Niet twijfelen, maar gewoon doen: ga alleen op reis!

Afgelopen maand ging ik de uitdaging aan met mezelf, niet alleen had ik tot aankomst op Schiphol geen idee waar ik naartoe zou gaan dat weekend, ik ging daarnaast ook nog he-le-maal moederziel alleen op reis. Spannend hè? Dat vond ik dus ook, en toch zou ik het zo weer doen! Hierbij mijn tips en ervaringen, zodat jij geen dag langer wacht met het boeken van je soloreisje.

Door: Suzanne Borghart

Slaap in een Hostel
Als er één plek is om mensen te ontmoeten, dan is het in de slaapkamer. En nee, niet in een Tinder-kind-of-way, maar gezellig met een groep gelijkgestemden in een kamer vol stapelbedden en backpacks. Bij binnenkomst in de dorm leerde ik een roomie kennen die voor de komende drie dagen mijn reismaat zou zijn. Je stelt je voor, zegt waar je vandaan komt en de eerste stap is gezet. Ons hostel had ook nog eens een bar beneden waar iedereen elkaar ontmoette. Goed om rekening mee te houden bij het boeken! Stap over die drempel en vraag of je ergens bij aan mag sluiten, je hebt niets te verliezen, toch?

Good tours

Doe mee aan een Free Tour
In het hostel vind je vaak folders van (veel te dure) toeristische activiteiten. Een free tour is zoals de naam doet vermoeden, gratis en is dé trend onder reizigers. Je betaalt achteraf wat je het waard vindt en wordt rondgeleid door een bewoner van de plaats van bestemming. Hier komen veel jonge mensen op af. Al lopend, luisterend en pratend kom je met nieuwe gelijkgestemden in aanraking én betaal je niet de hoofdprijs. Vaak biedt de
gids ter afsluiting een lunch aan – op eigen kosten – waarbij je wordt meegenomen naar een onbekende plek voor toeristen om met de groep van een lokale maaltijd te genieten. Een goed moment om even bij te komen en plannen te maken voor de rest van de dag. Heb je zin om ergens een kroeg in te duiken of een museum te bezoeken? Grote kans dat er meer liefhebbers zijn. Een aanrader is, om dit aan het begin van je reis te doen. Ben je gelijk een beetje wegwijs en kun je om tips vragen aan de gids en mede-reizigers.

Suus 2

Gáán
Al met al ben ik tijdens mijn vierdaagse reisje maar één dag alleen op pad geweest. En ondanks dat ik al meerdere drempels over was gestapt, vond ik dit toch wel even een dingetje. Niet uitstellen om je hostel te verlaten, gewoon gaan dus! Zorg dat je een aantal dingen bij je hebt: een plattegrond van de stad, het adres van je hostel én je telefoon. Mocht je dan toch een klein paniekmomentje hebben voordat je erop uitgaat, stel jezelf dan de volgende vraag: wat is het ergste dat mij kan overkomen? En nee, dan niet denken aan freaks die je kidnappen of zakkenrollers die op je geld uit zijn. Realistisch gezien is er maar weinig dat mis kan gaan. Dus, spullen in je tas en naar buiten!

Boek een srprs- trip
Doordat ik pas op de dag van vertrek mijn bestemming ontdekte, had ik geen ‘voorbereidingsstress’. Als je niet hoeft uit te zoeken wat de must-see’s zijn, voel je de druk niet. Bedenk van te voren goed wat je doel van de trip is. Ik wilde uitzoeken of ik ​goed alleen kan reizen en daarnaast hoopte ik nieuwe mensen te ontmoeten. Leuk dat je in een nieuwe omgeving bent om dat te doen natuurlijk, maar die ene toren of dat te gekke restaurantje dat de Lonely Planet je aanraadt, kun je best een keer overslaan. Geloof me, dat is niet waar je achteraf aan denkt. Je bent tenslotte op vakantie, dus gun jezelf ook die heerlijke flow waarin je niks moet maar alles mag.

suus3

Download Maps.me en Uber 
Heb je Wifi (tip: elke MacDonalds en Starbucks heeft free-Wifi )? Zorg dan dat je de volgende apps even downloadt. Met Maps.me kun je net als bij Google Maps de stad rondstruinen en van A naar B komen, zonder dat je bij thuiskomst een gigantische telefoonrekening op de mat hebt. Je kunt namelijk offline bestemmingen invoeren. Het ziet er misschien een beetje dom uit als je met je telefoon in je hand door de stad loopt, maar hey: je bent toerist of je bent het niet! Krijg je het toch voor elkaar om te de weg kwijt te raken? Of wil je zonder kaart of apps de omgeving verkennen en eindeloos verdwalen in de kleine straatjes? Zorg dan in ieder geval dat je Uber op je telefoon hebt. Taxi’s zijn vaak een stuk duurder en niet overal te vinden. Zo kom je altijd weer thuis zonder al teveel moeite én leer je ook nog eens een local (de Uber chauffeur) kennen. Misschien heeft diegene nog wel wat tips voor je qua eten of uitgaan. Win win!

No excuses
Iedereen moet een keer alleen op reis gaan, wordt er weleens gezegd. Daar ben ik het zeker mee eens. Als je het eenmaal geprobeerd hebt en het bevalt, ben je nooit meer afhankelijk van anderen om er even tussenuit te gaan. Heb je een financiële meevaller en vrije dagen in overvloed, maar kan je je vrienden niet overtuigen? Dat is vanaf nu geen excuus meer. Jij gaat voortaan zélf op reis. 

Lees ook:
 Op vakantie zonder te weten waar je naar toe gaat
Lennart ging in zijn eentje op reis: "De complete vrijheid is geweldig"
Mirna leefde tien dagen in stilte: "Ik zou het iedereen aanraden"

andere artikelen