Net geopend: Restaurant Thuskomme in Oost – een stukje Friesland in Amsterdam

Friezen in Amsterdam met heimwee kunnen vanaf eind januari terecht in de Batjanstraat in Oost. Daar openden Jurjen Nagel en de broers Maarten en Joost Heiligers  het restaurant Thuskomme, waar je dagelijks terecht kunt voor gerechten uit de Friese keuken. Ik als rasechte Fries was natuurlijk erg nieuwsgierig en ging er langs om een hapje te eten. 

Door Marina Jolien Snijder

Bij binnenkomst worden wij vriendelijk begroet door de Maarten, een van de 3 eigenaren die Thuskomme rijk is. Samen met Joost en Jurjen (een echte Fries uit Makkum) hebben ze in januari de deuren geopend van deze Amsterdamse huiskamer, met een Fries tintje. Even lekker Thuskomme (Fries voor thuis komen). Verwacht hier geen hipsters en interessantdoenerij, maar gewoon ouderwetse gezelligheid en echte, pure ingrediënten, die hoofdzakelijk uit Friesland komen. Maar als het in Friesland niet te krijgen is, dan het liefst uit Amsterdam. Mooie lokale en duurzame producten, daar draait het allemaal om.

Wij beginnen met de Friese borrelplank, welke ons wordt aangeraden door Joost en Maarten. Dit is de hardloper van de kaart en wordt hier ook wel het ‘rondje Friesland’ genoemd. De plank ligt vol met een heerlijke Tijnjetaler kaas (een knipoog naar de Zwitserse Emmentaler), een Friese nagelkaas, maar daarnaast ook een worst van Slager Blom uit Workum, over wie Joost ons een mooi verhaal verteld. Dit is hoe goed eten bedoeld is; mooie producten met een persoonlijk verhaal. Wij genieten volop! Samen met een goed glas bier van Grutte Pier of Brouwerij Us Heit beloven wij jou je nieuwe hangplek voor de vrijdagmiddagborrel.

thushap

Door naar het hoofdgerecht, de Thushap welke momenteel wekelijks wijzigt. Ook voor dit gerecht is er gezocht naar mooie smaken in een Fries jasje. Het is eten wat de pot schaft, maar je kunt kiezen of je vlees, vis of de vegetarische variant wilt. Wij krijgen een heerlijke Hollandse hap voorgeschoteld met gekookte aardappelen en bloemkool. In ons geval 1 keer met vis, wat deze keer Griet is, en 1 keer met een rundersauzijs en paddenstoelensaus.

thuskomme

Het nagerecht is ook om je vingers bij af te likken; wij bestellen een portie met zijn tweeën, want we hebben echt geen ruimte meer over, maar het is het meer dan waard. De Fryske Dream is de Friese variant op een wentelteefjes met Fries suikerbrood, geserveerd met perenijs en citrus. Een aanrader om je diner af te sluiten met iets zoets. 

Thuskomme is een plek waar je echt ‘thuis komt’ met goede service, een leuke sfeer op een mooie plek met prachtige en eerlijke producten, zonder teveel poespas, maar altijd met een duurzaam karakter. Ga hier heen voor de vrijdagmiddagborrel en bestel dan de Friese Borrelplank, of als je gewoon zin hebt in ‘eten van Mem’, maar geen zin hebt om te koken!

Locatie: Batjanstraat 1A, Amsterdam Oost
Reserveren: www.thuskomme.nl

andere artikelen