Ik heb dit recept al vaker gemaakt, maar dan met normale couscous in plaats van bloemkoolcouscous. Ik las pasgeleden in een tijdschrift dat je van bloemkool ook makkelijk couscous kan maken. Dus, ik dacht laat ik eens een poging wagen: het was een succes! Bloemkoolcouscous is net zo lekker als normale couscous, maar maakt dit gerecht juist net wat lichter en zo eet je toch weer – onopgemerkt – wat meer groente. Voor het maken van bloemkoolcouscous heb je wel een keukenmachine nodig. Je kan er ook voor kiezen om een hele bloemkool te gebruiken. Let dan wel op dat je dan een iets grovere structuur krijgt, zoals rijst. Tip! Het is ook lekker om nog wat noten en gedroogd fruit, zoals abrikozen door de bloemkoolcouscous te mengen. Kortom, een heerlijk, kruidig recept voor deze zomerse dagen.
Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)
Voor de gehaktballetjes:
- 500 gram mager rundergehakt
- 1 ui fijngesneden
- 1 teentje knoflook geperst
- Gedroogde chilivlokken
- 2 theelepels komijnpoeder
- Peper en zout
Voor de saus:
- 2x 400 gram tomatenblokjes in blik
- 200 ml kippenbouillon
- 1 ui fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel gedroogde chilivlokken
- Verse koriander
- Zout
- Olijfolie
Voor de bloemkoolcouscous
- 600 gram bloemkoolroosjes
- Verse peterselie
- Verse koriander
- Verse munt
- Olijfolie
Bereidingswijze
Voor de gehaktballetjes en de saus:
- Meng het gehakt, met de ui, knoflook en kruiden en rol kleine gehaktballetjes van het gehakt.
- Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes totdat ze mooi bruin zijn aan de buitenkant. Haal ze uit de koekenpan en zet apart.
- Fruit de ui en de knoflook voor de saus in dezelfde koekenpan met wat extra olijfolie. Voeg de tomatenblokjes, het sap en de kippenbouillon toe. Laat ca. 10 minuten pruttelen op laag vuur, totdat de saus wat ingedikt is.
- Voeg vervolgens de gehaktballetjes weer toe aan de saus en laat ze nog ca. 8-10 minuten mee koken, totdat ze goed gaar zijn.
- Breng de saus eventueel nog wat extra op smaak met peper en zout en strooi als laatste nog wat verse koriander erover.
Voor de bloemkoolcouscous:
- Maal de bloemkoolroosjes in je keukenmachine, totdat ze de structuur van couscous hebben.
- Schep de bloemkoolcouscous uit de keukenmachine, doe in een kom en dek af met vershoudfolie.
- Verwarm de bloemkoolcouscous 3 minuten in de magnetron op de hoogste stand.
- Snijd een handje peterselie, handje koriander en wat blaadjes munt fijn en schep samen met een scheut olijfolie door de bloemkoolcouscous. Breng eventueel wat op smaak met citroensap en peper en zout. Serveer de bloemkoolcouscous met de Marokkaanse gehaktballetjes.
Meer recepten van Lisa vind je op haar eigen blog: Mangiare By Lisa of volg Lisa op Instagram.