Isabeau Jensen (24) heeft een polyamoreuze relatie

Isabeau Jensen is 24 en heeft een relatie met Felix en Richard. Een avondje naar de film met haar twee mannen of ze allebei meenemen naar een familiediner is voor Isabeau helemaal niet gek. Deze relatievorm wordt ook wel polyamorie genoemd.

Door: Jamie Jansen

Monogamie wordt steeds vaker afgewimpeld met het argument dat het niet binnen deze generatie past. Het hebben van één vaste partner voor de rest van je leven, kan voor sommigen beangstigend in de oren klinken. Voor Isabeau was dit ook het geval: ''Drie jaar geleden woonde ik samen met mijn eerste vriend Maarten, toen ik Felix tegenkwam op een borrel. Met hem heb ik de hele avond staan praten en er was meteen een klik.’’

voeten in bed

“Daarvoor had ik al eens met Maarten gepraat over dat ik het onzin vond dat wij samen waren op ons twintigste. En dat dat dus betekent dat je de rest van je leven nooit meer iets met iemand anders zou mogen doen. Dat idee vond ik ontzettend beklemmend en ik ervoer bij mezelf dat ik regelmatig iemand tegenkwam voor wie ik ook iets voelde.''

"We waren al regelmatig intiem met z'n drieën"

Na een aantal goede gesprekken met, haar toenmalige vriend, Maarten kreeg Isabeau ook een relatie met Felix. Maar na een halfjaar liep de relatie met Maarten stuk en kwam Nico in hun leven. “Mijn seksleven met Felix had ik altijd gescheiden gehouden. Met Nico lag dat anders, hij en Felix waren al vrienden van elkaar. We waren dus ook regelmatig intiem met z’n drieën.” Na een tijdje ging ook de relatie met Nico over. Dit had niks te maken met de relatievorm maar met het feit dat ze toch niet zo goed bij elkaar pasten.

Isabeau en vriend

“En nu ben ik dan verliefd geworden op Richard. Toevallig weer een vriend van Felix. Richard en ik waren al langere tijd hele goede vrienden en er gebeurde ook weleens wat. Na een tijdje bleek daar van allebei de kanten toch ook wel wat gevoel bij te zitten en toen hebben we besloten daar maar een naam aan te geven. Richard en Felix zijn beiden biseksueel, dus zij hebben ook nog weleens tijd met z’n tweeën en we hebben soms ook seks met z’n drieën. Maar Felix en Richard hebben geen relatie met elkaar. Voor Richard was het wel even wennen want hij had hiervoor alleen maar monogame relaties. Het afgelopen jaar heeft hij dan ook best een ontwikkeling doorgemaakt. Hij maakte zich eerst namelijk heel erg druk om wat andere mensen dachten. Dat heeft hij nu gelukkig los kunnen laten.”

"Ik wist al langere tijd dat ik op meerdere mensen tegelijk verliefd kan zijn"

Voor Isabeau was polyamorie een echte eyeopener: ''Polyamorie voelde voor mij bijna hetzelfde als erachter komen dat ik biseksueel ben. Ik had al langere tijd het idee dat ik op meerdere mensen tegelijk verliefd kan zijn. Veel mensen zijn nog steeds opzoek naar de prins op het witte paard en willen dan ook heel graag monogaam zijn. De realiteit wijst toch iets anders uit want veel mensen worden verliefd op een ander terwijl ze al een hele fijne relatie hebben. In die zin biedt polyamorie dan een uitkomst.''

Isabeau’s ouders waren in eerste instantie toch best geschrokken. Isabeau: “Ze vonden het erg ingewikkeld en dachten dat het me heel veel pijn ging doen. Maar uiteindelijk  vonden ze het toch wel heel erg bij mij passen. Bij mijn ouders is het ook wel echt het tegenovergestelde, zij zijn al bij elkaar sinds hun 17e.”

Polyamorie wordt nog weleens verward met een open relatie: ''De relatie die wij met z'n drieën hebben komt voort vanuit het liefhebben van meerdere mensen en niet vanuit het idee om met meerdere mensen seks te hebben'', legt Isabeau uit. ''Omdat Felix en Richard mij zo goed begrijpen en mij die vrijheid geven, ga je automatisch ook meer van iemand houden. Zij accepteren mij helemaal zoals ik ben ook al gaat dat in tegen de sociale norm.”

isabeau en vriend 2

Over vreemdgaan in een polyamoreuze relatie is Isabeau duidelijk: ''Voor mij is vreemdgaan het breken van de regels die je samen maakt. Dat kan ook net zo goed in een polyamoreuze relatie.  Ik denk dat veel mensen vreemdgaan om het hebben van seks. Dat heeft voor mij weinig met polyamorie te maken. Toch zijn onze relaties wel seksueel open, daar hebben we op dit moment voor gekozen en dat vinden we alle drie fijn. Het zou ook zomaar kunnen dat Felix of Richard er ineens een vriendin of vriend bij krijgt. Daar zou ik geen enkel probleem mee hebben.”

Volgens Isabeau voelt iedereen zich weleens aangetrokken tot iemand buiten de relatie. ''Daar moeten we vooral niet over liegen. Ik denk dat het naïef is om te doen alsof we niet geprogrammeerd zijn om ons seksueel aangetrokken te kunnen voelen tot meerdere mensen. Daarnaast denk ik dat het heel gezond is om dit tegen je partner uit te spreken en elkaar te leren kennen op dat niveau.''

Volgend jaar geven Felix en Isabeau een groot trouwfeest: “We trouwen niet voor de wet maar er is wel veel eten en een mooie jurk. Dit feest is echt iets voor Felix en mij, Richard heeft daar verder niks mee te maken. Felix en ik zijn tegen die tijd vier jaar samen en dat is veel stabieler dan wat ik nu met Richard heb. Richard vindt dat prima en hij is zelfs onze ceremoniemeester.”

andere artikelen