Nieuw in Amsterdam: Restaurant Felix

Na een verbouwing van drie jaar opent cultuurhuis Felix Meritis aan de Keizersgracht in Amsterdam binnenkort eindelijk weer de deuren en voordat je een voorstelling, lezing of concert gaat bezoeken kun je voorafgaand terecht in het gloednieuwe restaurant Felix. Wij mochten het menu alvast voorproeven en de sfeer in het restaurant ervaren.

Zelf was ik als cultuurliefhebber, gek genoeg, nog niet eerder bij Felix Meritis geweest dus ik keek mijn ogen uit toen ik het iconische pand aan de Keizersgracht binnenstapte. Het pand gebouw is ontzettend indrukwekkend en je verbaast je erover dat het voor een plek midden in het centrum zo ongelofelijk groot is. Ook in het restaurant zijn genoeg tafels, maar omdat het opgedeeld is in drie verschillende ruimtes oogt het 'klein'. Alleen mag het wat mij betreft wel iets gezelliger gemaakt worden.

20191216-gerechten-Felix-015

Wat staat er op het menu? Nou dat blijft dus lekker een verrassing en wie is er nou niet gek op verrassingen? Je kiest vooraf een aantal gangen (4, 5 of 7) en de keuken onder leiding van chefkok Floris van Straalen (bekend van Envy) zorgt voor verrassende gerechten waarbij elk zintuig geprikkeld wordt. Althans, dat lezen we op de site. 

Met de wijnen zit het in ieder geval helemaal goed. Sommelier Saskia Smeenk weet exact de juiste wijn bij het juiste gerecht te serveren en heeft zoveel mogelijk landen op de wijnkaart gezet. De eigenwijze sommelier, zoals ze zichzelf graag omschrijft, wil juist de onbekendere wijnhuizen een toneel geven en dat betekent dat je dus veel verrassende en onverwachte wijnen proeft. Verder heeft ze een voorkeur voor vrouwelijke wijnmakers. Dat waarderen wij des te meer, want onlangs leerden we tijdens een wijncursus dat vrouwen een veel betere neus hebben ?. 

20191216-gerechten-Felix-031

Maar wat staat er nou op het menu? Een van mijn favorieten is de 'Chef's Eggs on the Beach', een 62 graden ei met aardpeer, jonge knoflook en kaviaar. Al deze bijzondere smaken die samenkomen in je mond zijn hemels en doet je verlangen naar meer. Jammer dat het maar een voorgerechtje is. Verder krijgen we de 'Next in Line': snoekbaars met pruimen, 'Bullseye', dat doorgaat voor rosbief, bloedworst en pastinaak en als dessert een fantastische, originele afsluiting: ijs van koolrabi met mierikswortel en buffelyoghurt. De belofte dat elk zintuig wordt geprikkeld zijn ze 100% nagekomen. 

20191216-gerechten-Felix-045

Goedkoop is het niet, maar voor wat je op je bord geserveerd krijgt is het echt wel heel betaalbaar. 4-gangen eet je voor 49 euro, 5-gangen heb je voor 60 euro en 79 euro betaal je voor een 7-gangen menu. Wat ons betreft ga je hier dus niet even snel eten voordat je naar een voorstelling gaat, maar kun je het beter andersom doen. Nog beter: reserveer een tafeltje als je lekker de hele avond de tijd hebt! 

Restaurant Felix gaat op 31 januari 2020 officieel open en is niet alleen voor diner, maar ook voor lunch te bezoeken. 

Adres: Keizersgracht 324, Amsterdam

andere artikelen