Lisette (41) werd verliefd, trouwde na drie dates en emigreerde naar Amerika

Lisette van der Ster (41) is er van overtuigd dat ze haar hele leven in Amsterdam blijft wonen. Ze heeft een goede baan bij televisie en een druk privéleven. Ze heeft nog nooit met iemand samengewoond. Totdat ze vorig jaar zomer in San Francisco, tijdens haar vakantie, afspreekt met Kemal (47), een ex-collega uit Nederland. Daarna verandert haar leven drastisch en laat ze alles in Nederland achter om bij hem te kunnen zijn.

Door: Albertine Pomper

Laten we even teruggaan naar vorig jaar zomer, wat deed je in Amerika?

“Ik was op vakantie met mijn ouders, mijn broer, schoonzus en hun kinderen. Mijn ouders hebben eind jaren ’60 in Amerika gewoond en vonden het leuk om met ons daar rond te trekken. Na een week in Oregon, vlogen we naar San Francisco en reisden we daarna met twee campers langs de westkust van Californië.”

En daar sprak je af met Kemal?

“Ja, ik kende hem een paar jaar, maar ook weer niet supergoed. Maar goed genoeg om mee af te spreken. We hebben allebei bij TMF gewerkt en toen we twee jaar geleden een reünie hadden, zei ik: ‘laten we even meeten als ik volgende jaar in SF ben.’ Gewoon gezellig, verder niks.”

Je had van tevoren geen gevoelens voor hem?

“Nee, daarom was het ook zo relaxed. Het was geen date en het was niet ongemakkelijk. We waren heel ontspannen in elkaars gezelschap, gewoon als vrienden. We hebben eerst een drankje gedronken bij een tentje vlakbij zijn huis, dat hij daarna heeft laten zien. Het was leuk om te zien hoe hij woonde. Toen zijn we sushi gaan eten en hebben we nog een drankje gedaan met mijn broer en schoonzus, die ook op pad waren in de stad. De avond sloten we af in een club en vervolgens ben ik ’s nachts bij hem thuis in slaap gevallen."

Had je kriebels in je buik?

“Ik vond hem heel leuk ja, en wilde hem de dag erna weer zien. Toen heb ik hem geappt dat ik mijn oorbellen was vergeten en of ik die even kon komen ophalen. Dit was een smoes natuurlijk en een vrij slechte ook, hahaha! Hij deed open in zijn joggingbroek en had overduidelijk geen zin in mij. Hij zat lekker series te kijken op Netflix, zijn zondag ritueel. We hebben nog wel een drankje gedronken en toen ben ik weggegaan. Vervolgens ging ik de dag erna op roadtrip met de familie en toen zocht hij toch wel toenadering, we hebben elke dag geappt.”

Wanneer zag je hem weer?

“We vlogen vanuit San Francisco terug naar Amsterdam en dat was mijn kans om hem nog een keer te zien. Ik ben een dag eerder dan de familie terug gegaan naar de stad, puur en alleen daarom. Ook nu had ik weer een mooie smoes bedacht: of ik misschien op zondag bij hem op de bank kon crashen, omdat ik op maandagmorgen om tien uur naar San Francisco Museum of Modern Art wilde gaan. Ik had de vraag zo geformuleerd dat hij simpelweg geen ‘nee’ kon zeggen. Het werd een superleuke zondag. Maar de volgende dag bij ons afscheid bleef het toch wat afstandelijk: ik kreeg zo’n typische Amerikaanse ‘hug’.”

Dus de vonken sprongen er nog niet vanaf?

“Ik hield me in en hij achteraf gezien ook. Vlak nadat ik terug was in Nederland ging hij naar Burning Man, één van ’s werelds meest bekende festivals, en daar had hij geen bereik met zijn telefoon. Dat was dus twee weken cold turkey afkicken na zoveel contact te hebben gehad. Daar heeft hij veel na kunnen denken en kwam met een behoorlijk vastberaden plan terug. Hij belde me bij thuiskomst op en vroeg of ik naar Istanbul wilde komen. Hij ging zijn ouders bezoeken en wilde mij graag zien. Natuurlijk vond ik dat hartstikke leuk. Toen wist ik dat hij mij net zo leuk vond als ik hem. Een week later vroeg hij of ik ‘digitale verkering’ wilde met hem, aangezien we elkaar niet live konden zien. Ik vroeg hem hoe hij dat voor zich zag. Toen zei hij out of the blue dat we dan meteen maar moesten trouwen. Omdat dat eigenlijk de enige manier was om samen te kunnen zijn, zodat ik dan in Amerika kon wonen bij hem.”

Lisette en Kemal kus

Wow, wat heb je gezegd?

“Dat was natuurlijk wel even schrikken, want eigenlijk hadden we elkaar maar drie keer gezien. Ik zei dat ik erover na moest denken. Daar had ik overigens weinig tijd voor nodig, want diep in m’n hart wist ik allang dat ik dat wilde. De volgende dag heb ik hem gebeld en gezegd dat ik ervoor wilde gaan.”

Dus toen was je opeens verloofd! Hoe reageerde iedereen?

“Mijn ouders stonden perplex. Ze dachten serieus dat ik in mijn midlifecrisis was beland, hahaha. Toen ik vertelde dat ik naar Istanbul zou gaan, heeft mijn moeder diezelfde middag nog twee tickets voor henzelf geboekt. Ze zei: ‘We willen onze aanstaande schoonzoon natuurlijk wel ontmoeten.’ Op zaterdag zijn we met onze ouders en Kemals broer gaan lunchen bij een visrestaurant in Istanbul. Daarna is alles heel snel gegaan. Kemal kwam in november naar Nederland om de rest van de familie en mijn beste vrienden te ontmoeten en half december ging ik vijf weken naar San Francisco. In die periode zijn we getrouwd, toen waren we vijf maanden samen.”

Dit klinkt wel een beetje als een impulsieve actie..

“Oh, maar dat was het ook. Toch ik heb er helemaal niet lang over nagedacht. Ik was 40 toen dit allemaal gebeurde en had eigenlijk alles wel gedaan wat ik wilde qua leuke feestjes, werken en lol hebben. Toen ik hem had ‘gevonden’, voelde ik ineens: ik hou van jou en wil een leven met jou opbouwen. Daarbij is San Francisco natuurlijk ook geen vervelende plaats om naar toe te verhuizen. Het klopte gewoon.”

Lisette getrouwd

Hoe was jullie huwelijk?

“Het was een hele bijzondere dag. Het oorspronkelijke plan was om in Las Vegas te trouwen, want het ging immers puur om ‘dat papiertje’. Totdat we erachter kwamen dat je als buitenlander ook hier in SF kan trouwen. Het stadhuis van San Francisco is echt een prachtige locatie, dus toen hebben we het hele plan omgegooid. Ik had nooit gedacht dat ik zonder mijn familie zou gaan trouwen, maar dat is toch gebeurd. Natuurlijk heb ik ze gemist. Gelukkig heeft iedereen op afstand mee kunnen leven via social media en dat was voor ons ook heel erg leuk. We werden op de dag zelf wakker met heel veel berichtjes uit Nederland, waardoor we meteen helemaal in de ‘wedding mood’ waren. Na het huwelijk was ik hier nog een week en daarna ben ik teruggevlogen naar Amsterdam. Heel gek vond ik dat, opeens was ik getrouwd.”

Waarom moest je zo snel terug naar Nederland?

“Ik had op dat moment nog een baan in Nederland, bij RTL Late Night. Ook moest ik mijn visum gaan regelen, om ‘legaal’ in Amerika te mogen wonen. Daarnaast moest ik mijn huis leeghalen, spullen inpakken en het appartement in de verkoop zetten.”

Vond je het lastig om afscheid te moeten nemen van Nederland?

“Halverwege maart ben ik gestopt met werken en moest ik afscheid nemen van iedereen daar. Dat was een van de moeilijkste momenten in dit hele verhaal, want ik had het echt ontzettend naar m’n zin op mijn werk. Mijn plan was om eind maart te verhuizen, wat vrij ambitieus was. Ik heb echt als een malle staan buffelen om dat voor elkaar te krijgen. Het is gelukt, maar toen ik eenmaal in San Francisco aankwam heb ik de eerste weken alleen maar geslapen, zo moe was ik.”

Hoe ziet je leven eruit in San Francisco?

“Ik mag met mijn visum niet werken hier, althans niet voor een Amerikaans bedrijf. Wel als freelancer voor Nederlandse bedrijven, dat is een beetje het ‘grijze gebied’. Zo heb ik laatst een klus gedaan voor RTL Boulevard, waar ik een paar jaar gewerkt heb. Ik ben naar LA gevlogen om een optreden van Glennis Grace bij te wonen en haar te interviewen. Ook ben ik door Bastiaan van Schaik gevraagd om te gaan vloggen voor Libelle TV, dus dat doe ik nu en dat is superleuk om te doen. En binnenkort gaat mijn eigen blog Boutiq Book de lucht in, heel spannend.”

Verveel je je niet?

“In Amsterdam had ik een heel druk leven, ik was bijna nooit thuis. Hier ken ik nog niemand, dus natuurlijk is dat even wennen. Maar heel eerlijk: het was een verademing om even helemaal niets te hoeven en niet in de zesde versnelling te leven. Natuurlijk was ik de afgelopen maanden soms ook weleens onzeker. Dan dacht ik: wat moet ik hier gaan doen en zit er eigenlijk wel iemand op mij te wachten? Wat niemand, inclusief mezelf, ooit verwachtte: ik ben gaan koken. Ik kon eigenlijk alleen maar een ei bakken, maar ik ben het gewoon maar eens gaan doen en dat gaat eigenlijk vrij goed! Ik vind het heel leuk en zie het ook als een soort ontspanning. Noem het een nieuwe hobby. Ik heb nu, na vijf maanden in San Francisco, ook wel het gevoel dat ik in alles mijn draai heb gevonden.”

Hoe bevalt het om voor het eerst in je leven samen te wonen?

“Wij hebben allebei nog nooit eerder samengewoond, dus dat was best wel spannend. Twee mensen die gewend zijn om hun leven in te richten zoals zij dat zelf willen, ineens samen onder een dak. Twee mensen die weliswaar getrouwd zijn, maar elkaar (en vooral elkaars ‘mindere’ kanten) nog helemaal niet kenden. Zoiets gaat met ups & downs, je moet elkaar letterlijk leren ontdekken. Maar het gaat eigenlijk heel erg goed, ik geniet ervan en ben gelukkig. Het is heel gezellig om met hem samen te leven.”

Wat ga je de komende maanden allemaal doen?

“Ik ga op 12 september twee weken naar Nederland en eigenlijk wil ik voor die tijd mijn blog lanceren. Dat betekent nog wel even vol gas geven de komende dagen, maar ik werk het beste onder druk. De komende maanden ben ik daar nog heel druk mee, evenals met mijn vlogs voor Libelle. En wat er verder op m’n pad komt; ik zie het wel. Het afgelopen jaar is een grote verrassing geweest, dus eigenlijk kijk ik nergens meer van op.”

Wil je Lisette volgen? Dat kan via: www.libelletv.nl/vlog/verliefd-vertrokken en binnenkort via www.boutiqbook.com

andere artikelen