Quarterlifecrisis: ‘is dit het nou?’ Maar wat doe je er aan?

Een goede baan, een lekker salaris, een fijne woning en een toffe vriendengroep. Eigenlijk heb je het uitstekend voor elkaar, maar dan komt er ineens een moment dat je aan alles begint te twijfelen. Veel twintigers en dertigers komen in deze fase, de zogenoemde quarterlifecrisis, waarin ze zich afvragen ‘is dit het nou?’.

Lifecoach Evelyn Ottema (30) legt aan YourDailyLife uit wat een quarterlifecrisis precies is en belangrijker nog: hoe je er weer uitkomt!

Kan je in jouw woorden omschrijven waar een quarterlifecrisis voor staat?
Veel vrouwen komen rond hun dertigste op het punt dat ze zich afvragen: is dit het nou? Is dit wat ik wil met mijn leven? En wat wil ik nou eigenlijk zelf? Want dat is best lastig met zoveel keuzes, opties en de druk vanuit de maatschappij om maar te moeten presteren. Vaak weet je wel waar je hart ligt, maar durf je uit angst voor het onbekende die stap niet te maken.

Kan je een voorbeeld noemen?
Ons is altijd verteld dat je met een goede functie en een lekker salaris een gelukkig leven kan leiden, maar mensen denken vaak niet na over wat ze nou eigenlijk zelf willen. Op een gegeven moment ben je afgestudeerd, je hebt die goede baan binnengesleept die je graag wilde hebben en het huis dat je wilde kopen. Op papier ben je dus eigenlijk heel gelukkig, maar in je hart niet. Ik denk dat je dan op het punt komt: 'is dit het nou'?

Heeft een quarterlifecrisis vooral met werk te maken?
Het is vaak een combinatie. Als je niet gelukkig bent in je werk, dan ben je vaak ook geen leuke partner waardoor je relatie niet lekker loopt. Dan ga je ineens twijfelen of hij wel de juiste man voor je is en of je wel kinderen met hem wilt. Hetzelfde geldt voor vriendschappen. Eigenlijk twijfel je over alles en is je leven een groot vraagteken geworden.

Hoelang duurt zo’n periode gemiddeld?
Dat hangt helemaal van de persoon af. Als je nieuwe dingen aanpakt en wél gaat voor wat je echt wilt, dan moet je veel barrières, angsten en twijfels door. Maar dan leef je wel! Ik begrijp dat het allemaal doodeng is, maar je staat niet langer stil. Groeien is belangrijk voor een mens. Van stilstaan, of het nou in je werk of je relatie is, word je doodongelukkig. 

Wat kan je er zelf aan doen?
Je kan pas inzien dat je iets aan je leven moet veranderen als je het echt goed zat bent. Je moet ergens zo klaar mee zijn dat je er serieus boos over bent. Dan is het de kunst om te schakelen naar de juiste 'mindset'. Vrouwen die geen leuke man tegen het lijf lopen roepen vaak dat alle mannen stom zijn en daardoor geen relatie hebben. Een ander voorbeeld: je wilt een eigen bedrijf starten maar je hebt er geen geld voor dus dan kan het niet. Voor deze vrouwen heb ik één advies: stop met mensen en andere zaken de schuld te geven van wat er fout gaat in jouw leven. Iemand anders de schuld geven is namelijk veel makkelijker dan te kijken naar wat jij zelf allemaal kan doen, maar daar bereik je helemaal niks mee. Daarnaast is het van belang, wanneer je er zelf niet uitkomt, om je gedachten en gevoelens met iemand te delen die jou nieuwe inzichten kan geven.

Wat kan jij als lifecoach voor deze vrouwen betekenen?
Mijn grootste kracht is denk ik wel dat ik deze vrouwen écht begrijp omdat ik mezelf ook zo heb gevoeld. Ik leer ze alles wat mij destijds heeft geholpen en meer. Het belangrijkste wat ik ze mee geef is een andere mindset. Door een nieuwe kijk op het leven wordt je leven automatisch ook anders. Ik wil graag dat ze écht gaan leven en niet op safe voortkrabbelen. Dit doe ik door naar ze te luisteren, met ze te praten en ze nieuwe inzichten te geven doormiddel van verschillende methodes en oefeningen.

Meer weten over Evelyn en de programma’s die zij heeft? Neem dan een kijkje op haar website. Tip: download hier gratis Evelyn’s e-book waarin ze negen tips geeft om oprecht gelukkig te worden. 

Lees ook ons artikel over het dertigersdilemma: Het dertigersdilemma herkenbaar? Voor Marlijn wel

andere artikelen