Recept: Focaccia Barese

0
recept

Twee jaar geleden at ik voor het eerst een focaccia ‘Barese’ in Bari, Italië. Dit was zonder twijfel mogelijk de lekkerste focaccia die ik ooit had gegeten. De focaccia ‘Barese’ verschilt nogal wat met de klassieke Italiaanse focaccia die wij allemaal kennen. Zo heeft de focaccia ‘Barese’ een ronde vorm en worden ingrediënten gebruikt zoals gekookte aardappelen en semola die zorgen voor de authentieke smaak. Ik vond gelukkig een Italiaans kookboek in Bari waarin dit heerlijke recept voor de klassieke focaccia ‘Barese’ stond. Sindsdien is dit niet alleen een favoriet van mij, maar ook van mijn familie en vrienden. Een barbecue is bij ons pas compleet wanneer deze focaccia op tafel staat! 

Wat heb je nodig?

(voor één focaccia)

  • 125 gram bloem
  • 125 gram semola
  • 125 gram aardappelen
  • 12,5 gram verse gist
  • Trostomaten 
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel suiker
  • Verse tijm
  • Oregano gedroogd
  • Zeezout
  • Olijfolie

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Breng een ketel water aan de kook. Schil de aardappelen en kook ze 15 minuten. Prak daarna de aardappelen fijn.
  3. Meng de bloem, semola, geprakte aardappelen, een snuf zout en oregano goed door elkaar.
  4. Los de gist met ½ theelepel suiker op in 120 ml lauwwarm water. Roer goed totdat er een schuimlaagje ontstaat.
  5. Voeg de gist toe aan het deegmengsel en kneed goed door elkaar. Kneed het deeg minstens 10 minuten tot een mooie zachte bal die een beetje kleverig is. Is het deeg te nat? Voeg dan nog wat bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan een beetje water toe.
  6. Leg een vel bakpapier op een bakplaat en vet deze in met wat olijfolie. Leg de bal deeg hierop en druk het deeg met je vingers uit tot een mooi rondje. Het deeg moet minstens 1 cm dik zijn. Leg een handdoek op het deeg en laat één uur rijzen. 
  7. Snijd de tomaten in dunne plakken en verdeel over het deeg. Strooi nog flink wat zeezout, olijfolie en verse tijm over de focaccia en bak 25 – 30 minuten in de oven totdat deze mooi goudbruin is.

Over de auteur

Anne Tonen

Anne Tonen

Anne Tonen is de founder & owner van Your Daily Life. Ze gaat het liefst elke dag uit eten, is een enorme wijnliefhebber en houdt van een goed feestje. Verder is ze ontzettend nieuwsgierig en gaat ze graag in gesprek met mensen met bijzondere, inspirerende of ontroerende verhalen.

Geen reacties

cheers-to-the-wknd-foto

Cheers to the WKND: 7 t/m 9 december

Bijna WEEKEND! Dat betekent tijd om lekker te borrelen, te eten, een feestje te vieren of een filmpje te pakken. Met je vrienden, lover of je gezin. We kunnen ...