Mitu’s Food: Onbewerkte zelfgemaakte pindakaas

Ik ben pindakaas-freak dus voor mij is het een uitkomst dat ik zelf onbewerkte pindakaas kan maken met alleen maar: jep, pinda’s.

Het enige wat je nodig hebt is ongezouten en ongebrande pinda’s. Die kun je altijd op de markt kopen. Vraag ernaar bij de notenboer en hij haalt de ongebrande pinda’s tevoorschijn. Gelukkig zijn er al pindakaas varianten die nagenoeg alleen uit pinda’s en een snuf zout bestaan. Die pinda’s zijn nog altijd wel gebrand, want zo komen de vetten/oliën vrij in de pindakaas.

Extra vet

Toch zie je nog vaak pindakaaspotten van de supermarkt die voor 70-85 % uit pinda’s bestaat en voor de rest uit palmvet en zout. Misschien gek maar ik vraag me dan altijd af waarom er dan meer vet bij moet. Pinda’s bevatten toch al veel (gezonde) vetten? Vanuit commercieel oogpunt logisch natuurlijk: de substantie wordt smeuïger, zachter en makkelijker uitsmeerbaar.

Pindakaas-addict

Ik heb wel eens periodes dat ik elke dag pindakaas wil eten (can’t help it). Dan is het natuurlijk fijn als je pindakaas zo puur mogelijk is zonder toevoegingen of extra vetten. Deze zelfgemaakte pindakaas is dan ideaal. Het enige wat je nodig hebt is een goede foodprocessor en een beetje geduld tot de massa gemalen pinda's omtoveren tot een smeuïge pindakaas. Let’s do it!

Bereidingsduur: 10 minuten

* 250 Gram onbewerkte pinda’s voor een kleine voorraadpot (verdubbel portie voor een grote pot)
* Optioneel: snuf zee- of Himalayazout

Bereiding

Doe de ingrediënten in een foodprocessor of hakmolen en maal geleidelijk tot een smeuïge pasta. Neem af en toe tussenpozen en zet je apparaat uit zodat deze niet overhit raakt. Met pauzes ertussen ben ik ongeveer 10-12 minuten bezig. Je kunt een klein handje pinda’s apart houden en deze toevoegen wanneer je pindakaas al klaar is. Zet het apparaat nog een paar seconden aan en je hebt een crunchy pindakaas variant.

Leuk nieuwtje: onze foodblogger Mitu is met haar prachtige website Mitu's Meatlfess Food genomineerd voor de Vegan Bloggers Award. Stemmen doe je hier!

andere artikelen