Nina Gulien (17) vliegt de hele wereld over als model

De 17 jarige Nina Gulien uit Zwolle werd anderhalf jaar terug in Amsterdam op straat gescout als model. Ze vliegt inmiddels de hele wereld over, loopt de ene na de andere fashionshow en was tijdens de Milaan Fashion Week exclusief geboekt door Prada. Onlangs heeft ze haar eerste campagne voor Prada gedaan, waarmee ze in mei 2017 in de Vogue stond.

Door: Albertine Pomper

Laten we bij het begin beginnen, jij ben op straat gescout in Amsterdam….

“Inderdaad, in december 2015 was ik met twee vriendinnen shoppen in Amsterdam. Opeens kwam er een jongen op me af en hij vroeg of ik al bij een modellenbureau zat. Hij gaf me zijn visitekaartje en zei dat ik een mailtje moest sturen. Ik vond het maar raar, dus heb niets van me laten horen.”

Hoe ging het verder?

“Ik had mijn telefoonnummer gegeven aan die jongen en eind januari belt hij opeens of ik nog interesse heb. Ik had er nooit over nagedacht om model te worden, maar maakte toch een afspraak met hem. Ik ben er samen met mijn moeder naartoe gegaan en ik was erg zenuwachtig. Ik ben niet zo’n durfal. Uiteindelijk ging het heel goed en voordat ik het wist had ik een modellencontract bij zijn modellenbureau ‘Fourteen Model Management’.”

Je zegt dat je niet zo’n durfal bent, maar hier moet je wel lef voor hebben toch?

“Ja klopt, ik vind het ook stoer van mezelf. Ik ben best verlegen en vond het toentertijd ook lastig om met onbekenden een gesprek te voeren. Mijn ouders en mijn zus Sarah hebben me heel erg goed geholpen en me gestimuleerd om het gewoon te doen. Ze vonden het fijn dat ik eindelijk uit mijn schulp kroop.”

Wat was je eerste klus?

“Mijn eerste grote klus was de Amsterdam Fashion Week in de zomer van 2016. Daar ging nog wel het een en ander aan vooraf. Eerst doe je een paar test shoots in binnen- en buitenland. Ik merkte dat het me makkelijk afging, ik voelde me fijn achter de camera. Daarna heb ik nog een paar workshops gevolgd zoals catwalktraining. Op de Amsterdam Fashion Week heb ik een paar shows gelopen. Ik vond dat heel eng, maar ook leuk.”

Nina haar haren worden gekamd- Backstage bij de Amsterdam Fashion Week 2016.
Nina haar haren worden gekamd- Backstage bij de Amsterdam Fashion Week 2016.

Wat ben je na de Amsterdam Fashion Week gaan doen?

“Ik heb vooral veel kleine fotoshoots gedaan. Af en toe ging ik een paar weken naar het buitenland voor test shoots. Begin 2017 mocht ik naar Parijs voor een casting van Louis Vuitton. De castingdirector werkte toevallig ook voor Prada. Zij was heel enthousiast over me, maar niet als model voor Louis Vuitton. Maar wel voor Prada.”

Dus Prada kwam opeens op je pad?

“Ja en toen ging het allemaal heel erg snel. In februari 2017 was ik exclusief geboekt door Prada voor de Milaan Fashion Week. Dat was echt een bijzondere ervaring. De dag van de doorpas van de kleding moest ik van 11:00 tot 02:00 uur wachten totdat ik aan de beurt was. Daar moet je wel wat geduld voor hebben. Na de Milaan Fashion Week vloog ik door naar de Parijs Fashion Week. Daar liep ik een show van Acne Studios.”

Nina op de catwalk- Acne Studios- Parijs Fashion Week 2017
Nina op de catwalk- Acne Studios- Parijs Fashion Week 2017

Je hebt inmiddels ook je eerste campagne voor Prada gedaan, hiermee stond je zelfs in de Vogue!

“De fotoshoot van deze campagne was in maart in New York. Afgelopen mei stond ik hiermee in de Vogue. Ik wist het zelf niet eens, ik werd gebeld door een ander model en zij vertelde het me.”

Nina (rechts) voor Prada en Vogue- -Fotograaf Willy Vanderperre)
Nina (rechts) voor Prada en Vogue- -Fotograaf Willy Vanderperre)

Heb je nog wel tijd voor school met jouw drukke modellenleven?

“De laatste tijd ben ik week op, week af in het buitenland. Gelukkig is mijn school flexibel en kan ik makkelijk vrij krijgen. Leren gaat mij goed af, dus daar heb ik geluk mee. Ik reis vaak alleen, dus dan heb ik veel tijd om huiswerk te maken. Ik zit nu in Atheneum 5, dus ik moet nog een jaar naar school. Dat moet wel lukken!”

Je bent heel rustig en bescheiden. Hoe is het om op deze manier in het middelpunt van de belangstelling te staan?

“Ik heb niet het idee dat ik in het middelpunt van de belangstelling sta. Als ik op de catwalk loop toon ik de kleding en daar kijken ze naar. Daarnaast vind ik het leuk om te doen, ook de fotoshoots. Het heeft me veranderd. Ik ben meer outgoing geworden naar anderen.”

Wat vind je het leukst aan modellenwerk?

“Tijdens fashion shows vind ik het leuk dat je ergens naartoe werkt. Je past kleding, je make-up wordt gedaan, je oefent de route die je loopt en dan is het hoogtepunt natuurlijk de show zelf. Daarna komt de ontlading dat het erop zit.”

Wat zijn de minder leuke kanten?

“De momenten dat ik niets te doen heb. Ook vind ik het soms lastig om zoveel nieuwe mensen te ontmoeten. Je werkt bijna altijd met mensen die je niet kent, dat kost veel energie. Dan mis ik mijn ouders en mijn zus, met wie ik een hele hechte band heb, en heb ik zin om thuis te zijn.”

Wat heb je de komende tijd op de planning staan?

“Ik heb een paar boekingen in optie staan, dus dat is even afwachten. Ik hoor vaak pas op het laatste moment dat een boeking doorgaat en dat ik ergens naartoe moet. Momenteel ben ik in ieder geval veel op reis. Ik ben net twee weken terug uit Milaan van een Prada Resort show en ben afgelopen week voor een fotoshoot van Zara in Spanje geweest.”

Prada Resort Show Milaan -mei 2017
Prada Resort Show Milaan -mei 2017

Waar zie jij jezelf over tien jaar?

“Dat is wel heel ver weg, dan ben ik 27! Ik heb echt geen idee. Ik leef bij de dag. Ik wil in ieder geval zo snel mogelijk mijn diploma van school halen. En wat ik dan ga doen laat ik afhangen van wat er komend jaar allemaal op mijn pad komt. Ik ga nergens vanuit, ik zie het wel.”

andere artikelen