Oriole Amsterdam: Garden Bistro met terras in de binnentuin van The Grand

Nog nooit van hotel The Grand Amsterdam gehoord? Het prachtige 5-sterren hotel wordt vaak voor fotoshoots gebruikt en Prinses Beatrix, en velen anderen, gaf er ooit haar jawoord. Ja The Grand is nogal luxe. Net als restaurant Bridges, dat met een Michelinster tot het hotel behoort. Omdat dit restaurant niet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is is er in The Grand afgelopen zomer Gardenbistro Oriole geopend dat, naar volgens het personeel, informeler is en waar je dus sneller naar binnenstapt om een hapje te eten. 

ORIOLE_Entrance2 (Yaron Jansen)

Bij binnenkomst zijn we meteen positief verrast door het interieur: planten, planten en nog eens planten. Waarom? Omdat het mooi staat natuurlijk maar vooral omdat de naam van de gardenbistro geinspireerd is op de gelijknamige zangvogel Oriole. De vogel zie je net als de planten overal in het interieur terugkomen, vertelt onze gastheer ons. Het valt ons eerlijk gezegd niet echt op. We zijn vooral onder de indruk van al het groen. En trouwens ook van de tuin, die in verschillende hoekjes is ingedeeld waardoor je geen last hebt van andere tafelgenoten. We kunnen nu al niet wachten tot we in de zomer lekker wijntjes kunnen drinken in deze groene oase. 

foto 4

Onze gastheer geeft ons een tafeltje aan het raam, met uitzicht op de tuin, en we beginnen de avond met een glas cava en de lekkerste olijven ooit. De naam ervan weet hij ons niet te vertellen maar het zijn van die hele grote, dikke groene olijven. Wij kunnen er niet genoeg van krijgen en moeten oppassen dat we er niet teveel van eten want we willen zoveel mogelijk proeven van het menu dat is opgedeeld in drie categorieen: groenten (pluspunten!), vlees en vis. Het wordt ons aangeraden om twee verschillende gerechtjes te kiezen. Dit blijkt achteraf nogal weinig te zijn, dus bestel nog een extra gerechtje om te delen of natuurlijk een dessert. 

foto 3

Na een half uur twijfelen zijn we er eindelijk uit en kiezen we als voorgerecht de licht gerookte buffel burrata met verse dopwerwten, tuinbonen, bonenkruid en olijfolie (14 euro) en de geroosterde baby gem sla van de plancha met baba ganoush, sumak en Manchego-kaas (12 euro). Vooral van het eerste gerecht zijn we groot fan. De burrata is namelijk gegrild en is zacht en romiger dan ooit. In combinatie met de doperwten durf ik wel te zeggen (ik eet regelmatig burrata) dat dit de lekkerste is die ik tot nu toe heb geproefd. 

Als tussengerecht kiezen we de coquilles met bloemkool, beurre noisette, hazelnoot en bottarga (17 euro). Hoewel de coquilles ontiegelijk goed zijn klaargemaakt vinden we het wel behoorlijk prijzig. Je krijg in totaal 3 stuks op je bord geserveerd en dat wordt op de kaart gepresenteerd als hoofdgerecht. Dat is het niet, maar daar zijn ze in het restaurant ook wel eerlijk over. Iedereen die coquilles besteld wordt erop gewezen dat de portie klein is. 

Foto 1

Door naar het hoofdgerecht. Dat is een steak met een creme van witte bonen, saus van gezouten citroen en groene asperge (19 euro) en maiskip artisjok, Sevora mosterdsaus, linzen en wilde knoflook (17 euro). De kip is heerlijk mals, de steak is zoals je een steak wilt hebben en de porties zijn zoals je van een hoofdgerecht verwacht. Bestel er ook nog een portie overheerlijke friet met truffelmayo en Parmezaanse kaas bij en je avond kan niet meer stuk. 

foto 2

Zoals je leest zijn we ontzettend onder de indruk van de keuken van Oriole. Het eten is er ongeloflijk goed, ze serveren er goddelijke wijnen maar informeel is het niet. De bediening behandelt je alsof je in een vijfsterrenzaak zit. Kan misschien niet je ding zijn, maar wij vonden het ondanks het niet echt meer van deze tijd is helemaal niet erg. Het voelde écht als een avondje uit en die vergeet je niet zo snel. Gaan dus, als je van lekker lang culinair tafelen houdt. 

Adres: Oudezijds Voorburgwal 197, Amsterdam
Reserveren: oriolebistro.nl

andere artikelen