Tapas eten in Leiden doe je bij het nieuwe trendy restaurant Los Cosmos

In Leiden stikt het van de bruine cafe’s en de studentenkroegen maar sinds begin augustus zit er in hartje centrum een hele gloednieuwe hippe zaak waar je heerlijke Spaanse tapas kunt eten. Zowel het interieur van Los Cosmos, het eten als de service is fantastisch en dus zeker een bezoekje waard als je in Leiden bent.

Los Cosmos zit gevestigd in het voormalige pand van Zara Home en is met twee verdiepingen dus ontzettend groot. Toch voelt het absoluut niet massaal aan omdat het restaurant in verschillende stijlen, delen en hoekjes is opgedeeld. Zodra je binnenkomt waan je je in Spaanse sferen, maar dan wel met een moderne en hippe twist.

We worden heel vriendelijk welkom geheten en krijgen de vraag of we aan een hoge of lage tafel willen zitten. Omdat het een rustige maandagavond is hebben ze alle gasten in een gedeelte van het restaurant geplaatst, dus om onder de mensen te zijn kiezen wij ook voor een laag tafeltje in het benedengedeelte van het restaurant dat wel helemaal vol zit.

Als we het aan tafel zijn geschoven bestellen we een glaasje cava en vervolgens komt de super vriendelijke manager ons het concept uitleggen. Bij Los Cosmos hanteren serveren ze shared dining-gerechtjes en de kaart is opgedeeld in kleine snacks (aperitivo’s), kleine voorgerechten (pica pica) en hun specialiteiten, de grotere hoofdgerechten (especialidades). Ook is er nog een klein menu met verschillende ‘jamon’.

We starten met de aperitivo’s en kiezen de Pinxtos, waarbij we drie kleine bruschetta’s krijgen met Catalaanse worst, manchego en sardientjes. Spaanser kun je het niet krijgen. Vervolgens bestellen we ook nog de pittige oesters en een klein borrelplankje met manchego, olijfjes, een soort chips en pata negra, een paar dunne plakjes Iberico-ham die ontzettend lekker vettig en waarvan we graag wat meer hadden geproefd.

Door naar de kleinere voorgerechtjes. Er staan naast veel vlees- en visgerechten ook een aantal vegetarische opties op het menu maar omdat we nog veel willen proeven kiezen we voor vis. We eten gamba’s gebakken in knoflookolie, calamares in een goddelijke zwarte ailolisaus waar je van door blijft eten en onze grote favoriet van de avond: de pulpo die geserveerd wordt op een soort van knapperige patatas brava’s. Die combinatie van die octopus met die bite is echt verrukkelijk en mag je zeker niet overslaan als je hier gaat eten.

Uiteraard willen we ook nog wat gerechten van de grill proeven, dus kiezen we voor de Iberico-ribbetjes die ik zelf een beetje taai vind en ook zit er aan de rib niet veel vlees. Waar we wel enorm van genieten is de langzaam gegaarde buikspek die bijna wegsmelt op je tong en waar we geen genoeg van kunnen krijgen.

De porties bij Los Cosmos zijn best ruim, althans dat vinden wij, en dus zijn we na al deze gerechtjes meer dan verzadigd. Dat is jammer, want het is verleidelijk om nog meer van al dat lekkers te kiezen van het uitgebreide menu. Sowieso is dit een hele fijne plek waar je lekker lang wilt blijven hangen.

De avond sluiten we af met een cocktail. We kiezen voor de ‘Margarita’ en hoe kan het ook anders: een heerlijke witte Sangria-cocktail. Maar mocht je nog ruimte over hebben voor een dessert dan zijn er genoeg zoete gerechtjes te bestellen.

Los Cosmos is door het interieur, de ruime keuze op het menu en het leuke personeel een aanwinst voor de stad Leiden en we kunnen ons goed voorstellen dat als je hier eenmaal bent geweest je nog regelmatig terug zal keren.

Los Comos
Aalmarkt 15, Leiden
Reserveren: Loscosmos.nl

andere artikelen