Sinds ik afgelopen zomer in Lissabon voor het eerst frietjes gemaakt van polenta at, ben ik hooked. Je kan namelijk zoveel meer met polenta. Het is de ideale vervanger voor de Hollandse aardappel! Zo is dit heerlijke vegetarische recept voor romige polenta een perfecte en – naar mijn idee – veel lekkerdere vervanger voor aardappelpuree. Serveer deze romige polenta met grofgesneden mediterraanse geroosterde groenten uit de oven en je hebt binnen no-time een heerlijke, goedgevulde maaltijd op tafel staan.
Wat heb je nodig?
(voor twee personen)
- 200 ml kippenbouillon
- 200 ml halfvolle melk
- 85 gram polenta
- 20 gram roomboter ongezouten
- 1 aubergine
- ½ courgette
- 1 ui
- Handvol cherrytomaatjes
- Balsamicoazijn
- Olijfolie
- Peper en zout
- Oregano en tijm gedroogd of vers
Bereidingswijze
- Snijd alle groenten in grove stukken. Meng in een kom met een scheut balsamicoazijn, olijfolie en wat peper en zout. Breng eventueel extra op smaak met oregano en tijm (+- 1 theelepel).
- Verwarm de oven voor 230 graden en bak de groenten ca. 15 – 20 minuten in de oven.
- Doe de kippenbouillon, melk en een klontje boter in een steelpan en breng aan de kook. Zet het vuur wat lager en voeg al roerend de polenta toe. Laat de polenta ca. 3 minuten zachtjes koken. Let wel op dat je tussendoor goed blijft roeren! Serveer de polenta in een kom en maak af met de groenten uit de oven.
Tip! Maak de polenta nog lekkerder door wat truffelolie en/of wat geraspte Parmezaanse kaas op het einde erdoor te roeren.