Kirsten van Santen fotografeert festivals, kunst en social influencers: “Ik ben een soort kameleon”

De naam Kirsten van Santen (26) zie je vast vaak voorbij komen. Ze fotografeert op alle grote festivals, maar is ook in te huren voor het creëren van social media content en portretten. Dat ze daar meer dan een fulltimebaan aan heeft spreekt voor zich, maar wat maakt haar baan zo leuk en interessant? We vroegen het haar in een openhartig interview op haar 5-jarig jubileum als fotograaf.

Hoe ben je in dit vak gerold?

"Na mijn studie hbo-studie Nederlands wilde ik mijn creativiteit kwijt. Ik werd aangenomen op de Rietveld academie, maar na een jaar knutselen was ik dit zat. Club Nyx werd geopend en mijn vrienden organiseerden ‘Sjaniekwa’ waar ik voor de eerste keer foto’s mocht maken. Ik huurde een flitser, keek de hele dag turtorials en liet me inspireren door foto’s van andere fotografen. Van het een kwam het ander: Ik werd fotograaf van club AIR, NYX en SFFRMKRS. Kort daarna werd ik door Apenkooi,  DGTL festival en Buiten Westen gevraagd. Voor ik het wist stond ik op alle grote festivals en evenementen." 

Heb je een fotografie opleiding gevolgd om zo ver te komen?

"Ik heb geen fotografie opleiding gevolgd, maar juist door het ontbreken van mijn technische kennis werd ik ontzettend creatief. Steeds als ik ergens tegenaan liep zocht ik achteraf op hoe ik dit de volgende keer kon voorkomen. Ik wilde fantastische overzicht foto’s maken van festivals en ben dit voor VICE de hele zomer gaan oefenen. Een portfolio is erg belangrijk. Als jij kunt laten zien dat je voor grote namen hebt gewerkt word je sneller geboekt. Ik voel erg goed aan wanneer een opdracht je weer nieuwe opdrachten kan opleveren. Daarom kijk ik altijd naar het hele plaatje en niet alleen naar die ene opdracht die misschien wat minder betaalt. Netwerken is trouwens ook heel belangrijk. Iemand gaf mij toen ik startte als tip: Wees altijd aardig en vrolijk. Bij het woord ‘fotograaf’ moet jouw naam als eerste bij mensen omhoog komen. Daarnaast is eerlijk zijn, transparant werken en snelle communicatie ook van belang. Goede foto’s maken is niet genoeg om het te redden in deze wereld, je moet echt een ondernemer zijn." 

kirsten collage

Je fotografeert veel events, festivals, maar ook portretten. Wat vind je het leukste om te doen?

"Ik vind juist de afwisseling zo leuk. De ene dag maak ik een mooie multi-culturele serie voor het Tropenmuseum, de andere dag leg ik een ja-woord vast of sta ik tussen 5000 ravende mensen van de muziek te genieten. Het liefst fotografeer ik zonder briefing zodat ik zelf kan kijken wie of wat er die dag op mijn pad komt. Ik focus mij hierbij vooral op vrolijke mensen." 

Je werkt veel met social influencers, zoals Laura Ponticorvo en Anna Nooshin, samen. Wie is het leukst en makkelijkst om mee te werken?

"Influencers zoals Anna Nooshin en Laura zijn gewend aan de camera. Ik hoef dus niet veel aanwijzingen te geven.  Minder makkelijk werken is met beginnende of onzekere influencers: Zij geven niet graag de regie uit handen. Je hoeft bij mij aan het begin van een shoot niet aan te komen met opmerkingen als “Ik ben echt niet fotogeniek hoor” of “Ik houd echt niet van foto’s”. Wat zijn we hier dan aan het doen?" 

Kirsten samen met Laura Ponticorvo
Kirsten samen met Laura Ponticorvo

Heb je ook vriendschappen opgebouwd met bepaalde 'sterren' in dit vak?

"Ik zit wekelijks bij Anna Nooshin op de koffie. Nee hoor, grapje. Ze liep me laatst straal voorbij op een event. Met Laura heb ik wel privé regelmatig contact, maar niet omdat ze bekend is. Het is wel fijn dat zij mijn foto’s mooi vinden en mij noemen op hun social media. Dat levert mij weer interessante opdrachten op." 

Waar let je op bij het maken van een goede foto?

"Ik ben een soort kameleon, die me in iedere opdracht zo goed mogelijk probeert in te leven en wat het merk of de klant wil uitdragen. Bij portretten let ik erop dat het model er goed op staat, maar ook of de kleding er mooi uitziet en het product wordt verkocht. Bij een evenement let ik op branding, vrolijke en verschillende mensen, en een mooi overzicht van de dag. Vroeger kreeg ik als briefing voor feesten en festivals: “Chicks, Chicks, Chicks”. Niks voor mij. Ik houd juist zo van diversiteit!" 

Hoeveel dagen per week werk je?

"Ik werk echt 7 dagen in de week en ben altijd bereikbaar. Juist snel reageren is heel belangrijk als freelancer. Voor jou 20 anderen. Mijn vrienden vinden dit soms lastig. Het is moeilijk om vooruit te plannen met mij, want een leuke opdracht sla ik niet af. Volgende maand heb ik nog geen boekingen staan. Toch weet ik zeker dat ik genoeg werk heb. De meeste opdrachten zijn last-minute. De eerste drie jaar zei ik ‘ja’ tegen elke opdracht. Ik werkte letterlijk dag- en nacht. Nu doe ik alleen nog maar klussen die ik echt leuk vind. Ik neem wel een maand per jaar vrij om naar een ver land te vliegen. Mijn telefoon gaat dan niet uit." 

Wat vind je minder leuke kanten aan dit vak?

"Je ziet op de sociale mediakanalen van freelancers altijd de borrels, feestjes en lunch afspraken met interessante mensen, Maar ik zit ook gewoon twee dagen per week thuis de boekhouding te doen en e-mails te beantwoorden. Ik voel me dan weleens alleen. Ook vind ik het lastig om mijn social media up-to-date te houden, maar om gezien te worden moet je echt laten weten wat jij aan het doen bent." 

Wie zou je nog heel graag eens voor je camera willen hebben?

"Geraldine Kemper en Kim Feenstra. Dat hoef ik niet toe te lichten, toch?" 

Waar zie je jezelf over 10 jaar als fotograaf?

"Mijn droom is om ooit een eigen horecagelegenheid te hebben met daaraan een platform gekoppeld voor beeldende kunst. Ook om hierbij jongeren te begeleiden met minder ondernemers skills en hen hierin te coachen. En uiteraard wil ik tot in de eeuwigheid prachtige foto’s blijven maken." 

Benieuwd naar meer werk van Kirsten van Santen? Volg haar op Instagram, Facebook of bekijk haar website.

andere artikelen