Polenta frietjes met truffelolie en parmezaanse kaas

Zo’n anderhalve week geleden zat ik nog heerlijk te genieten in Lissabon van de zon, de stad en vooral het eten. In Lissabon at ik voor de eerste keer frietjes gemaakt van polenta en ik vond het zo lekker! Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië. Je kan het zacht eten als een soort aardappelpuree, maar ook stevig door te grillen of te bakken. Eenmaal thuisgekomen, ben ik gelijk de supermarkt ingedoken en op zoek gegaan naar polenta en alle ingrediënten die ik nodig had om ze zelf te maken. Zie hier het resultaat: heerlijk, knapperige frietjes met truffelolie, Parmezaanse kaas en knoflook-saffraan mayonaise waar je de frietjes gulzig in kan dippen.

Wat heb je nodig?

(voor 2 personen)

  • 80 gram polenta
  • 400 ml groentebouillon
  • 1 ½ theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Handje verse rozemarijn fijngehakt
  • 25 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Truffelolie

Voor knoflook-saffraan mayonaise

  • 5 eetlepels mayonaise
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 buisje saffraan

Bereidingswijze

Voor de geroosterde tomaten:

  1. Meng de polenta in een kom met de kruiden en zet apart.
  2. Breng 500 ml groentebouillon aan de kook en voeg – wanneer de bouillon kookt – al roerend 80 gram polenta toe. Laat het mengsel ca. 3 minuten koken op laag vuur, terwijl je blijft roeren.
  3. Bekleed een bakplaat of ovenschaal met vershoudfolie en schep de polenta daarin. Strijk het mengsel even mooi glad aan de bovenkant en laat 30 minuten in de koelkast opstijven. Let op dat je het niet te dun uitsmeert!
  4. Verwarm de oven voor op 230 graden. Snijd de polenta in de vorm van frietjes en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bestrijk de bovenkant van de frietjes met olijfolie en zet 15 minuten in de oven.
  5. Haal de polenta frietjes na 15 minuten uit de oven, draai ze om en bestrijk ze nogmaals met olijfolie. Bak ze vervolgens nog 10-15 minuten in de oven totdat ze een mooi goudbruin korstje hebben.
  6. Besprenkel de frietjes voor het serveren met wat truffelolie (normale olijfolie kan ook) en strooi wat geraspte Parmezaanse kaas erover. Serveer met de knoflook-saffraan mayonaise.

Voor de knoflook-saffraan mayonaise

  1. Meng de mayonaise met de knoflook en saffraan door elkaar. Zet in de koelkast en roer voor het serveren, de mayonaise nog even goed door elkaar.

Meer recepten van Lisa vind je op haar eigen blog: Mangiare By Lisa of volg Lisa op Instagram

andere artikelen