Museumnacht 2023: 10 x de leukste tips

Tijdens alweer de 24e editie van de Museumnacht Amsterdam kan je zaterdag 5 november op maar liefst 56 verschillende locaties op een feestelijke manier je culturele kennis bijspijkeren. Het programma is breder dan ooit, dus wij helpen je graag een handje. Dit zijn volgens ons de plekken die je dit jaar niet mag overslaan. 

  1. Is monogamie wat voor jou?

Een onderwerp waar veel Amsterdammers mee bezig zijn: monogamie. Geloven we nog in monogamie en kun je voor altijd gelukkig zijn met één liefdespartner? Steeds meer mensen kiezen voor een polyamoreuze relatie, waarbij je meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd hebt. Tijdens Museumnacht gaat Robert Visscher, hoofdredacteur NEMO Kennislink in gesprek met prof. dr. Esther Kluwer over wat de voordelen zijn van poylamoreuze relaties.

Locatie: NEMO Science Museum
Tijd: 20.30 tot 21.00 uur en van 21.30 tot 22.00 uur

2. Verhalen uit het Achterhuis

In de kleine kamers van het Achterhuis vertellen medewerkers je alles over het verhaal van Anne Frank en ook wordt er uiteraard voorgelezen uit haar dagboek.

Locatie: Anne Frank Huis
Tijd: 20.30 – 00:00 uur

3. Quick fix je relatie

Relatietherapie wordt steeds populairder én belangrijker want als er iets belangrijk is in een relatie is dat je aan blijft werken. Nog geen therapeut gevonden maar erger jij je wel aan je je partner die alleen maar over zichzelf praat of met je je je seksuele verlangens niet kunt delen? Vanavond kun je gratis op spreekuur terecht voor relatieadvies.

Locatie: Nemo Science Museum
Tijd: Vanaf 19.30 uur elk uur

4. Gym Rave

Dé afterparty in Lola Luid met dj én lichtshow! Want van al die museumbezoekjes krijg je dorst.

Locatie: Lola Luid
Tijd: 23:00 – 02:00 uur

5. Bier Yoga

Lekker zen worden terwijl je geniet van je favoriete biertje van Gebrouwen door Vrouwen doe je tijdens bieryoga. Oefeningen als ‘Downward Dancing Dog’ en ‘Blik Openers’ komen voorbij en hier kun je je lever alvast opwarmen voor een lange wilde Museumnacht.

Locatie: Grachtenmuseum
Tijd: 19.00 – 2.00 uur

6. Nachttheater: op rouwtoer met Ameline & Wendy

Een voorstelling over rouwen en waarbij alle gevoelens van ongemak, humor, verdriet, warmte tot gemis wordt besproken. Wat je verder kunt verwachten? Muziek, theater en een goed gesprek waarbij, als je de behoefte hebt, mee mag praten.

Voor deze voorstelling zijn beperkt plaatsen, dus reserveer alvast je plekje  via deze link.

Locatie: Museum Ons Lieve Heer op Solder
Tijd: 20.00 – 23:45 uur

7. Fatih Moskee

In de Fatih Moskee kun je terecht voor lofliederen in verschillende melodieën, een spoedcursus keramiek maken waarbij je je meesterwerkje mee naar huis krijgt én je kunt je maag stillen met de lekkerste Turkse pizza’s.

Locatie: Fatih Moskee Amsterdam
Tijd: 19.00 – 2.00 uur

8. Pianola pre- en afterparty met Kasper Janse

Even helemaal klaar met techno en ben je silent disco ook helemaal beu? Ga dan naar de after in het Pianola Museum waar Pianola-conservator Kasper Jansen je alles vertelt over de collectie en waarbij je kan genieten van optredens van de componisten. Op het programma: klassieke muziek, tango en jazz.

Locatie: Pianola Museum
Tijd: 19.00 – 19.30 en van 01.30 – 2.00 uur

9. Lichtinstallatie van Boris Acket x NDSM

Een van onze favoriete lichtkunstenaar is Boris Acket, die speciaal voor Museumnacht een lichtinstallatie heeft ontworpen op de NSDM. Deze installatie van licht en geluid verbindt het buitenterrein van de NDSM met de NDSM Loods. Al het werk van Boris Acket is indrukwekkend en mag je wat ons betreft zeker niet overslaan deze nacht.

Locatie: T.T. Neveritaweg 61, Amsterdam
Tijd: 19.00 – 23.00 uur

10. Off-Track (sound experience)

Wanneer je een bezoekje brengt an Boris Acket doe dan op dezelfde locatie de audiotour van Off-track. Sophie Jurrjens heeft muziek gecomponeerd die perfect passen bij de omgeving, het water en het rauwe industriegebied. Samen met Sophie wandel je over het terrein terwijl je naar haar muziek luistert. Vergeet dus niet om je oordopjes mee te nemen.

Locatie: Startlocatie is café IJver
Tijd: 19:30, 20:00, 20:30, 21:00 en 21:30

andere artikelen