Schrijfster Maartje Willems weet alles over dertigersdrama’s: “Perfectie is de grootste valkuil”

Nederlanders staan bekend als één van de gelukkigste volken ter wereld, toch zitten we regelmatig met onze handen in het haar door allerlei persoonlijke crisissen, groot of klein. Maartje Willems dook in de wereld van keuzestress, dertigersdrama's en first world problems en schreef haar debuut Vanaf Nu Wordt Alles Beter. We leggen haar drie vragen voor.

Door Robert de Graauw

Vanaf nu wordt alles beter. Dat is best een belofte, of niet?

"Vanaf nu wordt alles beter is een licht ironische titel. Het is vooral iets wat twijfelende mensen tegen zichzelf zeggen. Twijfelende mensen zoals ik. Die na een nieuwe cluster fuck besluiten zichzelf weer opnieuw uit te vinden en niet meer naar hun innerlijke criticus te luisteren. Het boek zweeft ergens tussen een gids voor het leven en een zelfhulpboek. Ik beschrijf situaties waarin ik mezelf bevind. Situaties die ik niet goed heb aangepakt. Dan ga ik kijken hoe ik dat anders en beter had kunnen doen." 

"Ik denk dat veel situaties heel herkenbaar zijn voor eind-twintigers en dertigers. We leven nu in een tijd waarin alles perfect moet zijn. Waarin je gelukkig moet zijn, en niet depressief. En als je wel sleept met wat dingen, dan moet je vooral werken aan dat het weer beter wordt. Het legt veel druk op dat het goed moet zijn. Omarm het leven gewoon zoals het is. Ook als je kut in je vel zit." 

Wat vind jij als dertiger de grootste struikelblokken in deze levensfase?

"De mensen naar wie we opkijken, die op de covers van magazines staan en onze tijdlijn vullen op Instagram, dat zijn de mensen die het voor elkaar hebben. Doordat we die succes verhalen steeds voorgeschoteld krijgen, heb je het gevoel dat je niet mag falen. Het leven is tegenwoordig ook een constante reünie. De mensen die je kent van je basisschool, middelblaaronderwijs en je studie daarna zijn nog steeds in je leven door social media. Net als alle werkcontacten die je in je leven hebt gelegd. Iedereen kan zien wat je doet. Het is net een aquarium. Dus als je ongelukkig bent, of ontslagen bent of in een scheiding ligt, heb je het gevoel dat je mislukt bent.Volgens mij is dat gevoel nu erger dan vroeger omdat je steeds wordt geconfronteerd met al die levens om je heen. Het is allemaal gericht op succes, zeker in de randstad. Je moet een goede baan hebben waarvan je blij wordt en ook nog eens goed verdiend, een relatie die superfijn is, een huis wat tijdschriftwaardig is. En als ook maar één van die dingen een beetje wankelt, dan heb je al het idee dat het niet goed gaat. Het idee dat een perfect leven bestaat is de grootste valkuil van de dertiger." 

Komt er nog een keerpunt in het leven waarbij dit er allemaal niet meer toe doet?

"Ja, kijk maar naar alle bejaarden. Die hebben daar echt schijt aan. Ik vind dat altijd heerlijk. Op die leeftijd heb je je sporen verdiend en heb je de finishlijn gehaald. Toen ik klein was, leek het mij fantastisch om in een bejaardenhuis te wonen. Niemand verwacht nog iets van je. Op gezette tijden wordt je eten geserveerd en je hebt altijd een verpleegster bij de hand voor als je je niet lekker voelt. Hoe fijn is dat? Dan is het niet meer: Maartje, wat doe jij met je leven? Eh nee, ik zit in het bejaardenhuis en heb al iets met mijn leven gedaan, ik ga zo lekker sjoelen, bye! Ja, Wij kunnen nog wel iets leren van bejaarden."  

Maartje Willems is journalist en schrijver. Haar debuut maakte meteen indruk in de boekenwereld. Zo vond niemand minder dan Susan Smit dat Maartje naar aanleiding van haar debuut maar heel snel haar eigen column moet krijgen in krant of tijdschrift. Goed idee, vinden wij. Bestellen kan via Bol.com.

andere artikelen