Fitgirl Charmaine: “Zonder steun is het hebben van een perfect lijf iets heel leegs”

In maart 2016 bezocht de 22-jarige Charmaine Douglas haar eerste bodybuilding-wedstrijd. “Ik zag die vrouwen in de Bikini Fitness Klasse op het podium staan en dacht, ‘dit ga ik doen.’ Ik sportte altijd wel een beetje maar nu ging ik er écht voor. Ik zocht een coach en werkte me in het zweet in de sportschool.” 

Door: Suzanne Borghart

Te dik was ze nooit. Toch wees haar moeder haar enkele jaren geleden op de extra kilo’s die eraan waren gekomen toen haar lichaam zich ging vormen: “Misschien moet je toch eens naar de sportschool gaan”, stelde ze voor. Charmaine volgde haar moeders advies op en viel door regelmatig te sporten en haar eetpatroon aan te passen, binnen een half jaar tien kilo af. Ze deed toen nog geen krachttraining. Toen ze voor haar studie een half jaartje naar het buitenland ging, hield ze deze leefstijl echter niet vol en vlogen de kilo’s er weer aan. “Ik was weer terug bij af”, zegt Charmaine lachend. Inmiddels traint ze voor haar eerste Bikini Fitness wedstrijd die begin december plaatsvindt en heeft ze haar vaste baan bij Groupon opgezegd om anderen te coachen en inspireren bij hun fitte leefstijl. 

Aan de hand van stellingen hoop ik Charmaine beter te leren kennen en wil ik erachter komen wat haar motivatie is achter Bikini Fitness.

bikinimodel 2

1. Size doesn’t matter

“Hier ben ik het mee eens. Vorig jaar woog ik 6 kilo minder dan nu en was ik iets smaller, toch zit ik nu alsnog goed in m’n vel. Het is wel heel makkelijk om iemand te beoordelen op het uiterlijk. Tuurlijk, ik houd van een mooi gespierd mannenlijf om naar te kijken, maar voor vrouwen onderling vind ik het vooral belangrijk dat je een gewicht of vorm hebt waar jij je goed bij voelt. Zelfverzekerdheid en energie uitstralen staat boven het getal op de weegschaal.”

2. Een (te) dikke of (te) dunne vrouw is ongezond

“Alles waar ‘te’ voor staat, is niet goed. Er zijn weleens mensen die Body Builders op TV zien en zeggen dat dat niet gezond is. Ik snap dat ze dat zeggen maar een wedstrijdvorm is ook niet eeuwig vol te houden. Het is een hoogtepunt waar je naartoe werkt door keihard te trainen en al je calorieën nauwkeurig bij te houden. Het is niet een afspiegeling van de continue leefstijl. Daarna is het heel belangrijk om je voeding rustig weer op te bouwen: je wilt alleen maar taart en andere lekkere dingen eten als beloning voor jezelf maar sommigen komen zo wel tien kilo aan in de eerste week na een wedstrijd. Dit voorkom je met een reversed diet, zo ga je langzaam terug naar een normaal eetpatroon, waardoor je meer spiemassa vasthoudt. Dat is beter voor je lijf én voordelig voor de volgende wedstrijd.”

3. Mannen willen het liefst een fitgirl

“Ik zit natuurlijk in ‘dat wereldje’, dus in mijn perspectief is dat wel zo. Maar ook normale vormen horen erbij. Als ik mannen spreek die geen bodybuilding doen maar het wel kennen, zijn ze vaak verbluft. Dan krijg ik de vraag: ‘word je dan ook zo groot?!’ Ik ben wel sterk maar mijn doel is niet om heel groot te worden.”

4. Slank zijn maakt gelukkig

“Nee, niet per se. Het is een beetje als geld maakt niet gelukkig: je kunt een heel mooi lichaam hebben maar zonder de juiste mensen om je heen en zonder fijne, veilige omgeving valt dat in het niets. Dan is het hebben van een perfect lijf iets heel leegs.”

5. Ik voel mij qua uiterlijk vertegenwoordigd in de media

“Er wordt in de media zo’n hype gemaakt van fit zijn, dat mensen het mentale aspect dreigen te vergeten. Afvallen is het makkelijkste onderdeel van Body Building. ‘Even’ een shake-dieet, of ‘even’ Sonja Bakker-en is een korte termijnoplossing maar dat is niet per se gezond. Wel lijkt fit zijn daardoor heel makkelijk, en wordt de leefstijl achter bodybuilding onderschat. Al moet ik zeggen dat ik wel enorm van dit leven geniet.”

6. Tips om je goed te voelen

“Omring jezelf met de juiste mensen en zorg ervoor dat je je omgeving goed inlicht over jouw leefstijl. Kies je ervoor om af te vallen of je in te schrijven voor een wedstrijd bodybuilding? Vertel de mensen die je liefhebt dan wat je doet om die weg te bewandelen. Steun is namelijk zó belangrijk. Mijn moeder is nu ook begonnen met de strijd tegen de overtollige kilo’s, ze ziet in dat dat gezonder is. Zij is altijd mijn inspiratie geweest, en nu kan ik dat voor haar zijn, dat is zo bijzonder.”

Lees ook: 
Jolynn heeft een maatje meer: "Ik ben te zwaar, maar ik leid wel een gezond leven"
Marina viel 25 kilo af: "Ik ben eindelijk gelukkig met hoe ik eruit zie"

andere artikelen