Het Kunstenaarsbal viert 5-jarig jubileum in Het Sieraad in Amsterdam

Voor wie denkt dat januari een saaie en deprimerende maand is heeft het goed mis. Op zaterdag 26 januari is het namelijk weer tijd voor het jaarlijkse Kunstenaarsbal, dit keer in Het Sieraad in Amsterdam, en dit jaar pakt de organisatie nog groter uit in verband met het vijfjarig jubileum. Wat we kunnen verwachten? “Een nog groter en feestelijk bal vol verrassingen”, zegt de 30-jarige organisator Fela Donker. 

Door Anne Tonen

Hoe ben je op het idee gekomen om Het Kunstenaarsbal te organiseren?

“Ik kom uit een kunstenaarsfamilie en zelf ben ik ook kunstenaar, al schilder ik momenteel iets minder. Als creatieveling weet ik als geen ander hoe moeilijk het is om aan de bak te komen. Je moet vaak veel geld betalen voor een expositie terwijl je niet zeker weet of je werk wel gaat verkopen. Daarnaast hebben veel kunstenaars het financieel erg moeilijk en daarin wilde ik graag iets betekenen. Ik kwam op het idee om een feest te organiseren waarin jonge kunstenaars niks hoeven te betalen maar waar ze wel een platform krijgen tussen bekende namen. De eerste drie jaar waren de exposities overdag gratis en in de nacht verdienden we het geld dan terug met een feestje waar je kunt komen dansen.”

Wat kunnen we dit jaar verwachten van het Kunstenaarsbal?

“Tegenwoordig hebben we alles bij elkaar gebracht. Exposities zijn er natuurlijk nog steeds maar dan in de nacht. We hebben 50 verschillende kunstenaars, 20 performances en 25 dj’s en bands. Van podiumkunst, performance art tot theater.” 

kunstenaarsbal

Ben je niet bang dat mensen in de avond toch liever willen gaan dansen en feesten dan naar kunst kijken?

“Misschien gaat niet iedereen naar kunst kijken maar ik denk eerlijk gezegd dat ze dat wel gaan doen. Juiste combinatie van alles wat je deze nacht tegenkomt maakt het bijzonder.”

Wat voor muziek kunnen we verwachten?

“In de grote balzaal wordt de muziek verzorgd door NIGHTCARE. Zij zijn connaisseurs op het gebied van opkomende vette live acts. Van hip hop beats tot funk, brass, disco cumbia en afrobeat. Er komt bijvoorbeeld een hele dikke act uit Belgie optreden genaamd BLOW 3.0. In de kleine balzaal van FYWP (Fuck you White Paper), luister je voornamelijk naar ravey electronic dance. En als je van organische tribal beats houdt, dan kun je intunen bij de Nightwatch Bar. Voor ieder wat wils dus." 

Moet je perse kunstenaar zijn om naar dit bal te mogen komen?

“Juist niet. Het Kunstenaarsbal trekt een heel breed publiek. Eigenlijk is dit feestje een beetje de tegenhanger van het Boekenbal. Dat is heel elitair en op uitnodiging. Het Kunstenaarsbal is voor iedereen. De meeste bezoekers gaan trouwens wel uitbundig verkleed. Het is niet voor niets een bal dus je ziet nauwelijks iemand in een standaard kloffie. Maar we vinden het vooral belangrijk dat iedereen zich prettig voelt dus kom lekker zoals je bent." 

Wat: Het Kunstenaarsbal 
Wanneer: Zaterdag 26 januari van 18.00 tot 05.00 uur (Voorafgaand vanaf 18.00 uur wordt er een 3-gangen diner georganiseerd met livemuziek, acts en poezie waar je ook tickets voor kan halen. Het bal zelf begint om 21.00 uur.)
Waar: Het Sieraad, Amsterdam
Line up: zie event en check de aftermovie van vorig jaar
Waar: Het Sieraad, Amsterdam

Kaarten voor Het Kunstenaarsbal 31,75 euro per stuk en zijn via deze link verkrijgbaar. 

=

andere artikelen