Tips voor een geslaagde stedentrip naar Boekarest

Het is vast niet de eerste bestemming waar je aan denkt als je een stedentrip wil doen, maar waarom eigenlijk niet. De mensen zijn vriendelijk, de geschiedenis van de stad is bijzonder interessant, het eten is lekker, de architectuur veelzijdig en zijn we niet allemaal een beetje nieuwsgierig naar de woonplaats van Dracula? Dit en nog veel meer vind je in Boekarest, Roemenië. 

Door Stefan Hut

București (Boekarest in het Roemeens) is de hoofdstad van Roemenië. Vanwege de vele buitenlandse invloeden in de architectuur waaronder van Franse architecten, wordt het oude stadscentrum vaak “Klein Parijs” genoemd. Maar naast deze Franse invloeden zie je ook veel Turkse, traditioneel Roemeens en een aantal communistische gebouwen terug. 

Eten & Drinken

Hanu’ Lui Manuc 

Roemenië heeft verschillende kenmerkende gerechten waaronder Ciorba (zure soepen) Sarmale (koolbladeren gevuld met vlees of rijst met een lekkere dip & Gogosi (donuts). Al deze gerechten kun je krijgen bij Hanu’ Lui Manuc en naar mijn mening hebben ze hier de beste Gogosi! Dit middeleeuwse restaurant zit aan de rand van het oude centrum en is een van de weinige gebouwen die de oorlog en het communistische regime heeft overleefd. Ook al ben je niet van plan er te eten dan raad ik aan alsnog een kijkje te nemen op de gigantische binnenplaats, het gebouw zelf is erg indrukwekkend. Ben je nou geen donut fan (ik kan het me niet voorstellen) maar je wilt nog wel een lekker toetje? Breng dan na het diner nog een bezoekje aan Cremeria Emilia voor het lekkerste ijs.

cara cu bere

Caru’ cu bere

Je zou kunnen zeggen dat dit restaurant waarschijnlijk het woord “marketing” heeft uitgevonden. Toen in 1879 de originele eigenaar vanuit Transsylvanië naar Boekarest kwam om daar een restaurant te starten duurde het nog meerdere jaren voordat het pand dat hij liet bouwen af was. Daarom begon hij met een wagen voor de deur waar mensen biertjes konden kopen. De plek werd een populaire bestemming en meeting point en voor dat het gebouw klaar was Caru’ cu bere (de bierwagen) al zo populair dat de eigenaar niet anders kon dan zijn restaurant dezelfde naam te geven. Het restaurant is beeldschoon van binnen en nog altijd immens populair. Reserveren is een aanrader, of ga voor het ontbijt, dan is het vaak wat rustiger.

Casa Capș

Casa Capșa is de oudste franse bakkerij van het land en volgens de Roemenen is de beste chocola ter wereld hier te koop. De oude bakkerij maakt de chocola nog steeds volgens het orginele recept van meer dan 80 jaar geleden. Of het de beste ter wereld is, naar mijn mening niet, maar het is zeker heerlijk. 

Fabrica de bere bună 

Ben je klaar met het traditionele Roemenie en snak je naar wat bekende nacho’s of andere borrelhapjes? Schuif dan aan tafel bij Fabrica de bere bună. Het uiterst populaire café heeft ontzettend veel lekkere hapjes en het interieur is heerlijk tegenstrijdig met het oude Boekarest wat je overal ziet. Maar het leukste is dat het café allerlei verschillende bieren serveert, waaronder een aantal typische Roemeense bieren. Dat compenseert dan weer voor de niet zo traditionele borrelpank die er naast ligt.

Bemolle Café

Niet typisch Roemeens maar wel heel leuk. Bij Bemolle cafe in de prachtige passage in het oude centrum kun je genieten van de lekkerste cocktails in combinatie met shisha, beter bekend als waterpijp. De service is goed en het interieur uiterst gezellig.

Attracties

Parken

Boekarest staat bekend om zijn parken. Midden in de stad vind je Cișmigiu park, een bijzonder park dat in de 19e eeuw werd aangelegd op een stuk drooggelegd moerasgebied. De vele heuvels, kleine rotsformaties en waterpartijen maken het park leuk om rond te lopen en erg fotogeniek. Aan de noordzijde van Boekrest bevindt zich het grootste park van heel Roemenië, Herăstrău park. Als je de drukte van de stad wilt ontsnappen is dit een heerlijke plek om rond te wandelen. Het park is werkelijk gigantisch met een enorm meer en genoeg kraampjes met eten en drinken. Tijdens sommige feestdagen zijn er leuke markten in het park te vinden met traditionele Roemeense souvenirs.

roman atheneul

Roemeens Atheneum

Wanneer je een lekkere wandeling door Cișmigiu park hebt gedaan loop dan ook even langs het Roemeens Atheneum. Tijdens openingstijden kun je tegen een kleine vergoeding het pand van binnen bekijken. Een ontzettend indrukwekkende hal met 4 grote marmeren wenteltrappen. Overal prijkt het marmer, maar niet zomaar marmer, nee uiterst zeldzaam roze marmer. Het meest indrukkende is toch wel de concert zaal op de bovenste verdiepen. Deze zaal in de koepel van het gebouw is tot in de details versierd en zonder twijfel de mooiste concertzaal die ik ooit heb gezien. 

Free walking tour

Ik heb het vaker gezegd en ik blijf het zeggen de Free Walking Tours zijn een uitkomst op bijna elke vakantiebestemming. Sowieso elke grotere stad heeft de mogelijkheid om aan deze tours deel te nemen. Ik raad aan om deze tours altijd op een van de eerste dagen te doen. Op deze manier verken je meteen een gedeelte van de stad en leer je veel over de geschiedenis van Boekarest en gedeeltelijk ook over Roemenië. De gids geeft tijdens deze tours vaak ook veel tips over dingen die je de rest van je vakantie nog kunt doen. 

palace of the people

Palace of the people 

Dit gigantische gebouw is het op een na grootste administratieve gebouw van de wereld (alleen het Pentagon is groter). Het was eigenlijk de bedoeling dat dit enorme bouwwerk het paleis zou worden van de dictator Ceaușescu. Om de bouw van het paleis te realiseren moesten meer dan 40.000 mensen hun woning verlaten en werden er tientallen kerken gesloopt om ruimte te maken voor de kilometers lange boulevard met fonteinen die de dictator voor het paleis wou hebben. Het paleis telt maar liefst 1100 kamers en is getaxeerd op 3.4 biljoen dollar. Jaarlijks kost het 6 miljoen dollar aan elektriciteit om het paleis draaiende te houden. Het is mogelijk om een tour door het paleis te doen kijk online voor de tijden en vergeet je paspoort niet, anders kom je niet binnen. 

carturesti caroussel

Natuurlijk is dit slechts een fractie wat er allemaal in Roemenië te doen is. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Carturesti Carousel, een zeer bijzonder boekenwinkel, of wandel over de Michael Jackson alleyway naar de Roemeense versie van de Arc de Triomph. Boekarest is een zeer veelzijdige een bijzondere cultuur en genoeg te winkelen en plekken om op stap te gaan. De perfecte bestemming voor een stedentrip. 

andere artikelen