Op de fiets van Amsterdam naar Nepal: ‘Zadelpijn is geen reden om te stoppen.’

Stijn(26)  start op 13 augustus samen met Valerie (28) aan een fietstocht van 10.000 kilometer. Hun reis begint in Amsterdam, waar Stijn zijn baan en de huur van zijn woning op zegde en zijn vriendin voor een half jaar achterlaat. Eindbestemming: Nepal. Hoe bereid je je voor op de reis van je leven?

Door: Suzanne Borghart

Waarom op de fiets?

“Ik houd heel erg van fietsen. Het klinkt misschien kneuterig maar ik vind het gewoon vet leuk. Het komt denk ik door mijn ouders: vroeger gingen we altijd op fietsvakantie. Ook met mijn vriendin heb ik dat regelmatig gedaan. Wist je trouwens dat je op de fiets alles veel beter in je opneemt? Je krijgt zoveel prikkels vanuit je omgeving. Dat wil ik meemaken maar dan tijdens een grote reis. Zo is het idee ontstaan, en omdat het vrij uniek is en ik ook iets goed wilde doen, is er een goed doel aan gekoppeld.”

Hoe bereid je je voor op zo’n lange reis?

“Tja, dat vind ik zelf ook wel lastig, haha. Ik sport sowieso al vrij veel maar ik ben nu echt 2 à 3 keer per week naar de sportschool gegaan. Je beenspieren moeten super sterk zijn natuurlijk. Daarnaast: veel fietsen. Heel veel fietsen. Dat betekent soms een weekend weg op de fiets om kilometers te maken, dat loopt dan op tot 400 kilometer in een paar dagen.”

De opbrengsten van jullie reis, 1 euro per kilometer, gaat naar de bouw van een hostel in Nepal. Wat raakt je in dit doel?

“Ten eerste wilden we iets doen voor kinderen en daarnaast denken we dat onderwijs de basis is. Het kan namelijk een duurzame oplossing zijn voor de kinderen in zo’n land. De kids die van ver komen, kunnen doordeweeks in het hostel blijven slapen zodat ze naar school kunnen. Ook worden 25 weeskinderen permanent opgevangen in het hostel. Dat geeft ons een heel goed gevoel. Daarnaast staat Nepal al heel lang op onze Bucketlist. Daarom hebben Valerie en ik die keuze gemaakt.”

Jullie verwachten er een half jaar over de tocht doen. Hoe ziet de reis ernaartoe eruit?

“Eigenlijk hebben we nog geen idee. We hebben een tent mee dus we gaan veel wildkamperen. Soms zullen we kiezen voor een hostel om even te douchen of in een ‘echt’ bed te slapen. We zullen een aantal landen mijden omdat het daar te onrustig is, zoals Afghanistan en Pakistan maar verder is het motto “go with the flow”. Uiteraard zijn er rustdagen om je lichaam rust te geven, maar dat we zadelpijn krijgen, weten we vrij zeker. Toch is dat absoluut geen reden om te stoppen. Dan moet iemand echt een been breken.“

Wat gebeurt er als jullie aankomen op de plaats van bestemming in Nepal?

“Dan hoop ik dat ze met een koud biertje op ons zitten te wachten, haha. Na aankomst zullen Valerie en ik blijven om het hostel te helpen bouwen. Wij zullen dan het zware werk doen, verwacht ik. Daarna wil ik zeker nog een paar weken door de omgeving trekken, met mijn vriendin. Die ik dan na ruim zes maanden weer zie.”

stijn valerie

Want je gaat met Valerie op reis, terwijl je vriendin in Nederland blijft?

“Klopt. Al kwam mijn vriendin wel op het idee voor deze reis. Ze hoorde dat Valerie op de fiets door Europa wilde trekken en wist van mijn reiskriebels. Zelf is ze nu aan het afstuderen dus ze heeft geen tijd om mee te gaan. Mijn laatste verre reis is alweer drie jaar geleden en ik ben volop aan het werk gewest dus ik werd onrustig: ik wilde een nieuw avontuur. Als ik dan iets in m’n kop heb, gaat het gebeuren. Dat weet ze ook van mij, haha. We zullen zien hoe het loopt. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt en ik vind het heel fijn dat ze het mij zo gunt. Toch zal het afscheid wel even emotioneel zijn.”

Kijk je uit naar het moment dat jullie bepakt en bezakt de wijde wereld in fietsen?

“Ik kijk er enorm naar uit. Tuurlijk, het is moeilijk om iedereen zolang niet te zien maar ik heb zoveel  zin in deze reis. Van mij mag het nu wel gebeuren. Valerie en ik hebben naast onze baan alles gedaan om goed voor te bereiden en zoveel mogelijk geld op te halen. Nu willen we vooral heel erg genieten van alles wat we tegenkomen, het is tenslotte ook onze droom die we waarmaken.”

Stijn en Valerie volgen onderweg of ze supporten met een bijdrage? Check dan hun Facebook pagina of doneer hier!

andere artikelen