zoete wens om in daden en richtte haar bedrijf Treats from Rose op. “Ik maak graag een betere versie van producten die ik zelf heerlijk vind. Minder zooi erin dus.” Als kers op de taart geeft zij YDL een scoop op het gebied van foodtrends, van Amsterdam tot aan New York.

Door Eline Vedder

Wat is het verhaal achter Treats from Rose?

“Ik ben zelf echt dol op zoete snacks, je kan mij wakker maken voor een reep chocola of heerlijke cup cake. Maar als ik in de supermarkt loop kan ik niks vinden zonder duizelig te worden van de ingrediënten op de achterkant. Het zijn vaak tientallen benamingen voor suiker en andere chemische middelen. De keuze is bijna overal beperkt, van Schiphol tot de supermarkt en in de horeca. Wat je koopt is geen voedsel meer, dus waarom zou je het willen eten? Ik kon mij niet voorstellen dat ik de enige was die ervan baalde dat de verkooppunten van zoetigheid met ongeraffineerde suikers zo beperkt zijn. Daarom besloot ik om zelf iets te maken, zonder gekke benamingen en waarvan je weet wat erin zit. Pure ingrediënten dus.”

Wat is de stijl van je producten? Zijn het gezonde snacks?

“Het idee is niet dat mensen hiervan zullen afvallen, want er blijft suiker inzitten. De producten zijn voor mensen die gewoon iets lekkers willen eten en weten wat ze naar binnen werken. Dat ben je verschuldigd aan je lichaam. Tegelijkertijd weet ik ook dat het onmogelijk is om suiker helemaal te verbannen. Maar er is een verschil tussen natuurlijke, ongeraffineerde zoetstof – wat ik in mijn producten stop – en de ongezondere garaffinieerde suiker, zoals wit tafelsuiker. Ongeraffineerde zoetstof zoals dadelstroop zorgt voor een minder hoge piek in je bloedsuikerspiegel dan gewone witte tafelsuiker en bevat nog eventuele mineralen, vezels en vitaminen wat geraffineerde suikers niet bevatten. Ik kies ervoor om dat te gebruiken om mijn producten zoet te maken. Bovendien helpt het om te combineren met langzame koolhydraten als haver en noten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, heb je geen last van energiepieken en dalen en voel je je langer en sneller voldaan. Tot nu zijn het vooral producten die je eet op feestelijke gelegenheden.

Ik ben bezig met een samenwerking om granola op de markt te brengen die ook staat voor puur, vegan en glutenvrij. Zo kan je Treats from Rose meer in het dagelijkse leven eten.”

foto 2

Waar komt je liefde voor gezond eten vandaan?

“Als tienjarig meisje knipte ik hele tijdschriften kapot om mijn kamer vol te hangen met plaatjes van eten. Vooral Elle Girl en Elle Eten moesten eraan geloven. Daar las ik over de fascinerende wisselwerking die voedsel heeft met het van binnenuit mooier en beter maken. Geregeld paste ik toe wat ik las, zoals een masker van ei voor mijn haar, een honingmasker voor mijn gezicht en een scrub gemaakt van koffie. In mijn zelfgemaakte boek vol natuurlijke wondermiddelen plakte ik weetjes over gember en avocado’s. Ik wist al vroeg welke ingrediënten bijdragen aan zowel een heerlijke maaltijd als een gezond gestel. Zolang het met eten te maken had vond ik het interessant.”

Waar haal je nu nog inspiratie vandaan?

“Waar ik vroeger alles op de muren van mijn kamer plakte, plak ik nu beelden vanuit mijn omgeving bij elkaar. Ik onthoud wat ik vet vind en in mijn hoofd maak ik er een eigen stijl van. Door Amsterdam fietsend zie ik heel veel dingen die mij inspireren, zoals een nieuw geopend zaakje. Op vakantie in Tel Aviv, waar ik mijn ogen uitkeek op het gebied van eten, maakte ik kennis met nieuwe producten die ik ook voor Treats wil gebruiken. Australië en Amerika, vooral New York en L.A. lopen heel erg voor op Nederland. Ik lees hierover in artikelen en op Instagram en Pinterest, wat uiteraard ook grote inspiratiebronnen zijn. Soms verlies ik mijzelf erin, is het drie uur later en heb ik al die tijd naar foodfoto’s gekeken. Ik word er super blij van.”

Wat voor trends zie je daar?

“Adaptogenen worden daar al veel gebruikt. Deze pure kruiden en poeders worden voor gezondheidsredenen in eten en smoothies gestopt. Andere middelen die daar al zijn doorgebroken zijn Resihi, dat is stof van een paddenstoel, of Ashwagandha, wat stressverlichtend werkt. Of je nou mee wil doen met foodtrends of niet, ze maken mensen wel bewuster en kritischer naar eten. Ik vind het heel leuk dat deze trends dat met zich meebrengen.”

foto 3

Gebruik jij die producten ook?

“Ik ben er nog voorzichtig mee omdat mensen het al snel te ver vinden gaan. In Nederland zijn we nog erg van ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Een aantal maanden geleden stond ik met Treats op het festival 7 Layers. Als ik dan zeg dat ik gedroogde paddenstoelen in mijn producten verwerk, vinden mensen dat snel te ver gaan. Je wordt hier snel uitgemaakt voor Quinoa kut of een hippie. Maar eten is hartstikke belangrijk en lekker. Je doet het de hele dag door, het is goed voor je en vaak ook gezellig. Omdat iemand ooit heeft verzonnen dat het ‘normaal’ is om een witte boterham met kaas te eten, word je nu als lastig persoon gezien wanneer je alleen een ander bepaald soort graan wil eten. Het moet een vrije keuze zijn om te eten en drinken wat je wil. Of dat nou een bananenmilkshake is, een heerlijk biertje, een glutenvrije taart, lactosevrije melk of een stuk vlees. Ik vind dat mensen elkaar daar wat vrijer in mogen laten zonder iemand dan meteen te bestempelen als moeilijk.”

Welke trends staan ons nog te wachten?

“In New York bestaan al winkels waar ze bone broth verkopen. Dit is een bouillon getrokken uit botten, je kan het overal aan toevoegen en het is goed voor je nagels, huid en haar. Wist je dat breakfast staat voor het onderbreken van het vasten? Je lichaam is s’ nachts aan het detoxen omdat je aan het vasten bent, je eet niet. Als je dan wakker wordt ga je meteen ontbijten, wat het vasten onderbreekt. Het kan een trend worden om pas rond 12 uur je eerste maaltijd te nuttigen. Ik ben zelf gek op ontbijt en moet er nog niet aan denken om dit over te slaan, maar het is leuk om ermee te experimenteren. En de trends uit vooruitstrevende steden zullen metertijd ook naar Nederland komen. Daar zitten velen nu nog niet op te wachten, maar ik ben geduldig en kijk uit naar de toekomst. Zowel op het gebied van Treats from Rose als gezond eten.”

Benieuwd naar de producten van Treats from Rose? Neem eens een kijkje op haar website

andere artikelen