Nafthaly Ramona haar dj-carrière gaat als een speer: “Het is hard werken om de top te bereiken”

D 28-jarige dj Nafthaly Ramona kun je kennen van haar hit ‘Merry’ met Bizzey en Hef. Of van uitgaan. Want met haar dansbare en sexy setjes, zoals de dj haar eigen muziek omschrijft, staat ze tegenwoordig in alle grote clubs in binnen- en buitenland. Hoog tijd om eens bij te praten met deze muzikale, ambitieuze en vrolijke artieste. 

Door Anne Tonen

Hoe ben je in de muziekwereld gerold?

“Ik wist eigenlijk nooit zo goed wat ik wilde doen. Na mijn studie Communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam wist ik dat ik daar in ieder geval niks mee wilde. Muziek was altijd al een hobby waar ik veel mee bezig was.Zo selecteerde ik op feestjes van vrienden altijd de tracks en maakte ik de leukste playlists. Mijn carrière als dj begon eigenlijk toen iemand mij ‘miss dj’. noemde. Toen dacht ik: 'wat leuk! ik ga dj-lessen nemen. Bij Dj School Amsterdam heb ik toen een stuk of zes lessen gevolgd om de basis te leren. Al gauw daarna vroeg een goede vriend van mij, die ook dj is, of ik met hem mee wilde naar een gig in cocktailbar Suzy Wong. Ik mocht daar een uurtje draaien en vanaf toen is het balletje gaan rollen. Het personeel boekte me vervolgens regelmatig en daarna begonnen al gauw de aanvragen voor clubs en festivals.” 

Is het nodig om een opleiding te volgen als je een goede dj wilt worden?

“Nee daar hoef je zeker geen opleiding voor te volgen, maar ik vond het prettig om op die manier de basis te leren. Uiteindelijk moet je het toch allemaal zelf doen en draait het vooral om veel oefenen. Je echt goed voorbereiden voor een avondje draaien werkt trouwens niet, want het gaat allemaal om de juiste platenkeuze en het op- en afbouwen. Dat leer je pas echt in de club. Een goede dj weet wat mensen leuk vinden om te horen en daarbij is het heel belangrijk dat je aanvoelt wat voor vibe er in de zaal hangt. Dat is denk ik wel mijn sterkste kant.” 

Hoe houd jij je als vrouw staande in een mannenwereld? 

"Het is inderdaad een mannenwereld en je moet je als vrouw misschien wel meer bewijzen maar ik probeer mij zo min mogelijk druk te maken om de verschillen. Uiteindelijk moet je keihard werken om “de top” te bereiken of je nou een man of een vrouw bent.  

Heb je als vrouwelijke dj wel eens last van vooroordelen?

“Vroeger misschien wel, maar nu mensen weten wie ik ben heb ik daar geen last meer van. Tegenwoordig worden mijn video’s en nummers vaak door honderden mensen beluisterd/bekeken en krijg ik veel vaker complimenten over mijn muziek. Dat is natuurlijk het mooiste compliment ooit. Daar doe ik het voor.”

Wat zijn de leuke en minder leuke kanten aan je vak?

“Er zijn vooral heel veel leuke kanten. Zoals dat ik op ieder leuk feestje mag draaien en dat dat niet als werk voelt. Daarbij verdient het erg lekker en mag ik vaak op reis. Zo draai ik dit weekend in de buurt van Groningen en ga ik na die gig meteen door naar Utrecht. Ik maak daardoor ontzettend veel mee. Wat minder leuk is, is dat het reizen erg vermoeiend is. Ik heb regelmatig tien shows in het weekend. Dan vertrek ik om negen uur ’s avonds en ben ik de volgende ochtend om zeven uur ’s ochtends pas thuis. Dat is af en toe best pittig.” 

Hoe hou je deze levensstijl vol?

“Ik heb best veel energie van mezelf, maar omdat ik zoveel slaap tekort kom ben ik wel om de maand twee dagen ziek. Dat heb ik er wel voor over omdat dit mijn grootste passie is. Als je iets heel erg leuk vindt dan gaat het allemaal vanzelf, denk ik.” 

Welke dj/artiest is voor jou echt een groot voorbeeld?

“Ik ben daar denk ik te nuchter voor, maar als ik iemand moet kiezen dan is het Freddy Moreira. Ik vind het ontzettend tof hoe hij zijn marketing aanpakt. Daarin is hij voor mij echt een voorbeeld. Qua scratchen is dj Abstract heel goed. Stiekem kijk ik wel eens een beetje bij hem af, haha. Verder wil ik me trouwens niet te veel vergelijken met anderen want in dit vak is het juist belangrijk om heel dicht bij jezelf te blijven.” 

Wat zijn je plannen voor de komende tijd?

“Ik ben momenteel druk aan het werk in de studio om nieuwe muziek te maken. Over twee maanden komen er nieuwe videoclips, nieuwe tracks en deel 5 van de mixtape All the girls love. Verder heb ik veel boekingen staan in clubs en op festivals zoals als Heaven Open Air, Vestival en Kingsize Festival op Koningdag. Het wordt een drukke zomer, haha.”

* Benieuwd naar Nafthaly haar muziek? Via Facebook zijn al haar tracks te beluisteren. 

andere artikelen