Lunchen in Europa’s eerste street art restaurant: De Bajes

In de Utrechtstestraat, vlakbij het Rembrandtplein, zit sinds februari dit jaar restaurant & bar De Bajes. Wie bij de naam aan zwart/wit gestreepte boevenpakken en spijlen voor de ramen denkt zit fout. Bajes is het Jiddische woord voor 'huis en thuis'. Aan mij om uit te zoeken of dit restaurant zijn naam eer aandoet.

Door: Yael Water

De Bajes is vanaf 10:00 uur de hele dag en avond geopend zodat je er ieder moment van de dag binnen kunt lopen voor koffie, lunch, een borrel of 3-gangen diner. In de weekenden draait er 's avonds een DJ dus wie een dansje wil doen is hier ook aan het juiste adres. Ik heb na het middaguur afgesproken om hier samen met mijn broertje Twan te lunchen.

foto muur bajes

Bij binnenkomst valt het interieur gelijk op. Voor een knap staaltje streetart hoef je niet meer de straat op. The London Police, Fanakapan, D*FACE en Ben Eine (niet de minste namen in de scene) hebben de hoge muren van het restaurant voorzien van verschillende kunstwerken. Het past perfect bij de rauwe industriële look en als bezoeker kijk je jouw ogen uit.

De uitgebreide menukaart biedt keuze uit een soep, verschillende broodjes, salades en de 'Bajes Classics' bestaande uit drie grotere warme gerechten. Vandaag gaat Twan voor de Bajes club sandwich met kip en probeer ik het healthy te houden met de salade geitenkaas en zoete aardappelsoep met kokos & limoenblad.

Hoewel de gerechten op de kaart niet erg vernieuwend zijn is de uitvoering van onze bestelling tip top in orde. De club sandwich komt met een heerlijke kerriemayo en perfect bereidde bacon. Voor een meerprijs kun je er frietjes bij krijgen maar Twan zat zonder al goed vol.

Ook de salade geitenkaas was een behoorlijk bord vol en voldoende voor een maaltijd op zichzelf. De spinazie, rucola, honing, peer en walnoten combineerden geweldig met de heerlijk zachte geitenkaas. Een aanrader voor wie een gezonde lunch wil.

soep bajes

Toch is de zoete aardappelsoep favoriet. De soep is een feestje voor de zintuigen: het ruikt heerlijk en smaakt verrukkelijk! De smaken zijn perfect gebalanceerd waarbij de frisheid van de limoen de smaak van zoete aardappel geweldig aanvult.

Normaal gesproken sla ik het gebied rondom het Rembrandtplein met z'n toeristische ketens over maar voor De Bajes kom ik graag weer terug! Dankzij de smakelijke gerechten, vriendelijke service en sfeervolle inrichting voel ik me hier helemaal thuis.

Adres: Utrechtsestraaat 11, Amsterdam

andere artikelen