Roel van Hoff (23) is sneakerlover in hart en nieren. Onlangs lanceerde hij met JayJay Boske een Youtube-format, waarin hippe sneakers centraal staan. Al jarenlang is het maken van sneakers Roel zijn grootste passie. Sinds een halfjaar draagt hij deze passie over aan andere mensen. Dit doet hij met zijn eigen bedrijf: De Sneakersschool. Tijdens een 5-daagse cursus word jij als leerling klaargestoomd voor het volledig zelf ontwerpen – én maken van een heuse Air Max 1 sneaker, onder begeleiding van niemand minder dan Roel van Hoff zelf. 

Door Paula Vaarkamp

Waar is jouw passie voor het repareren van Air Max 1 sneakers ontstaan?

"Op de middelbare school volgde ik de richting meubels maken. Dit rondde ik met plezier af, maar toch was ik op zoek naar iets anders. Omdat ik toen al grote interesse had in sneakers, ben ik een MBO opleiding gaan volgen tot schoenmaker. Na het behalen van mijn schoenmakersdiploma, ging ik mij specialiseren in sneakers. En dan vooral de Air Max 1. Dit vind ik het mooiste model van de Air Max en het is een tijdloos model. Ik kreeg het repareren van deze schoen steeds beter onder de knie en kreeg op een gegeven moment ook aanvragen van andere mensen, of ik hun sneakers wilde repareren. Na een tijdje repareerde ik schoenen voor mensen van over de hele wereld. Inmiddels ben ik gestopt met repareren. Wel maak ik nog steeds handgemaakte sneakers."

Hoe veel paar Air Max heb je zelf thuis staan?

"Ik heb op dit moment ongeveer 80 paar schoenen. Dit valt reuze mee vergeleken met het aantal paar dat mensen in mijn omgeving hebben. Een groot deel van mijn collectie bestaat uit Air Max, maar ik koop ook wel eens andere schoenen als ik die vet vind."

foto 2

Naast het repareren van Air Max, ontwerp je ze ook zelf. Is dit niet in strijd met Nike?

"In tegendeel juist. Nike vindt het super gaaf wat ik doe. Het bedrijf heeft zelfs wel eens contact met me gezocht en laten weten dat ze mijn werk waarderen." 

Wat doe je met de schoenen die je ontwerpt? Bewaar je die allemaal in een mega magazijn?

"De meeste sneakers maak ik in opdracht van iemand. Ik krijg dan een mail met een idee en de vraag of ik dat idee kan uitwerken. Soms vind ik het leuk om zelf een schoen te ontwerpen. Die maak ik dan helemaal naar mijn eigen smaak en vervolgens plaats ik er een foto van op mijn Instagram. De maat en prijs zet ik in de beschrijving en mensen kunnen het paar dan van mij kopen. Uiteindelijk worden alle schoenen die ik ontwerp dus weer verkocht."

foto 3

Nou ben ik toch stiekem heel benieuwd: hoe veel kost het om zo’n paar sneakers bij jou te laten ontwerpen? 

"De prijs voor een paar sneakers op aanvraag begint bij 1200 euro en kan oplopen tot zo’n 3600 euro. De hoogte van de prijs hangt af van het soort materiaal dat wordt gebruikt, maar ook de moeilijkheid en exclusiviteit van het ontwerp."

Een halfjaar geleden ben jij je eigen ‘Sneakersschool’ gestart. Van je passie je beroep maken, klinkt voor iedereen als een droom die uit komt. Hoe is dit voor jou begonnen?

"Ik raakte geïnspireerd door een man uit Amerika. Deze man maakt net als ik handgemaakte sneakers. Daarnaast geeft hij privé cursussen, waar hij andere mensen leert hoe zij ook handgemaakte sneakers kunnen maken. In Nederland bestond zoiets een halfjaar geleden nog niet. Daarnaast dacht ik: “Er is momenteel nog geen concurrentie, maar dat kan natuurlijk niet voor altijd zo blijven. Er komt een tijd dat er meer mensen zijn die dit vak willen en kunnen uitoefenen. Hoe tof zou het zijn als ik die mensen mijn kennis bij kan brengen?” Zodoende kwam ik op het idee om Sneakersschool te beginnen." 

foto 4

Een school waarbij je andere mensen dus leert om sneakers te maken. Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?

Het is een soort van ‘mini-cursus’ die je bij mij kan volgen. Tijdens deze 5-daagse cursus, zit je in een klasje van 5 man. Je gaat je eigen sneaker ontwerpen en maken. Elke dag volg je les van 9 uur ’s ochtends, tot 5 uur ’s avonds. Na afloop ontvang je een certificaat. Elke maand geef ik ongeveer 1 tot 2 keer cursus. Dit wil ik misschien nog wel verhogen naar standaard 2 keer in de maand, als alles goed gaat. De school waar ik les geef, is gevestigd Amersfoort, in de loods waar ik zelf ook altijd mijn handgemaakte sneakers maak. Hier kan ik mijn leerlingen precies laten zien hoe alles in zijn werk gaat.

Je bent nu erg druk met je school. Heb je daarnaast nog andere projecten lopen?

"Twee maanden geleden is er een videoformat gelanceerd met Jayjay Boske voor het kanaal Day1ifestyle. Hier praten wij met andere sneaker liefhebbers over sneakers en ook geven we één keer in de zoveel tijd een door mij ontworpen paar Air Max 1 weg. Het aantal losse orders op aanvraag is op dit moment stil gelegd, daar heb ik het echt te druk voor."

Ik wil graag volgende maand een cursus volgen. Waar schrijf ik me in?

"Helaas moet ik mededelen dat de cursussen tot aan juni volgeboekt zijn. Ik krijg zelfs mail met de vraag of mensen alvast voor in oktober kunnen reserveren. Het is bizar hoe goed het concept aan slaat. Mensen komen van over de hele wereld. In mei heb ik bijvoorbeeld een klas met twee Fransen, twee Polen en een Engelsman. Ben je geïnteresseerd in de cursus, dan kan je je inschrijven via de website: https://sneakersschool.com/. Daar is het ook meteen mogelijk om een overnachting in de buurt te boeken. Wie weet tot gauw!"

Geef een reactie