Foodblogger Mitu eet geen vlees meer: “Ik viel kilo’s af en mijn huid glanst”

De 30-jarige Mitu Zaman uit Zwolle stopte twee jaar geleden met het eten van vlees. Ze zit nu lekkerder in haar vel, viel kilo's af en lanceerde onlangs Mitu Meatless Food, een blog waarop ze haar zelfgemaakte vegetarische recepten deelt. Aan YourDailyLife vertelt deze inspirerende foodblogger wat het niet meer eten van vlees precies met haar lichaam doet. 

Door: Anne Tonen

Wat was voor jou de reden om geen vlees meer te eten?

"Dierenleed en omdat het ongezond is. Ik heb zoveel documentaires gekeken en heftige, inspirerende presentaties van Gary Yourofsky op YouTube. Dat heeft mij overtuigd. Wij weten niet anders dan dat het ‘normaal’  is om dieren te eten. Het is ons aangeleerd dat het standaard is. We denken er niet over na – staan er niet bij stil. Maar we leven in een heel ander tijdperk dan toen er gejaagd moest worden om voldoende eten binnen te krijgen. In de Westerse wereld hebben we een overvloed aan voedsel. We hoeven geen dieren te eten, ook niet voor bepaalde vitaminen of mineralen, die vind je in genoeg andere gezonde voeding en in voedingssupplementen."

Merk je verschil aan je lichaam sinds je geen vlees meer eet?

"Mijn buik is veel minder opgeblazen sinds ik geen vlees en nauwelijks zuivel eet. Ik kies voor plantaardige yoghurt. Ook weeg ik minder dan vroeger. Daarnaast is mijn huid is er veel beter op geworden. Tot in m’n twintigste jaren had ik last van acné. Toen ik steeds minder vlees en zuivel en steeds meer groenten en fruit begon te eten, begon mijn acné te verdwijnen. Nu is het weg en mijn huid glanst zelfs. Ik denk dat het een combinatie van meerdere factoren is: geen vlees, nauwelijks zuivel en niet veelvuldig kaas en andere dierlijke producten eten zoals ik vroeger deed."

Je bent ook nog eens 20 kilo afgevallen. Komt dat met name door het eten van plantaardig voedsel?

"Ja, met volle overtuiging! Als je vlees eet, heb je geen beperkingen. Je kunt eten wat je wilt, zonder er over na te denken. Het gevolg is dat je onbewust  veel bewerkte producten eet en producten waar veel dierlijk vet in zit. Zoals een broodje kroket, een saucijzenbroodje en zelfs een hamburger uit de koelvers. Hoe minder je met gezond eten bezig bent des te ongezonder je eet, is mijn ervaring. Sinds ik kook zonder vlees en vis, ben ik creatiever geworden in de keuken. Voor mij was het een nieuwe wereld aan gezond én lekker eten. Afvallen en op dat gewicht blijven gaat dan makkelijk."

Vaak lees je dat vlees eten slecht voor ons is. Kan jij uitleggen wat er precies slecht is? 

"Het begint bij het begin. Dieren worden vetgemest zodat ze sneller groeien voor de slacht. Dit zorgt voor ziektes en ontstekingen, mede door de kleine ruimtes waar ze met z’n velen opgekropt moeten staan. Vervolgens krijgen ze antibiotica toegediend om de zwellingen en ontstekingen weg te krijgen. Dat klinkt toch al niet goed? Hoe veel stress en leed moet die dieren wel niet ervaren? En zulk vlees stoppen wij vervolgens in ons lichaam. Daarnaast bevat het veel hormonen en is veel vlees bewerkt (gerookt, gezouten + conserveringsmiddelen). Daarvan is bewezen is dat het ongezond en zelfs kankerverwekkend is."

Hoe zit het met biologisch/scharrelvlees?

"Deze beesten worden op natuurlijke wijze gevoerd en gehouden. In die zin dus gezonder en 'diervriendelijker'."

Heb je tips voor mensen die willen stoppen/minderen met vlees eten, maar het iets te lekker vinden? 

Ik kan me voorstellen dat mensen het moeilijk vinden, stoppen of minderen. Maar alle kleine beetjes helpen. Wist je dat als we met z’n allen 1 x per week vegetarisch eten, dit gelijk staat aan de co2 uitstoot van 1 miljoen rijdende auto’s? Wauw! Dat soort dingen hoor je dus niet op het nieuws of in de media, hè. Zoek dus op internet naar vegetarische gerechten en speur Instagram af voor inspiratie want het staat er vol mee! Elke supermarkt heeft tegenwoordig heerlijke vleesvervangers die nauwelijks van vlees te onderscheiden zijn. De merken De vegetarische Slager, Viva Vivera, Tivall en BioBite zijn heerlijk! Het aanbod vleesvervangers is niet zoals het 20 jaar geleden was: er is super veel variatie, van kipstuckjes tot bratwurst. Ook Lidl heeft een heel goedkope vegetarische lijn. De hamburgers zijn heerlijk!"

Hoe kwam je op het idee om je blog Mitu's Meatless Food te starten?

"Mijn passie voor eten en koken is enorm. Eten dat lekker smaakt en goed is voor je lijf. Op een gegeven moment wilde ik zo graag mijn passie delen! Mitu’s Meatless Food is mijn podium waar ik mijn wereld van smaakvolle, pure en inspirerende gerechten kan delen met de buitenwereld. Zonder steeds te hameren op hoe slecht vlees eten is. Want positieve energie is de sleutel tot verandering. Hoe meer mensen kennis maken met oprecht heerlijke gerechten zonder dat er vlees bij komt kijken, hoe mooier deze wereld gaat worden. En elke kleine verandering telt. Het begint bij kleine stapjes."

Wat zijn jouw favoriete vegetarische recepten?

"Ik ben GEK op curry’s en linzen! Ik kom uit Bangladesh en ben opgegroeid met de Bengaalse keuken, die heel erg op de Indiase lijkt. Echt geweldige smaken. Een vega(n) broodje hamburger gaat er ook heel goed in. Komt door alle heerlijke smeuïge groenten die je erbij kunt doen. Eigenlijk veel lekkerder dan de hamburgers die ik vroeger at."

Recept Mitu

Check hier het favoriete vega-recept van Mitu: linzencurry met zelfgemaakte naan! Ga je liever voor een makkelijker gerecht? Probeer dan haar overheerlijke vegetarische hamburgerbroodjes

andere artikelen