Mitu’s Food: Gezonde blauwe bessenjam

Ben jij een zoetekauw? Ik houd eerlijk gezegd van beide en kan echt niet kiezen. Na een broodje hummus lust ik wel een broodje jam, zo zeg maar. Deze zelfgemaakte, belachelijk simpele blauwe bessenjam is dan ideaal omdat er geen toegevoegde, geraffineerde suikers in zitten. Je kunt het een paar dagen in de koelkast bewaren en gecombineerd met andere smeersels, ook erg lekker.

Combineren

Ik ben zo'n type die van smakencombinaties houdt. Dus pindakaas met jam, roomkaas met jam en blauwe bessen, dat soort dingen. Wel lastig voor iemand die nooit jam in huis haalt, zou je denken. Maar nee hoor, want met dit recept tover je in een handomdraai je eigen gezonde versie van jam. Geen poespas, gewoon met vruchten en gezoet met dadel. Het dikke gelei-effect creër je door chiazaadjes toe te voegen. Hier het recept :-).

Recept gezonde blauwe bessenjam

100-150 gram (diepvries) blauwe bessen

1 Grote dadel of 2 kleinere (liefst Medjoul dadels, maar ander merk is ook goed)

1 Eetlepel chiazaadjes

Bereiding

Ontpit de dadel, doe deze samen met de blauwe bessen in een foodprocessor en mix tot een geheel. Dat mixen duurt maar een minuutje, of minder. Voeg wanneer je de juiste structuur hebt de chiazaadjes toe en zet de foodprocessor weer zo’n 10 seconden aan.

Lepel de jam in een voorraadpotje en laat een paar uur in de koelkast zodat de chiazaadjes het vocht uit de bessen opneemt, waardoor de jamstructuur ontstaat.

Meer recepten van Mitu? Op www.mitusmeatlessfood.com vind je gezonde en lekkere inspiratie voor elk moment van de dag.

andere artikelen