Recept: Kip in dragonsaus

Toen ik tijdens de eerste lockdown eindelijk plezier kreeg om in de keuken te staan was dit één van de eerste gerechten die ik maakte. Kip in dragonsaus at ik vorig jaar zomer voor het eerst toen ik bij mijn ouders in Frankrijk was en sindsdien ben ik verkocht. Het recept is een Franse klassieker, het is ontzettend makkelijk om te maken en je maakt er jezelf én al je vrienden ontzettend blij met deze hemels lekkere saus. Het is sinsdien echt één van mijn favoriete gerechten.

In Frankrijk gebruiken ze kipfilets maar zelf gebruik ik liever kippendijen. Kook er wat dopwertwen en sperziebonen bij en serveer met Franse ovenfrietjes of gebakken aardappeltjes en je hebt een verrukkelijk hoofdgerecht. 

Dit heb je nodig voor 4 personen:

Dragonsaus

  • 100 ml droge witte wijn
  • 200 ml kippenbouillon
  • 100 ml slagroom
  • 2 el boter
  • 1 el bloem
  • 2 sjalotjes, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 1 bosje dragon (alleen de blaadjes)
  • Peper
  • Zout

Kip:

  • 4 kipfilets of 4 kippendijen
  • 2 el boter
  • Peper
  • Zout

Zo maak je de dragonsaus:

Hoe langer je de saus laat staan, hoe lekkerder is mijn ervaring want de dragon heeft even nodig om in te trekken en op smaak te komen. Heb je de tijd? Maak de saus dan al een paar uurtjes van tevoren. Zo ga je te werk:

1. Smelt de boter in een steelpannetje 
2. Voeg de sjalotjes toe en bak deze in 2 minuten mee
3. Voeg de bloem toe en roer 1 minuut
4. Haal de pan van het vuur en blus af met witte wijn
5. Zet de pan weer op middelhoog vuur voeg met een garde de slagroom en de bouillon toe
6. Breng de saus al kloppend aan de kook totdat je een gebonden saus hebt. Dit kan even duren dus heb geduld
7. Voeg peper en zout toe om de saus op smaak te brengen
8. Voeg de dragonblaadjes toe

foto kip2

Zo maak je de kip:

1. Verhit de boter in een koekenpan
2. Wrijf de kip in met peper en zout
3. Bak de kip, zoals op de verpakking staat aangegeven 

Eet smakelijk!

Lees ook: Simpel, lekker en vega: tomaten tartaar

andere artikelen